Jak chráníte přívodní kabel pro roubenku?

(1/7) > >>

Milan Hudec:
Jedná se o umístění PCh 300mA.
V konkretním případě došlo ke změně dispozice, a kabel bude protažen mezi trámy v délce 10m.
Původně měl trasu v betonové podlaze a do rozvaděče ve vyzděné příčce, v tomto případě je snad tolerance namístě?

Jiří_Hrubý:
Vezmu to z druhého konce. Distribuční přípojky i HDV, vedoucí přes půdu roubenky, nebo i půdu obecně, plnou prachu a bordelu, jsou od počátků elektrifikace (když už to začli brát vážně  :)  ) ukládá do pančířky a nevím o případu, kdy by to při správném provedení způsobilo požár. Navíc to zamezí nenechavým hlodavcům v přístupu v VTZ.
Zaměřil bych se tedy spíš na mechanickou ochranu a centrální třístovku nechal až do rozvaděče.

Jiří Buben:
Vzhledem k tomu, že když se do dřevostaveb dostanou hlodavci a jiná havěť, tak ji už z příček nikdo nedostane, tak pokud přívody vedou v příčkách kde jsou hořlavé trámy, tak se přívodní kabel snažím i v té příčce obezdít, nebo trámy obložit třeba Cemvinem. Možná jsem paranoidní, ale mám svůj klid. To znamená, že vedu kabel vlastně v nehořlavém materiálu, nebo korýtku, které je od hořlavých hmot odstíněno nehořlavou a tepelnězolační přepážkou.
Je to trochu práce, někdy i pakárna, ale udělal jsem pro to maximum. Ostatně pokud je přívod do domu v soustavě TN-C, tak tam stejně chrániče dám až na koncové obvody a přívod je pasé.

Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec  31.10.2022, 07:01

Jedná se o umístění PCh 300mA.
V konkretním případě došlo ke změně dispozice, a kabel bude protažen mezi trámy v délce 10m.

Vedení už musí obsahovat zvlášť N a PE, aby mohl být chránič umístěn před kritickým místem.
Článek 5.2 ČSN 33 2312 ed. 2 implicitně zakazuje použití přívodu TN-C.

Jan Yossarian:
Doporučuji se inspirovat Američany! Oni ve svých dřevostavbách a to, že jich tam je! chrání celá sklepení pancéřovými trubkami! Nejde ani tak o hořlavost dřeva ale o hryzající veverky!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana