Zkoušel někdo z vás měřit skutečnou spotřebu LED pásků?

<< < (2/3) > >>

Kastner Lubomír:
Kolegové,  (poklona)  zatím za vaše odpovědi. Mě šlo ale hlavně jak se projeví regulace svícení na napájecím zdroji na vstupu 230 V. To je, kolik mě to bude stát v reálu pokud budu regulovat a spínat pásky. Je mi jasné, že něco tzv. sežere i spínací - ovládací prvek, dále nějaké ztráty na vedení. Pokud ale v domu použiji např. pro osvětlení obýváku okolo 25 m pásků + k tomu nějaká bodová LED světla + regulace všeho, spínání, zdroje, ztráty na vedení tak jak se pak projeví regulace a spínání pásků na odběru zdrojů a tím pádem jaké by byly tzv. "úspory". Pokud bych měl např. 150 W zdroje a oni by brali stále 150 W, tak na tom prodělám kalhoty. Sice bych měl líbivé regulovatelné osvětlení, ale spotřeba vysoká a nedoplatím se při vyučtování.

Viktor Klemon:
Citlivosť kliešťového ampérmetra ľahko zväčšíte počtom závitov vodiča.

Ale zdroje majú často špatný účinník, silne kapacitný, a teda nameraný prúd
nezodpovedá činnému odberu.

Meral by som na DC strane, účinnosť zdroja sa dá rozumne prepokladať
podľa jeho oteplenia. Ak nehreje, má malú stratu.

Citace: Kastner Lubomír  24.09.2022, 09:50

Zkoušel někdo z vás měřit skutečnou spotřebu LED pásků? Zkoušel jsem volat dovozcům apod, ale nikdo mi nedal rozumnou odpověd že prý to nikdo neměřil. Uvedu příklad. Pásek LED, délka 3 m, 24 W/m, 24 V. V cestě je tedy zdroj 24 V, nějaká ovládací jednotka pro stmívání, změna teploty barvy apod. a LED pásek. Nezatížený zdroj má kleštákem neměřitelný odběr. Měřil ale někdo z vás jaký bude odběr ze zdroje při maximálním svitu nebo při minimálním svitu po regulaci? Nebo jiný příklad - jaký bude odběr zdroje, pokud přijímač bude ovládat různé 3 druhy pásků - jeden pásek RBG a dva bílé pásky a to vše v různých režimech spínání a svítivosti? Ono se to zdá jaké maličkost, ale když by se to pak sečetlo v domu, tak ono to možná pěkně naskáče. Bohužel klešták který mám mi není schopen změřit tak malé proudy. A ještě mě napadl další příklad "úspor" Led žárovka E24, 10W s dálkovým ovladačem jasu a teploty bílé barvy. Jaká bude spotřeba žárovky v různých režimech svícení? Stále 10 W a nebo spotřeba klesá s utlumením světla? Zkoušel někdo podobné hraní?

Milan Hudec:
No, s ohledem na nepřesnost/náročnost měření, bych použil starou dobrou metodu a to kolik natočí elektroměr za nějakou tu hodinu svícení na plný knedlík a pak na půl plynu.

Zdenek Skotnica:
Citace: Kastner Lubomír  25.09.2022, 09:04

Pokud ale v domu použiji např. pro osvětlení obýváku okolo 25 m pásků 

To už je docela velký výkon. Určitě by bylo zajímavé změřit napětí na konci pásku. Při napájení 12V budou hrát roli i úbytky stovky mV. Proto by bylo vhodné to napájet i smyčkou na konci.

Zdenek Skotnica:
Chtěl jsem napsat na 1m. U jednoho dodavatel jsem viděl v parametrech 125mV/m.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana