Proč si nesmím na mandlu zmrzačit prsty ale na rotačním žehliči ano?

<< < (3/3)

Milan Hudec:
Citace: Jan Kelbich  25.09.2022, 21:07

Tak to mi připomíná tvrzení v jedné odborné (?) knize, že saunová kamna před nebezpečným dotykem chrání především jejich vysoká teplota.

Úleková reakce je u člověka nějakých 100ms, tj. meta řízené reakce vrcholových sportovců.

Milan Hudec:
Citace: Milan Hudec  25.09.2022, 21:42

Úleková reakce je u člověka nějakých 100ms, tj. meta řízené reakce vrcholových sportovců.

Nezkoušet!!
Na kostru žehličky jsem připojil fázi a zkoušel se dotýkat rozpálené žehlící plochy, vždy jsem velice rychle ucukl, přičemž jsem nijak nepociťovat kopaneček, ale jen teplo.
Snad můj pokus s výsledkem mírně popálených prstů bude někomu nápomocen :)

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  27.09.2022, 23:32

Nezkoušet!!

Jjjj,... popravde mi vaše úvahy a pokusy jak elektrikárovi nedávajú zmysel, a tiež nechápem v čom by mohli byť nápomocné..
Elektrikára predsa na prvom mieste zaujímajú ochranné opatrenia, no a tam je reakčný čas pri dotyku furt 0ms,.. čo je  vlastne žiadny dotyk na žiadnu nebezpečnú živú časť v normálnej prevádzke..
Pri poruche je to už o inom, porucha nie je úmysel, a tiež nie je nikde v normách definovaná jak priamy dotyk s nebezpečnou  živou časťou..
Pokiaľ viem, tak pri dodržaní základného pravidla ochrany pred úrazom  sa na kostru žehličky ani nemá jak dostať plné fázové napätie..

A že ste pri pokusoch vo vlastných individuálnych podmienkach necítil kopance od fázy bude najskôr tým, že ste v druhej ruke úmyselne nedržal potenciál PE...

Jan Kelbich:
Citace: Milan Hudec  27.09.2022, 23:32

Na kostru žehličky jsem připojil fázi a zkoušel se dotýkat rozpálené žehlící plochy, ...

Citace: Peter Lovacký  28.09.2022, 07:13

A že ste pri pokusoch vo vlastných individuálnych podmienkach necítil kopance od fázy bude najskôr tým, že ste v druhej ruke úmyselne nedržal potenciál PE...

A druhý pól jste měl připojen odkud a jak ?

Jinak na tohle by vám mohl stačit převodník odpor - napětí a osciloskop s pamětí, není potřeba upravovat žehličku.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana