Zkoušel někdo z vás měřit skutečnou spotřebu LED pásků?
Jan Franěk:
Citace: Zdenek Skotnica 25.09.2022, 11:25
Chtěl jsem napsat na 1m. U jednoho dodavatel jsem viděl v parametrech 125mV/m.
TO je údaj k ničemu, pokud k tomu Á, neřeknete i Bé. Tedy o jaký LED pásek se jedná.
Citace: Kastner Lubomír 25.09.2022, 09:04
Pokud bych měl např. 150 W zdroje a oni by brali stále 150 W, tak na tom prodělám kalhoty. Sice bych měl líbivé regulovatelné osvětlení, ale spotřeba vysoká a nedoplatím se při vyučtování.
Pokud má jít o nějaký světelný efekt, dělají se i pásky s malým výkonem. Řekněme že koupís LED pásek s výkonem 4,8W/m, což při 25m dělá cca 120W Reálně bych si dovolil odhadnout že tak 100-105W při plném výkonu.
Pro tuto délku je pak často lepší využít LED pásky na 24V (o tom jsi ale psal), kdy se projevuje znatelněji méně i postupná ztráta svítivosti, na délce LED pásku. SAmozřejmě je lepší i udělat napájení pro několik pásků paralerně.
Jinak běžná účinnost dnešních elektronických napáječů LED pásků, bývá okolo 93-95%. Tedy se poměrně snadno nechají spočítat i skutečné náklady na provoz. COž samozřejmě nemůže konkurovat přesnosti měření skutečného odběru v čase.
Ovšem tebou zmiňované 24W/m, by už trochu ve vyúčtování bolelo, při 25m. Ovšem světla by bylo jistě dostatek ;)
Ještě malá poznámka. Výkon pásku na metr, ještě neznamená i stejný světelný výkon. Například modernějšími chipu, byly 12W/m pásky mnohem svítivější, než pásky 14,4W/m. Mrkni se i na tyto hodnoty a porovnej to třeba se svítivostí žárovky. To je na orientaci dostačující
Rozmahel Vladimír:
Jak již bylo uvedeno výše, je tam jalový odběr. Měření proudu je tedy k ničemu. Je možno použít MP na revize spotřebičů nebo pro domácí měření lze použít i elektroměr do zásuvky...
https://www.alza.cz/hobby/solight-dt26-d5481011.htm?kampan=adwho_hobby-a-zahrada_pla_all_hobby-a-zahrada-css_cenove-hity_c_20219__SD054a&gclid=EAIaIQobChMI1NCEhrWw-gIVmM13Ch1aOQhmEAQYASABEgLsNPD_BwE
Jiří Blažej:
Zkoušel jsem měřit jak žárovku, tak i pásek. K měření použit měřič EMF-1 Elektrobock, přesnost +-1%, vlastní spotřeba 0,5VA.
Žárovka RGB LED E14, 4,9W
W 4,8WR 0,4WG 0,2WR 0,3W
RGB pásek 5m, 12V
list]
RGB 5,8WR 5,1WG 3,7WR 3,8W
Rozmahel Vladimír:
Měřiče umí měřit činný i zdánlivý výkon.
Tam je pěkně vidět např. rozdíl ve snížení činného výkonu a současně i velikost zdánlivého výkonu. Zdánlivý bývá výrazně vyšší - údaj kVA.
Václav Třetí:
Je třeba měřit příkon i se zdrojem, za jeho vlastní odběr také platíme. Spočítaný příkon pronásobením hodnot V a A je zdánlivý, výrazně vyšší a za ten naštěstí (prozatím) neplatíme.
Já používám na tato měření zásuvkový elměr od firmy Hütermann PM 6, který je docela přesný i v malých příkonech - odzkoušeno osobně. Kolikrát se dovídám zajímavé hodnoty.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana