Jak se určí velikost trubičkové pojistky k síťovému transformátoru?
Milan Krúpa 2:
Změřil jsem, že proud, který odebírá moje zařízení ze sítě, se pohybuje při největším odběru kolem 18mA AC.
Trochu to skáče, ale proud nikdy nepřekročil 20mA AC.
S mým vybavením bohužel nedokážu zjistit, jaký špičkový proud to odebírá v okamžiku zapnutí.
Použité trafo je TEZ2,0 / D (2VA - 230V/7,5V)
Mám tam ještě paralelně k primárnímu vinutí varistor 10D561K jako přepěťovou ochranu.
Jen tak od oka jsem tam střelil pomalou pojistku 50mA/T a zdá se, že drží.
Je to správně, nebo byste doporučili nějakou jinou?
PS:
Podobné téma jsem tu našel, ale tam se řešilo stejnosměrné napětí s odporovou zátěží:
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,35722.msg279129.html
Václav Třetí:
Je otázkou, co má pojistka jistit. V tomto případě jistí trafo minimálně, tato malá trafa jsou velice měkká, některá dokonce zkratuodolná, a zkrat na sek. straně se pojistkou na primáru dostatečně odjistit nedá. Trafo proti zkratu by lépe jistila pojistka na výstupu. Takto zapojená pojistka zareaguje hlavně při funkci přepěťové ochrany - varistoru, kdy ochrání trafo před přepětím a ostatní spotřebiče, napájené ze stejného okruhu, před případným výpadkem napájení.
Milan Krúpa 2:
Plánoval jsem, že by pojistka měla chránit hlavně před zkratem mezi závity na primární straně trafa.
To je nejčastější porucha, se kterou jsem se u síťových transformátorů setkal.
Začaly se pak přehřívat a snižovat napětí na sekundární straně.
S tímto konkrétním typem trafa ale žádnou osobní zkušenost nemám, takže je opravdu možné, že tam ta pojistka bude jen k té ochraně před přepětím.
Deductio:
Citace: Milan Krúpa 2 11.09.2022, 10:35
Změřil jsem, že proud, který odebírá moje zařízení ze sítě, se pohybuje při největším odběru kolem 18mA AC.
Trochu to skáče, ale proud nikdy nepřekročil 20mA AC.
...
Použité trafo je TEZ2,0 / D (2VA - 230V/7,5V)
...
2/230=9mA
18mA>9mA
Václav Třetí:
Tento výpočet je k ničemu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana