Jaká je při měření uzemnění vzdálenost elektrod?
Ladislav Řehánek:
Teprve začínám s revizemi a některým věcem úplně nerozumím. Koupil jsem si přístroj EUROTEST a přišla s tím i sada na měření uzemnění. V návodu od výrobce je uveden návod jak měřit jednotlivé uzemnění např. hromosvodu. Když jsem se učil z různých zdrojů byla popsána metoda měření pomocí potenciálového spádu. To je mi jasné. Jenže u této metody pomocí tří elektrod má být napěťová elektroda ve vzdálenosti 20m od měřeného zemniče a proudová ve vzdálenosti 40m. S přístrojem mi přišli jen dvě měřící šňůry po 20m. Měřící elektrody mají být dle návodu v jedné přímce společně s uzemněním. A já teď nevím zda stačí vzdálenost proudové elektrody 20m a v polovině vzdálenosti k měřenému zemniči napěťová elektroda a nebo zda se musí tedy k přístroji nějaké měřící šňůry dokoupit.
(Původní nesmysl: Měření uzemnění, jaká vzdálenost elektrod?)
Jiří Schwarz:
To se dá také použít, myslím, že jsem se setkal s názvem trigonometrick á metoda
Sondy se umístí tak, aby s měřeným zemničem tvořili přibližně rovnostranný trojúhelník
A můžeme zkusit měření se 2 různými možnostmi zapojení sond, měly by vyjít srovnatelné výsledky
Jirka Š. Svejkovský:
Tak to je slovo do pranice.
Obecně by měla být proudová sonda ve vzdálenosti pětinásobku největšího rozměru zemnící soustavy. Tak dlouhý drát fakt nemám. Kdo z vás to má? *)
Měření zemního odporu třívodičovou metodou považuju za přesné určení nepřesných hodnot. Ty se mění jak s denním, tak s ročním obdobím (to i řeší norma), tak podle toho, jestli sondu zapíchnete vedle rýmovníku nebo vedle ostropeřce.
Dost často nemáte na vybranou, v jakém směru budou sondy umístěny.
Moje měření je pak ve smyslu "je to dobrý", "není to dobrý".
*) Ne, že by to nešlo. Byl jsem u měření odporu uzemnění soustavy 400 kV, kdy proudový okruh tvořilo vypnuté vedení 110 kV z Tušimic, přes Hradec až do Podbořan a napěťový končil uzemněný v Hradci.
Ladislav Řehánek:
(poklona) za reakce. Jak jsem psal tak s revizemi teprve začínám a studuju materiály, kde se dá, ale nemám ty praktické zkušenosti, tak se omlouvám jestli se budou zdát některé mé dotazy hloupé. Chtěl bych se revizím věnovat pořádně a opravdu je provádět jak se má a né psát nějaké nesmysly od stolu. Ohledně toho měření uzemnění jsem ještě četl metodu 62%. Popisují tam právě vzdálenost proudové elektrody na 20m a napěťové v 62% vzdálenosti mezi měřeným zemničem a proudovou elektrodou. K této metodě jsem ovšem nenašel nějaký podklad v normě nebo návodu od výrobce tak proto můj dotaz jak by to mělo být správně tak, abych si byl jistý, že naměřené hodnoty jsou v pořádku.
Jiří_Hrubý:
Vždycky to podle návodu nejde a až budete mít něco naměřeno, včetně půdní rezistivity, zjistíte, že vzdálenost elektrod (+-10m) nebo jejich prohození omylem, je až to poslední, co výrazněji ovlivní naměřené hodnoty.
Není taky od věci si při vhodné příležitosti ověřit hodnotu od sond náhradní metodou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana