Jak chráníte přívodní kabel pro roubenku?

<< < (6/7) > >>

Jiří_Hrubý:
A ještě bych do výčtu možností zařadil pád letadla, když už ho pojišťovna vnucuje do každé smlouvy. ;)
Opačně extrémní pohled mají lemplové od FVE, co tahají dráty mezi krokvema. Pár spálených chalup od špatně instalovaného přetíženého kabelu už jsem viděl, takže nezlehčuji, ale zase nepropadám paranoie.

Pak ale musíte rozlišovat jednotlivé dřevostavby podle určených vlivů.
Určitě bude rozdíl mezi CA2 a BE2 nebo CB2 a podle toho se k tomu staví třeba 4-42 nebo zrušená 4-482, která byla zrušena v době rozmachu PCH bez náhrady. Možná za tím bylo něco podobného, jako když se ve 4-42 objevila zatím nenápadná změna, doporučující AFDD.
Oproti tomu 2130 je při troše fantazie aplikovatelná prakticky na každou chalupu. :-\

Milan Hudec:
Citace: Peter Lovacký  06.11.2022, 18:26

Možnosti sú minimálne, no pre normu asi nie dosť...
Od vadného výrobku, cez poškodenie pri neodbornej montáži, armovanie v betóne, statické zmeny stavby, externý náraz, napr. autonehoda, lokálny požiar,....ect..

Chrániče 30mA samozrejme čiastočne menia situáciu v konkrétnych prípadoch, ale norma furt musí brať do úvahy aj drevostavby, kde z hľadiska ich užívania nie sú FI 30mA nutné..

Je to běžné stavení s přípojkou 3xB25A, před jsou na sloupu nožovky tuším 50A.
Neumím si představit situaci požáru v trubce (konce jsou ošetřeny protipožárním tmelem),  který by prakticky okamžitě nebyl příčinou vybavení jističe.
Onen 300mA chránič je pro situaci "přibití fáze k trámu" a to zde skutečně nehrozí.
Otázka ovšem zní, jak se to provádí správně, v tomto konkretním případě je elměr na hranici pozemku vzdálený a ještě ke stavení do kopce, takže tam chránič rozhodně nebude.
Jedině by to řešil sloupek před vchodem, ale osobně se mě tak či tak st4ašně nelíbí kontakt v N vodiči, při jehož poruše skutečně hrozí požár, tedy uměle tvořit slabé místo (otrávit obyvatelstvo pod hrází přehrady aby se při jejím nepravděpodobn ém protržení nikdo neutopil) se mě ekluje.

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  07.11.2022, 07:50

Otázka ovšem zní, jak se to provádí správně,

Je to vysoko individuálna záležitosť, ... podebatovať tu o tom môže každý, no konečné rozhodnutie bude len jednom z debaty,... predpokladám že na vás,.
Môj názor je, že na každej stavbe by mal byť zodpovedný elektrikár (projektant) už od začiatku,.. a pod pojmom „od začiatku“ mám na mysli už prvé zameranie na pozemku pre kopanie základov..

Potom podľa dispozície zvoliť vhodné miesto napr. pre rozvádzač (krabicu) na vstupe do objektu v betónovom obvodovom základe drevostavby, kde sa stretne vývod zo zemniča s prívodom, METkou, hlavným pospájaním, bodom rozdelenia, zvodičom bleskových prúdov a fíčkom 300mA by mohlo byť jedným zo štandardných riešení..
No ale jaké plánovanie, také výsledky,..nakoniec šak to každý kolo seba vidí pomaly furt..

Citace: Milan Hudec  07.11.2022, 07:50

osobně se mě tak či tak st4ašně nelíbí kontakt v N vodiči,

Verím, nezopnutý pól N je riziko všetkých 4p 3f prístrojov spínajúcich N...
Niekto toto riziko po zapnutí takého prístroja rieši tak, že spoľahne len na kvalitu svojho top výrobcu, nahodí a ďalej nerieši..
A iný zas nespustí EI do prevádzky kým neskontroluje správnu funkčnosť kontaktu N,..a to po každom znovu zapnutí každého 4p. prístroja..

Stanovenie konkrétnej hranice prípustných rizík nebude uvedené v nijakom predpise,.. to bolo, je, a furt aj bude len na konkrétnom projektantovi, že jak si na základe tejto hranice dokáže obhájiť zvolené riešenia..,  ktorých správny výber sa ukáže furt až pri dajakej nepríjemnej udalosti,..
A dovtedy, kým je stav bez poruchy, ostávajú všetky argumenty len v rovine čo-keby-by...

František Šohajda:
Vzpomínám si že před rokem jsem řešil podobný případ u řadovky RD, kde přívod k elektroměru šel přes 5 dřevěných podkroví RD (střech). O délce cca 24 m.
E GD přívod chtěl dát do celoocelového koryta s ocelovým víčkem!
Pro případ zneužití neměřeného přívodu ještě zanýtováno víčko.
Pak už to připojili.....

Václav Třetí:
Citace: Peter Lovacký  07.11.2022, 09:02

Potom podľa dispozície zvoliť vhodné miesto napr. pre rozvádzač (krabicu) na vstupe do objektu v betónovom obvodovom základe drevostavby, kde sa stretne vývod zo zemniča s prívodom, METkou, hlavným pospájaním, bodom rozdelenia, zvodičom bleskových prúdov a fíčkom 300mA by mohlo byť jedným zo štandardných riešení..

Velice dobrý žertík jsem zažil u jedné dřevostavby, kde majitelé nechtěli obdobnou "krabici" nainstalovanou na viditelném místě. Proto byla umístěna tak nenápadně a neviditelně, že ji sami nemohli najít, když došlo po několika létech k reakci chrániče. Pokud takový objekt změní majitele, tak se dá předpokládat, že nový majitel se o takové vymoženosti dozví až v případě poruchy a bude mít hodně starostí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana