Mají smysl chrániče typu A pro světelné okruhy?

<< < (3/4) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  29.10.2022, 08:57

o neopatrnosti laiků, například při obsluze,  což může být třeba údržba

Rozdiel medzi našimi dvoma pohľadmi na dotyk napr. tej živej časti v objímke je podľa mňa v tom, že každý z nás inakšie vníma pojmy „obsluha“,  „údržba“ či „normálny stav“...,  
U mňa laická obsluha svietidla začína a končí na vypínači, a laická údržba svietidla je akýkoľvek návodom výrobcu povolený zásah do svietidla, kde pre laika je normálny stav vždy beznapäťový..

Naozaj nemám predstavu o tom, že kde normy dovoľujú laikom výmenu žiaroviek, či dokonca montáž alebo čistenie svietidiel pod napätím s tým, že v obvode je chránič ..to naozaj netuším..
Toto nerobím ani jak elektrikár, bo viem že chránič ma vôbec nemusí ochrániť vždy...
A ten výraz „neopatrnosť“ je podľa môjho zvolený kus nešťastne ...a má význam pre obsluhu a prevádzku bez pravidelných zákonných kontrol,.. no nie pre laickú údržbu..

Jiří_Hrubý:
Co je laikovi platný chránič, když si kvůli nedodržení pravidel pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou zláme vaz v důsledku pádu následkem kopance, který je nevyhnutelný pro reakci chrániče.
Takže při výměně žárovky ještě dielektrické rukavice kdyby náhodou, brýle kdyby praskla baňka, přilbu kvůli nárazu do stropu a postroj, nebo postavit lešení, jinak je ochrana jen poloviční.
Zrovna nedavno na BOZP video o takovém pádu při výměně zářivky. Ten chlap se taky jenom leknul, ale při pádu narazil na betonový květináč a to s fatálními následky.

Obecně se lidstvo přehnanými bezpečnostními opatřeními dostává do pozice vysoký v oboře, která nikdy neviděla vlka a radostně jej jde přivítat k díře v plotě.

Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk  29.10.2022, 08:57

A přitom tomu tak je. Jasně doloženo typickým příkladem objímky pro žárovku. Tam se dotknete velmi snadné žívé části, aniž by jste se v čemkoliv vrtal. Jak upozornil kolega.

Znáš někoho, komu se stalo, že ji koupil od objímky při výměně žárovky? V oboru dělám přes 30 let, slyšel jsem o všem možném, viděl jsem i nemožné, ale skazku o žárovce a blbci jen slýchám v podobě trochu nešťastného příměru k nebezpečí.
Kdo mění žárovku ze země? Ano, třeba já, ale kdo z lidí je tak dlouhý jako já?  ;) Obyčejně si pašák vyleze na dřevěné štafle a nebo na schůdky, které jsou od země izolované návlečkami na jejich nohách. A to, že se sejde více náhod a při výměně žárovky si sáhnu najednou na L i na N....to už se mi zdá opravdu dost přitažené za vlasy. Žijme v reálu. Od strašení jsou ve tmě schovaní bubáci  ;)

M S:
Citace: Pavel Horský  29.10.2022, 12:51

Znáš někoho, komu se stalo, že ji koupil od objímky při výměně žárovky?

Pri výmene nie.

Bol som pri tom, ako pomocník maliara liezol na lešenie (hliníkové na 4 nohách s kolieskami),  nezaistil kolesá a hore stratil stabilitu. Chytil sa prázdnej objímky tak, že do nej vrazil prst. Mal krásne vypálené miesto pod nechtom a na prvom kĺbe. Prekvapivo z toho lešenia nezletel, ale nadšený nebol.

Ten istý človek si hodinu pred tým zasekol ruku medzi nožničák a strop, lebo používal ovládací joystick načiahnutý ponad vrchný rám stroja. Dostával som ho z toho bezpečnostným ventilom na základni. Druhý deň som ho už na prevádzke nevidel.

Milan Hudec:
Když se dotknu fáze, tak výčet mých sprosťáren je obdobný jak u A nebo AC chrániče.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana