Proč si nesmím na mandlu zmrzačit prsty ale na rotačním žehliči ano?

(1/3) > >>

Kamil Novák:
Ve společných prostorách paneláků se dodnes vyskytují stroje (dnes strojní zařízení) k žehlení textilií, které jsem (a asi nejen já) mylně označoval za mandly. K mému údivu jsem dnes zjistil, že to nejsou mandly ale rotační žehliče.
V ČSN EN 60335-2-44 ed.2 jsem se dočetl, že jsou-li válce vyhřívány, jedná se o rotační žehlič,  nejsou-li vyhřívané, jde o mandl.  :o
Mandly musí být vybaveny prostředky, zabraňujícími dotyk s válci (klasicky "koncák" na liště před otvorem mezi válci) dle čl.22.104 uvedené ČSN.
Ale rotační žehliče toto mít nemusí!  :o
Mohl by mi někdo z odborníků na stroje vysvětlit, proč si nemohu nechat rozdrtit prst mezi studenými válci, ale mezi teplými to je OK? :-\

Milan Hudec:
Citace: Kamil Novák  23.09.2022, 22:22

Ve společných prostorách paneláků se dodnes vyskytují stroje (dnes strojní zařízení) k žehlení textilií, které jsem (a asi nejen já) mylně označoval za mandly. K mému údivu jsem dnes zjistil, že to nejsou mandly ale rotační žehliče.
V ČSN EN 60335-2-44 ed.2 jsem se dočetl, že jsou-li válce vyhřívány, jedná se o rotační žehlič,  nejsou-li vyhřívané, jde o mandl.  :o
Mandly musí být vybaveny prostředky, zabraňujícími dotyk s válci (klasicky "koncák" na liště před otvorem mezi válci) dle čl.22.104 uvedené ČSN.
Ale rotační žehliče toto mít nemusí!  :o
Mohl by mi někdo z odborníků na stroje vysvětlit, proč si nemohu nechat rozdrtit prst mezi studenými válci, ale mezi teplými to je OK? :-\

Bo z toho horkého rychle ucukneš.

Jiří Blažej:
Pokud si skutečně budete chtít zmrzačit prsty na mandlu, bude vám stačit odmontovat kryty. Proč byste to ale dělal?

Juraj Rojko:
Jen hádám. Jak si to já pamatuju z doby kdy jsem pomáhal babičce mandlovat, tak horký mandl, tedy po vašem “rotační zehlič”,  měl měkký válec a nepříliš velký přítlak, takže rozdrcení prstů nehrozilo. Studený mandl má možná tvrdý válec a větší přítlak.

Kamil Novák:
TO Blažej: Nevím, jestli jste svůj příspěvek myslel ironicky. Já přeci nepsal, že bych si chtěl zmrzačit ruku.
Mě prostě není jasné, proč u jedné (studené) varianty téhož zařízení je vyžadována ochrana proti "náhodnému" vtažení ruky a u varianty teplé tam ta ochrana být nemusí. A předpokládám, že o tu teplotu asi nejde.  :-\

Přičemž princip a konstrukce obou je prakticky totožná - jeden nebo dva rotující válce přitlačené k sobě nebo vůči podložce dost velkou silou. A jelikož je(jsou) opatřeny měkkým, elastickým  povrchem, tak se do mezery mezi ně(j) může lehce dostat prst a být vtažen...   (zle)

TO Rojko : jen pro upřesnění: název "rotační žehlič" není po mém, ale je z výše uvedené normy.  (norm)
Až do předvčerejška jsem se s takovým výrazem nesetkal...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana