Jak chráníte přívodní kabel pro roubenku?
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Yossarian 31.10.2022, 21:00
Doporučuji se inspirovat Američany! Oni ve svých dřevostavbách a to, že jich tam je! chrání celá sklepení pancéřovými trubkami! Nejde ani tak o hořlavost dřeva ale o hryzající veverky!
Přesně! V San Franciscu jeden Čechoameričan řekl přímo "zkurvené veverky"! A ukázal na okousalé tamní Cykyny na regálu! Celý život tam stavěl dřevostavby. Když jsme tam kdysi zkoumali elektroinstala ce, tak opravdu sklepy a všude, kde nebylo vedení přikryté sádrokartonem, bylo v pancéřových trubkách.
Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski 31.10.2022, 20:32
Vedení už musí obsahovat zvlášť N a PE, aby mohl být chránič umístěn před kritickým místem.
Článek 5.2 ČSN 33 2312 ed. 2 implicitně zakazuje použití přívodu TN-C.
Já to chápu tak, že se požadavek týká vedení od kterého by vznikl požár, nikoli kabelu např.zalitého v betonu.
Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec 01.11.2022, 08:46
Já to chápu tak, že se požadavek týká vedení od kterého by vznikl požár, nikoli kabelu např.zalitého v betonu.
No ale napsal jsi, že došlo ke změně dispozice z původního stavu s kabelem v betonové podlaze do nového stavu s kabelem mezi trámy :-\ . Když je kabel v betonu, tak to samozřejmě není kabel v hořlavém podkladu.
Peter Lovacký:
Podmienka 300mA pre drevostavbu má zmysel iba pre stav poruchy, keď do najbližšieho potenciálu PE od miesta poruchy (úniku) môže cez horľavú konštrukciu stavby unikať taký vysoký poruchový prúd, ktorý nevypne istenie vedenia, ale ktorý už môže túto konštrukciu v rizikovom mieste zapáliť...
S mechanickou ochranou kábla v normálnej prevádzke bez poruchy táto podmienka nemá nič...
Kto je ale presvedčený o tom, že pri poruche izolácie hlavného prívodu (uloženého hoci aj v betóne) nemôže cez najbližší kus dreva do najbližšieho potenciálu PE v EI unikať viac jak 300mA, tak ten nech sa pod prívod drevostavby bez PCH300 spokojne podpíše ....
A ono takisto nie každá drevostavba musí automaticky znamenať povinnosť FI 30mA v EI..., takže norma vidí riziká požiaru aj inde v EI,..nielen v hlavnom prívode...
Jaroslav Jonáš:
Pojednává o tom čl.7.6.17 v ČSN 33 2130 ed.3; Mě ten článek smysl nedává, nemá logiku. Jak tento článek vidíte vy?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana