Jaký je fyzikální důvod proč nedojde při každém přehození ke změně směru otáček?
Jan Kelbich:
Citace: Václav Třetí 12.09.2022, 15:06
V případě zapojení Dd (a Dz)je ještě změna rotace fází, která posouvá hod. úhel, tedy 6 možností.
Myslíte sled fází ? Ten samozřejmě celý fázorový diagram převrací, to je jasné.
To ale znamená, že se hodinové číslo mění z N na -N (v aritmetice modulo 12). Což mi dává smysl právě u těch lichých (což jsou všechna s lichým počtem ypsilonů).
Fakt nevím, jak se od Dd0 dostat k Dd4 nebo Dd8 pouze změnou polarity vinutí a změnou sledu fází. Podle mě to nejde bez záměny (přejmenování) svorek. (Jaký by tedy měl být postup ?)
Citace: Václav Třetí 12.09.2022, 15:06
Je třeba srovnávat nejen diagramy, ale také schémata, která jsou malá a navíc mají primár kreslený dole a sekundár nahoře, což je méně obvyklé.
Jo, jo. Na schémata jsem se právě díval. Jsou špatně čitelná, ale přece jenom je to tam vidět.
Jinak jak se zdá, tak distribuce asi uvažuje všech 12 hodinových čísel, i když v praxi jich používají naprosté minimum :
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,19817.msg139557.html#msg139557
František Ševčík:
Vážení páni kolegové. Svým dotazem jsem nechtěl rozdmýchat bouřlivou diskuzi. Zajímalo mě jen, zda-li je v reále možný hodinový úhel 3 a 9. První tabulka je z diskuze: https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,40974.0.html
Tato příloha je stáhnutá z internetu.
Jan Kelbich:
Citace: František Ševčík 12.09.2022, 16:04
Vážení páni kolegové. Svým dotazem jsem nechtěl rozdmýchat bouřlivou diskuzi.
Nic se neděje. Mě to jen zajímá, proč by vlastně nemohla některá h. čísla existovat, včem se třeba liší můj pohled na věc. Prostě, jak se říká, chci "přijít věci na kloub".
Jan Kelbich:
Citace: František Ševčík 12.09.2022, 16:04
Zajímalo mě jen, zda-li je v reále možný hodinový úhel 3 a 9.
Můj názor je tento :
Pokud budu mít na klasickém jádrovém trafu ve spojení Dy cívku
u-n na sloupku s V-W,
v-n společně s W-U a
w-u společně s U-V,
pak to podle mě bude Dy3, tedy hodinové číslo 3. H. č. 9 analogicky změnou polarity vinutí jedné strany.
Je to jeden příklad za všechny.
Možná se teď dozvím, proč to takto nejde.
David Hruda:
Citace: Jan Kelbich 12.09.2022, 16:14
... Prostě, jak se říká, chci "přijít věci na kloub".
A nevadí, že cca od #26 je to úplně OT? :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana