Jak doma eliminovat harmonické frekvence?

(1/11) > >>

Michal Melzer:
Je nějaký způsob jak podstatně snížit nebo úplně eliminovat harmonické?

V průmyslu na to mají nejrůznější filtry ale existuje něco pro domácnosti co úplně nezničí můj učet? Příjde mi jako by se tato problematika domácností vůbec netýkala nemůžu najít aktivní filtr který by odfiltroval rušení v domácnosti.
Jen pro info online UPSka mi nepomohla...

Našel jsem pěkný článek ...
Bohužel opět neřeší jak se tohoto problému zbavit.
Nejsem jediný s tímto problémem a zatím jediné řešení je provozovat počítač na zatížené zásuvce kde PC je napojen do stejné zásuvky se zapnutou například žehličkou a pak se dá říct že je to na 90% funkční zařízení.

Jiří Schwarz:
Když chci něco řešit, měl bych si udělat jasno proč
U zařízení s vyšším příkonem je to v podstatě starost výrobce, aby použil takové zapojení, které omezí vyšší harmonické.
Nebo pokud jde o "vyrazně vyšší frekvence",  to by opět měla být starost především výrobce, aby se vešel do nějakých limitů pro EMC

Pokud někdo tvrdí, že vyšší harmonické způsobují vyšší vibrace a zatížení motorů, má pravdu, ale jen částečně. To se děje u náhradních zdrojů (měniče, UPS,...),  který mají průběh napětí výrazně odlišný od harmonického (sinusového)

Ne všechno, co najdeme na internetu, je třeba brát smrtelně vážně

Peter Munka:
Z akeho dovodu toto chcete riesit v domacnosti ? Akym sposobom vam vadia harmonicke ?

František Šohajda:
Citace

V průmyslu na to mají nejrůznější filtry ale existuje něco pro domácnosti co úplně nezničí můj učet? Příjde mi jako by se tato problematika domácností vůbec netýkala nemůžu najít aktivní filtr který by odfiltroval rušení v domácnosti.
Jen pro info online UPSka mi nepomohla...

To jako chcete ušetřit za el. energii odfiltrováním harmonických??
Zajímavé......?

Václav Třetí:
Citace: Michal Melzer  25.09.2022, 21:48

Je nějaký způsob jak podstatně snížit nebo úplně eliminovat harmonické?

Nejsem jediný s tímto problémem a zatím jediné řešení je provozovat počítač na zatížené zásuvce kde PC je napojen do stejné zásuvky se zapnutou například žehličkou a pak se dá říct že je to na 90% funkční zařízení.

Tedy žehlička je možná tak pouze na odzkoušení, protože pokud nemá odběr tepla, tak brzy vypne a doba mezi nahříváním pak bude dlouhá. Co takhle použít klasické LC filtry (pětivývodové, s dvojitou tlumivkou na toroidu a několika kondenzátory),  třeba dva za sebou, jako bývají v pračkách a podobných silnějších spotřebičích, ty bývají dimenzované na průtok 10A, čili by neměl být problém je předřadit celému počítači s příslušenstvím .

A ještě dotaz na konec - vy máte s počítačem problém vlivem harmonických, nebo vám počítač ruší něco jiného?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana