Proč instalace v RD stále není a asi ani nebude VTZ?

<< < (7/9) > >>

Jan Bocek:
Pokračováni.

P.S. Mnozí tvůrci lhůtníků revizí mají právě problémy kde co a jak zařadit a jak objednat revize nebo kontroly a s jakými požadavky. Na příklad posílají požadavky na provedení revizí SZ podle Z 250. Jak chcete udělat CN pokud prostudujete NV 190. A nastává problém v komunikací. Ti co tvoří lhůtníky a objednávky nejsou obvykle elektrikáři. A tak mají problém s tím, co je to EI staveb a co EI technologii. Je rozdíl mezi odběrem a spotřebou? Kde je hranice zvýšené míry bezpečnosti? A tak RT dnes dostává spoustu podobných otázek a ne vždy je jednoduché najit podloženou odpověď. Podloženou tím, že "psáno jest". /i]

Pavle, mezi elektrikáři to může být někdy jasné, ale při styku s obchodními partnery je to horší.

Milan Hudec:
VTZ pro domky?
Určitě ne, tj.každá rodina by musela mít odpovědného zástupce, plán údržby, pravidelně konat revize atd.
Citovaná definice platí pro oblast bezpečnosti práce, tj.pro oblast řešenou zákonem, což domek v kterém se nepodniká rozhodně není.
Říkejme raději, že se v domcích nachází elektroinstala ce s povinností obecné opatrnosti ve vztahu k této.
Stejně tak jízda pod vlivem mimo veřejné komunikace nemůže být porušením příslušného zákona, ale v případě nehody nastupuje obecný právní pořádek.

Zdeněk Friedrich:
Já bych ten plán údržby zas tak nezatracoval. ;) Foto bytového rozvaděče z minulého týdne.

Milan Hudec:
Politicky neprůchodné, navíc nastupuje společenská úvaha jestli není lepší možná v případě smůly mírně zahořet s pártisícovou škodou, nežli si nechat rozbít prakticky celý byt v případě rekonstrukce za "stotisíc".

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  09.12.2022, 08:35

VTZ pro domky?
Určitě ne, tj.každá rodina by musela mít odpovědného zástupce, plán údržby, pravidelně konat revize atd.

OK. Osobně mám pořád problém s tím, že nevím o co se mám opřít v případě revize v bytě, nebo RD. Protože pokud to není VTZ, nemám tam jako revizák co dělat. Nebo se pletu?

Citace: Milan Hudec  09.12.2022, 08:35

Citovaná definice platí pro oblast bezpečnosti práce, tj.pro oblast řešenou zákonem, což domek v kterém se nepodniká rozhodně není.

Ale to je jasné. Sám jsem psal o tom, že hranice VTZ je zákonem jasně definovaná. CO ale potom ta instalace, na kterou se žádný zákon nevztahuje, potom je? RD nespadá ani pod SZ, ani pod VTZ ani pod dráhu, doly ,  ....  . Nejde náhodou o právní vakuum? TO jako v domě nebo bytě nemusím dodržovat žádné normy a zákony?

Ale pořád platí, že veškerá VTZ která pod zákon spadají, musí být logicky mnohem bezpečnější, než instalace v RD a bytech, kam podle těchto výkladů "stát" nevidí a neplatí zde žádný zákon či norma. Nicméně pokud se pak něco stane, bude "škůdce" (provozovatel, majitel) souzen dle zákona a norem, které se dle tebe na jeho instalaci nevztahují. Tedy podle toho jak chápu tvoje příspěvky. No, to se fakt bude lidem těžko vysvětlovat.  :-\ :-\ :-\ 8) 8) :o :o :o

Je mi jedno co říká x krát právní rozbor k VTZ. Budu nadále provádět instalace v bytech a RD dle platných předpisů a přistupovat k ní jako k VTZ, nebo ji prostě dělat nebudu. Ošetřím si to ve smlouvě o dílo. Práce je víc než dost a než abych riskoval soud v našem absurdistánu, to se raději o část práce připravím, nebo změním zaměření. A šup, o jednoho elektrikáře méně. To nám to pěkně jde  ;D ;D ;D ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana