Jak v roce 2022 ušetřit za elektrickou energii?
Radek Červený:
No a poslední možnost je nic neřešit a spolehnout se na zastropování. Ono je férové i říci, že v podstatě vládě nic jiného stejně nezbyde, protože někde je nějaký mantinel, za který se už nejde. A není to nějakých nepokojích, to je prostor pro lůzu, normální člověk se na energetickou krizi připraví než aby řval na náměstí, aby se o něj někdo jiný postaral. Podívejte se na to z druhého konce. Energetická síť jako celek se musí udržovat v ronováze, tedy není žádoucí ani přebytek energie, ani její nedostatek. Oba tyto stavy v extrému moho vést k celkovému kolabsu sítě. A to nikdo nechce. Obecně lze říci, že čím je síť větší, tím je lépe regulovatelná. No a teď si představte, že jě nějaká cena, od které je již ekonomičtější si energii vyrábět například diesel agregátem. Řekněme, že tato hranice je 13 Kč/kWh. Co by následovalo? Malí odběratelé, ale třeba i průmysl a obchodní centra přejdou na alternativní zdroj a začnou dieselovat. V tu chvíli se rapidně zmenší energetická síť a nechci být v tu chvíli v kůži dispečera ČEPSu. Proste masivní nasazení lokálních zdrojů způsobí globální problém v přenosové soustavě. A to je ten mantinel, žádný strom neroste do nebe. Takže nezbývá, než se odprostit od tragických zpráv na TV Hovna a začít racionálně přemýšlet.
Pokud jste z Brna a okolí, můžeme se na váš problém podívat detailně a zkusit najít řešení v mezích vašich možností.
Miloslav Stehno:
Já tu mám aktuální příklad od tchána a tchýně (oba již v důchodu žíjí v prvním patře RD na jižní Moravě) ... záměrně nepíšu u jakého "zvířete" jsou.
Pozn.: vždy po jejich ročním vyúčtování (cca únor) jim dělám porovnání s ostatními dodaveteli el. energie. Mají akumulační kamna (8 hodin NT), roční spotřeba cca 7,5 MWh NT; 1,5 MWh VT, vaří na plynu. Vodu ohřívali plynovou karmou, předěláno na 50l bojlérek s programovací zásuvkou naprogramovano u tak, aby se voda nahřála jen když je potřeba. Ani letos na jaře jim nevyšlo o moc lépe kdyby k někomu přešli - úspora v řádu jednotek stokorun.
Měli fix do konce 2023, v létě 2022 přijela fešná roba v minisukni s papírem na podpis, že se prý jedná o stvrzení jejich setrvání u nich, tchán se ďáblici podepsal...
9.9.2022 přišlo poštou tvrdé vystřízlivění: od 26.10.2022 celková cena včetně DPH pro VT i NT cca 17.400 Kč/MWh = 17,4 Kč / kWh. Výpověď možná do 16.10.2022.
Co byste poradili ? Topení pevnými palivy není možné.
Já je už několik let přemlouvám na klimatizaci (v létě se v bytě pečou), kterou by si nyní v zimě topili... Nechtějí.
Díky za každý postřeh.
Milan Hudec:
Bohužel, budou platit zastrop cenu tj.nějakých 9kč/kW.
Od jistého věku se dlouhodobá investice v řádech statisíců již nevyplácí.
Asi nezbude, nežli skutečně radikálně šetřit a vzdát se byť i malého konfortu.
Jiří_Hrubý:
Citace: Miloslav Stehno 18.09.2022, 15:54
vaří na plynu.
Tady vidím prostor k nějaké úspoře, pokud ještě platí přípojku.
Buď nahradit indukcí, nebo, je-li to technicky proveditelné, přetryskovat a přejít na PB, který je zatím pořád levnější a odpadnou stálé platby.
Ten bojler se spínačkama taky není úplně výhra, pokud natápí ve VT.
Krachy a podvody jsou bohužel častým jevem u příštipkářů, kteří si hrají na významné obchodníky, takže dokud se nedostanou od podvodníků, tězko mohou něco řešit, ovšem v současné situaci mají i velcí prodejci s novými zákazníky problém kvůli nastavení ceny u nové smlouvy, takže ta bude daná politickým rozhodnutím.
Uspořit není kde, nemůžou přeci zmrznout, nebo si vlivem nízký teploty, zabalený do svetrů, uhnat zápal plic.
Pokud jim důchod umožňoval jezdit na dovolenou, tak to skončí, pokud ani to, mohli by mít nárok na příspěvek na bydlení.
Miloslav Stehno:
Indukce by vyžadovala rekonstrukci elektroinstlac e minimálně v kuchyni + pořízení nového ind. sporáku s troubou + komplet nové nádobí. PB jsou zase starosti s lahvemi. Ale chápu je to prostě něco za něco.
Bojler jim samozřejmě spíná v NT, jen jim to vždy musím přeprogramovat dle letního a zimního času. I bez spínané zásuvky (kterou jsme pořídili hlavně aby si bojler nazapomínali zapnout v NT) si to dříve zapínali jen v NT (stejně tak s praním a žehlením pokud to šlo), kdy jim NT signalizuje svítící doutnavka ve "sporákovém" vypínači na akumulační kamna v kuchyni. Doutnavku jsem ve vypínači přepojil z výstupních kontaktů vypínače na vstupní aby jim signalizovala i při shozeném vypínači na topení (v létě).
Pozn. já jen doufám, že má stát ošetřeno kolik bude maximálně doplácet dodavatelům el. en. nad ten strop 9,- / kWh...
Já mám od MND náznaky (dle zvednutých záloh) na nějakých cca 12 Kč,- / kWh od 1.1.2023 = 3 Kč bude doplácet stát.
Tchán bude mít 17,4,- / kWh = stát bude doplácet 8 Kč ?
Jinak tchán (nevědomky) podepsla papír, na kterém byl:
- souhlas se zrušením stávající smlouvy a nahrazení smlouvou novou
- prohlášení že nikomu nedá souhlas s přejítím k jinému dodavateli energií
Jelikož se nyní mění cena, tak možnost vypovězení smlouvy do toho 16.10. má, ale není kam "utéct".
Takže jak píšete, počítat s 9Kč / kWh (jak dlouho to stát ale může dotovat....? ) a s mírou topení stáhnout.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana