Bude EG.D vadit umístění dalšího zařízení na pilíř elektroměrného rozvaděče?
Zdeněk Hruška:
Potřeboval bych radu od zkušených praktiků ohledně přidání další krabice na pilíř elektroměrného rozvaděče umístěného na hraně pozemku.
Situace: Na hraně pozemku určeného k výstavbě je umístěn pilíř kombinující elektroměrný rozvaděč, přípojku plynu a přípojkovou škříň (DCK holoubkov ER212). Na žádost známého místní elektrikář provedl dostrojení elektroměrného rozvaděče (hlavní jistič B25, propojení s přípojkovou skříní ) a montáž kombinované 1f+3f zásuvky přímo na patu pilíře elektroměrovéh o rozvaděče (připojené napřímo na hlavní jistič bez proudového chrániče). Energetika EG.D poté namontovala elektroměr a osadila plombami celý rozvaděč včetně přístupu do jeho paty.
Myslíte, že by EG.D vadilo dočasné umístění další krabice přímo na patu elektroměrného rozvaděče (PoE napájecí zdroj kamerového systému napojenéný přes pojistku přímo z krabice pod zásuvkou)?
PS: Ano vím, že se mám ptát přímo energetiky - z jejich právnického dokumentu jménem připojovací podmínky nelze nic určitého vyčíst a pochybuji, že se mnou coby FO bude někdo bavit. Odpovědi typu projekt/EG.D/místní elektro firma s pověření EG.D prosím neuvádějte - 50ku mám a jde o rychlé zřízení dočasného zařízení.
David Hruda:
ER je majetek odběratele a EG.D bude jedno, co je na měřeném vývodu z něj.
Mě osobně by zajímalo, kde je proudový chránič pro tu zasuvku na obrázku.
Rozvodak:
Když jste "taky" elektrikář, měl byste vědět že tam měla být zásuvková skříň s jističi i chráničem. Takto je to špatně, co na to RT?
Jiří_Hrubý:
ER je majetkem odběratele, ovšem jako výrobek má nějakou certifikaci, která je v souladu s PP. Tím, že se na rozvaděč navrtají různé zásuvky, nebo další rozvaděče, tato ztrácí platnost a odběratel se diví, že nemá osazené měření.
V tomto případě zásuvka umístěná na podstavci je na hraně, být přišroubovaná na rozvaděči ae šrouby skrz, neprošlo by to.
Nevím, proč elektrikáři, kteří osazují pilíř ER pro stavbu, nedoporučí zákazníkům verzi s vestavěným stavebním rozvaděčem v podstavci.
Rozdíl kolem dvou tisíc a má to alespoň nějakou kulturu, ale oni to buď to neznají, nebo tam raděj za tu dvojku nějak našmudlají 32A čtyřkolík a pak neberou telefony, když zákazníkovi distributor neosadí měření. To jsou jen takové postřehy z praxe.
Takže do rozvaděče rozhodně nic nevrtat a při vrtání do podstavce se dobře zamyslet, zda má smysl riskovat že to někdo vyhodnotí jako zásah do prostoru s neměřenou částí.
Zdeněk Hruška:
Plně se shodujete s mými názory. Jen doplním, že zásuvka skutečně není za chráničem a že se mi její umístění vysloveně příčí. Důvodem vzniku tohoto paskvilu je jen cena (zle), podle elektrikáře, který to spáchal je prý stavební rozvaděč/rozvodnice zbytečný a drahý. Zajímavější je, že to energetika bez protestů připojila.
No něco málo tam budu muset domontovat na podstavec a budu doufat, že z toho nebude EG.D dělat kovbojku. A stavební firma si snad sama doveze vlastní stavební rozvaděč i s chráničem...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana