Proč si nesmím na mandlu zmrzačit prsty ale na rotačním žehliči ano?
Juraj Rojko:
Neberte si to osobně, samozřejmě to bylo myšleno jako zkratka s nadsázkou. Já chápu, že za to nemůžete… ;)
Martin Kurka:
Pokud je mi známo, žehlič má studený měkký válec a hladkou vytápěnou desku či koryto s vodorovnými osami nad sebou a před stykem válce s deskou je sklopné bezpečnostní prkno s břitem. Látka se pokládá na prkno a navádí se tlačením - nasouvá se položená mezi válec a desku. Válec se netočí rychle, takže je dost času na reakci. V případě problémů lze prkno sklopit nalehnutím břichem, nebo lokty. Sklopení prkna je snímáno bezpečnostními koncovými spínači a ty zastavují pohonný motor.
Při natlačování textilu do žehliče koryto nebo deska přečuhuje před válec a tak se prvně spálíte, než válec prsty natáhne. Žehlicí síla je většinou dána jen vahou válce, nebo desky.
Malé žehliče mají přítlačnou desku s přítlakem vyvozovaným pedálem táhly či lanovodem (bowdenem).
Mandl, pokud je mi známo má dva protiběžné válce, nejméně jeden tvrdý (vytápěný) válec a pokud vím, může mít osy válců i vedle sebe a látka se navádí gravitací, nebo tkaničkami - Nomexovými pásy. Pak se může mezi válce dostat cokoliv i ruka. Válce mají mezeru seřiditelnou a síla přítlaku je veliká a je řízena pružinami apod.
Podstatné je, jak rozdíl mezí žehličem a mandlem rozlišuje norma. Neznám ji a nevím, jestli je to fakt jen v ohřevu-
Ale většinou jde dnes o strojní zařízení a analýza rizik od výrobce zařízení je nezbytná a ochrana proti vtažení prstů musí být zpracovaná výrobcem.
Milan Hudec:
Spálením ruky nastupuje úleková reakce, která je i u staršího člověka kratší nežli reakce řízená, např.brankáře v hokeji.
Problém ovšem může nastat u profesí typu svářeč, kuchař a pod, kde je tělo na horké zvyklé, tam by packa skutečně do žehliče mohla být vtažena.
Kamil Novák:
Citace: Martin Kurka 25.09.2022, 18:12
...Podstatné je, jak rozdíl mezí žehličem a mandlem rozlišuje norma. Neznám ji a nevím, jestli je to fakt jen v ohřevu-
Sken s definicemi přikládám.
Citace: Martin Kurka 25.09.2022, 18:12
Ale většinou jde dnes o strojní zařízení a analýza rizik od výrobce zařízení je nezbytná a ochrana proti vtažení prstů musí být zpracovaná výrobcem.
V tom je právě ta potíž, že ten "aparát" nemá žádný výrobní štítek (alespoň jsem žádný neobjevil), na jejich stránkách není nic o nějakém posouzení shody, návod je pouze v Němčině (ačkoli se firma prezentuje jako ryze Česká)... :-[
V každém případě jsem provedl test, který je ke shlédnutí zde : https://uloz.to/tam/86ec4d55-fd41-497c-9027-59a05d49eef6
Jan Kelbich:
Citace: Milan Hudec 25.09.2022, 09:09
Bo z toho horkého rychle ucukneš.
Tak to mi připomíná tvrzení v jedné odborné (?) knize, že saunová kamna před nebezpečným dotykem chrání především jejich vysoká teplota.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana