Jak doma eliminovat harmonické frekvence?
Peter Munka:
Citace: Jiří Schwarz 26.09.2022, 19:21
Frekvence 53,3...Hz (na fotce je jiný údaj, proč?)
Vsimnite si tych 53.3 ako "max", proste povodca otazky netusi, co meria a co znamena "max" na multimetri. Viem si predstavit, ze tie 3 Hz navyse su tam kvoli strkaniu sond do zasuvky alebo ich nie celkom dobremu kontaktu.
Jan Franěk:
Jen že 53,3 Hz, nejsou harmonické které by ovlivňovaly zdroj PC, Navíc se také domnívám, že jde o "jiskření" na kontaktech" a ne reálnou frekvenci sítě. Stále si myslím, že jde o chybu v instalaci.
Citace: Jiří Schwarz 26.09.2022, 14:18
Už jsem se setkal s podezřením, že se nějak 2 "spínané" zdroje pro 2 světla ovlivňovaly.
Jedno nebo druhé svítili normálně, když za sepnuly obě, nepravidelně poblikávala. Když se k tomu zapnulo 3. světlo s klasickou žárovkou, stav se zlepšil, ale nezmizelo to úplně.
Měření naznačilo zvýšenou impedanci a po kontrole a dotažení spojů v celém okruhu ze problém "ztratil".
Mám podobnou zkušenost a mám mnohokrát ověřeno, že více spínaných zdrojů na jednom přívodu, se dokáže vzájemně ovlivňovat. Ale dle dotazu se jedná o jedno PC a problémy se navíc zpravidla vyskytují u více spínaných zdrojů, než jsou dva. NAvíc sám svou zkušenosti potvrzuješ to co píši od začátku. Problém bude pravděpodobně v instalaci.
Asi to bude chtít pozvat zkušeného revizáka.
Zdeněk Mazač:
53,3Hz není harmonická, největší problémy způsobují liché harmonické 3,5,7 /150Hz, 250Hz,350Hz, pro kvalitu sítě se uvažuje až do 50 harmonické - 2,5kHz/.
Běžným měřákem je nelze změřit a měří se jak U tak I.
Tyto harmonické frekfence silně zkreslují sinusový průběh jak U tak I. Běžným měřákem nenaměříte např. na PE propojce žadné U ani I, ale propojka se přesto hřeje. A přesto propojka hřeje.
Tyto harmonické vznikají hlavně nelineárním odběrem.
Juraj Rojko:
Takže ty harmonické nejsou harmonické, nefunkční PC funguje, žehlicka “pocitový” problém trvale vyřeší, ačkoli její odběr není trvalý a řešení pomocí zcela nesmyslného plýtvání elektřinou našli ruští odborníci. Myslím, že pán se opravdu baví trolením a pokud ne, tak má skutečně vážný problém, ale ten je pro úplně jinou profesi, než je elektrikář.
Michal Melzer:
Můj zdroj současný aktivní PFC má a myslím že to má 100% dnešních PC zdrojů.
Jedná se konkrétně o tento:
https://www.alza.cz/be-quiet-straight-power-11-platinum-750w-d6548828.htm
Počet vyzkoušených zdrojů ani nemá smysl vypisovat...
PC sestava odhadem spotřeba 400W maximálně
Jestli jsem blázen a vymýšlím si není to z mé hlavy přikládám odkaz na IT fórum kde se řeší právě zapojení žehličky
https://forums.blurbusters.com/viewtopic.php?f=24&t=10470
K tomu měření když nevím co měřím v čase 2 minuty a 20 vteřin přístroj zaznamenal 53.331Hz takže asi naměřené maximum nemá s vkládáním nic společného možná se pletu
UPS jsem použil tuhle
https://www.alza.cz/fortron-ups-champ-2000-va-rack-2u-d5260193.htm?o=5
neznám nikoho komu by UPSka tyto problémy vyřešila. Vím o jednom který osadil soláry a PC napájí pouze z té baterie pro soláry ale tyto baterie jsou cenově i výkonově jinde než je v klasických UPSkách. V panelákových podmínkách nemožné.
Abych nebyl úplně nefér k UPSce pomohla cca na 4hodiny pak se stav vrátil
Co se týče myší paradoxně na tuto problematiku jsou lepší bezdrátové já ale používám myš drátovou... (vysvětlují to tím že myš není vodivě propojena s PC)
Pane Jiří Schwarz: jsem z Kolína moc si vážím Vaší nabídky jen chci popsat jednu věc abych byl aspoň z části pochopen. Pokud přijedu na závodní okruh a tam mi půjčí F1 kde výkon bude stažený o 15% myslím že pokud nebudu aktivní jezdec nemám šanci poznat rozdíl -a tam právě mířím pokud jste aktivní co se PC týče Vaše návštěva by měla smysl a rozhodně bych jí i férově zaplatil....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana