Jaký je fyzikální důvod proč nedojde při každém přehození ke změně směru otáček?
Jan Franěk:
Už se těším na to video 8)
Martin Kurka:
Pro úplnost všechny možné varianty přehození dvou vodičů na svorkách motoru U1, V1 a W1 jsou v příloze. Žlutá, oranžová a zelená barva dvou vodičů ukazuje, které dva vodiče se mezi sebou prohazují a šipka směřuje na kombinaci, která prohozením vznikne.
Jak je vidět, všechny šipky jdou doprava na reverzaci směru otáčení (reverzaci točivosti trojfázové soustavy). Žádná nekončí ve shodném sloupci se shodným směrem otáčení.
Fuk Tomáš:
Citace: Juraj Rojko 07.09.2022, 20:44
Důvod? Levé ruce. Hlavně ta pravá.
Napadá mě ještě jedna možnost: že pro jistotu, aby se to opravdu povedlo, provedl prohození fází dvakrát ;)
Jiří Kantner:
Mě by spíš zajímalo, kde bere tazatel takovou jistotu, že jeho zcela zcestný názor je správný.
Václav Třetí:
Citace: Fuk Tomáš 08.09.2022, 11:14
Napadá mě ještě jedna možnost: že pro jistotu, aby se to opravdu povedlo, provedl prohození fází dvakrát.
Nebo ani jednou, stačí vyrušení z práce telefonem ...
Fyzikálně je to nemožné, popíralo by to princip třífázové soustavy. Takže chyba musí být v ruce co drží šroubovák nebo trubkový klíč.
Na vině nemůže být ani chybějící fáze nebo naopak dvakrát stejná fáze, v obou případech bude motor nehybný.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana