PE nejdříve na ochranné pospojování nebo do přepěťové ochrany?
Kamil Novák:
Citace: Pavel Horský 25.08.2022, 10:19
Já blbec vkládám do PD vždy i výkres s rozmístěním jednotlivých modulů v rozvaděči. A myslíš, že to pak dementi na stavbě podle toho udělají? Pořád stejná písnička. ...
Však v tomhle případě je to taky tento "šlágr".
V rozvaděči je dokumentace a SPD je tam umístěna hned za hl. vyp. A ten je v místech přívodu, takže by ty délky vyšly. Ale asi se na SPD nějak zapomnělo, takže se doplnila až ve finále a to tam, kdy zbylo místo. Tedy na konec poslední lišty. (zle)
BTW: neví někdo, co znamená ve slovenštině zkratka HUS ? je to totéž co V Čechách MET, dříve HOP.
Petr Chalupa_:
Citace: Pavel Horský 25.08.2022, 10:19
Já blbec vkládám do PD vždy i výkres s rozmístěním jednotlivých modulů v rozvaděči. A myslíš, že to pak dementi na stavbě podle toho udělají? Pořád stejná písnička. Facebook je plný rozváděčových honimírů, kteří zřejmě onanují u svých vystavených děl a přitom v 99% netuší, že to čím se chlubí je vlastně špatně a v drtivé většině je to právě osazení a zapojení SPD.
To je holt daň za to, že jste externista, OSVČ. Kdybyste dělal projekty jen pro kolegy montážníky, kteří pracují ve stejné firmě jako vy, nejspíš by se vám to nestávalo.
Když dám výkres rozvaděče kolegům já, tak to udělají přesně tak, jak to mají na papíře. Pokud je nějaká neshoda, přijdou, nebo zavolají dříve, než něco udělají v rozporu s projektem. (dance)
Nicméně kdybych byl na vašem místě, nechávalo by mě to naprosto klidným. Prostě bych si řekl, že to už není můj boj ;D
Pokud míváte po montáži ještě schůzku s montážníky na zanesení změn "skutečného zapojení" do projektu, pak je to ideální chvíle, kdy jim to můžete omlátit o hlavu :)
Pavel Horský:
Citace: Petr Chalupa_ 25.08.2022, 12:59
Nicméně kdybych byl na vašem místě, nechávalo by mě to naprosto klidným. Prostě bych si řekl, že to už není můj boj ;D
Ano, máte pravdu. Pak už to není můj boj, ale mrzí mě, že dělám zbytečnou práci. Snažím se, aby to montážníci měli co nejjednoduší a oni si toho ve finále vůbec neváží :-(
A není to jen o rozvaděčích.
Dnes jsem byl u zákaznice dělat revizi hromosvodu. V PD byl obvodový zemnič. Byla rozebrána zámková dlažba, zhotovitel to provedl přesně podle PD. Spokojenost. Nicméně zákaznice mi říká..."oslovila jsem dvě firmy a majitel té první mi řekl, abych to neřešila, že u každého svodu zatluče jen tyče". Ano, je to právě ta firma, na kterou jsem si tady již několikrát stěžoval. Zásadsně neakceptují požadavky PD, vše si dělají dle svého pocitu. Na vše si pak sami vystaví výchozí revizi, do které jsou ještě schopni napsat, že PD nebyla k dispozici stejně jako protokol řízení rizik.
M S:
Citace: Kamil Novák 25.08.2022, 12:57
BTW: neví někdo, co znamená ve slovenštině zkratka HUS ? je to totéž co V Čechách MET, dříve HOP.
Hlavna uzemnovacia svorka.
Vlado Konrád:
Citace: M S 25.08.2022, 20:39
Hlavna uzemnovacia svorka.
Opravím ,Hlavná uzemňovacia svorkovnica
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana