Proč si nesmím na mandlu zmrzačit prsty ale na rotačním žehliči ano?
Milan Hudec:
Citace: Jan Kelbich 25.09.2022, 21:07
Tak to mi připomíná tvrzení v jedné odborné (?) knize, že saunová kamna před nebezpečným dotykem chrání především jejich vysoká teplota.
Úleková reakce je u člověka nějakých 100ms, tj. meta řízené reakce vrcholových sportovců.
Milan Hudec:
Citace: Milan Hudec 25.09.2022, 21:42
Úleková reakce je u člověka nějakých 100ms, tj. meta řízené reakce vrcholových sportovců.
Nezkoušet!!
Na kostru žehličky jsem připojil fázi a zkoušel se dotýkat rozpálené žehlící plochy, vždy jsem velice rychle ucukl, přičemž jsem nijak nepociťovat kopaneček, ale jen teplo.
Snad můj pokus s výsledkem mírně popálených prstů bude někomu nápomocen :)
Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec 27.09.2022, 23:32
Nezkoušet!!
Jjjj,... popravde mi vaše úvahy a pokusy jak elektrikárovi nedávajú zmysel, a tiež nechápem v čom by mohli byť nápomocné..
Elektrikára predsa na prvom mieste zaujímajú ochranné opatrenia, no a tam je reakčný čas pri dotyku furt 0ms,.. čo je vlastne žiadny dotyk na žiadnu nebezpečnú živú časť v normálnej prevádzke..
Pri poruche je to už o inom, porucha nie je úmysel, a tiež nie je nikde v normách definovaná jak priamy dotyk s nebezpečnou živou časťou..
Pokiaľ viem, tak pri dodržaní základného pravidla ochrany pred úrazom sa na kostru žehličky ani nemá jak dostať plné fázové napätie..
A že ste pri pokusoch vo vlastných individuálnych podmienkach necítil kopance od fázy bude najskôr tým, že ste v druhej ruke úmyselne nedržal potenciál PE...
Jan Kelbich:
Citace: Milan Hudec 27.09.2022, 23:32
Na kostru žehličky jsem připojil fázi a zkoušel se dotýkat rozpálené žehlící plochy, ...
Citace: Peter Lovacký 28.09.2022, 07:13
A že ste pri pokusoch vo vlastných individuálnych podmienkach necítil kopance od fázy bude najskôr tým, že ste v druhej ruke úmyselne nedržal potenciál PE...
A druhý pól jste měl připojen odkud a jak ?
Jinak na tohle by vám mohl stačit převodník odpor - napětí a osciloskop s pamětí, není potřeba upravovat žehličku.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana