Proč instalace v RD stále není a asi ani nebude VTZ?

<< < (6/9) > >>

Jan Franěk:
Citace: Radim Strycharski  02.07.2022, 22:09

....
Takže tady nám nijak nezastírají, že VTZ plynové je i v soukromých bytech a pokud tyto prostory mají mít nějaké úlevy, tak se o tom napíše nějaký paragraf. Nevím, proč by jiná filozofie měla panovat kolem VTZ elektrického, když jsou všechna VTZ zastřešena jediným zákonem.

Souhlas. Když si přečtu definici co to VTZ je, je mi putna kde se nachází. Prostě je všude. Jestli jsou vyjímky na RD a byty, OK, tak ať si to každý udělá po svém. Je mi to ve finále vlastně jedno. Pokud mne někdo pozve a bude to chtít udělat dle předpisů, tak mu pomůžu, když ne, cpát se mu tam nebudu. ALe pak ať nečeká ani to, že bych mu dal jakoukoliv podporu. Ať mi nepíše, ani nevolá, protože se toho potom nechci účastnit ani tímto minimem.
Počkám si v klidu na to, až dostanu nějaké oficiální vyjádření a nebudu si jen číst pocity kolegů.  Pak se uvidí jak se k tomu postavím dál. Ale jedno vím jistě. Necpu se tam, kde o mne nestojí. Vlastně už roky sám volám po větší osobní odpovědnosti. Pokud dojde k průserům a ti lidé budou k takové odpovědnosti dohnání, pak je to OK

Tečka.

Jan Bocek:
Jen se zvědavosti,
proč tato diskuse ustála po vyjíti zákona a NV?
Anebo je to již v tom zákoně i NV zcela jasné?

Jan Franěk:
Jaká je definice VTZ?

Zákon č. 250/2021 Sb.
a) vyhrazeným technickým zařízením tlakové, zdvihací, elektrické nebo plynové zařízení, které
při provozu svým charakterem nebo akumulovanou energií, v důsledku nesprávného použití
výskytem provozních rizik vyvolávajících nebezpečné situace nebo nedodržením podmínek
bezpečného provozu představuje závažné riziko ohrožení života, zdraví a bezpečnosti
fyzických osob,

Z mého pohledu - pokud lezu po štaflích, jde o rizikovou práci ve výškách a je jedno jestli to dělám na stavbě či jinde u zákazníka, nebo během trhání jablek na zahradě. Důsledek pádu bude vždy bolestivý a může být i tragický.  Tím samým způsobem to vnímám i s elektřinou. Jediný rozdíl mezi těmito "dvěma světy" je v tom, že někde na mě "nedosáhne" státní dozor a tedy mám pocit, že si mohu vlastně dělat co chci. Ostatně tento zákon celkem jasně definuje, kde má své hranice dosahu. Ovšem nic to nemění na nebezpečnosti neodborného provedení, laických úprav a zásazích, či jiné podobné činnosti na elektrických zařízeních bez odborných znalostí a zkušeností. Proto k tomu budu vždy přistupovat jako v VTZ a nikdo mi to nevymluví  ;)

Pavel Horský:
Honzo, přesněěěěěěě!
Pěkně jsi to napsal  ;)

Jan Bocek:
Plně Ti Honzo rozumím, jenže při kontaktů s bezpečáky a právníky je řeč §§ příliš "suchá".
A přesto, že skoro všichni absolvovali různá školení, tak jsou z toho zmatení....na stránkách úřadu pro BP najdou citace zákonů a NV:

Vyhrazená elektrická zařízení
Prováděcím právním předpisem řešící vyhrazená elektrická zařízení je nařízení vlády č. 190/2022 Sb.,  o vyhrazených technických elektrických zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti.

VYHRAZENÝMI ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI JSOU ZAŘÍZENÍ, KTERÁ PŘEDSTAVUJÍ ZVÝŠENOU MÍRU OHROŽENÍ ŽIVOTA, ZDRAVÍ A BEZPEČNOSTI FYZICKÝCH OSOB, A TO
elektrická zařízení pro výrobu, přeměnu, přenos, rozvod, distribuci a odběr elektrické energie a elektrické instalace staveb a technologií,
zařízení určená k ochraně před účinky atmosférické nebo statické elektřiny.

VYHRAZENÝMI ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI NEJSOU
ruční elektromechani cké nářadí, elektronické přístroje a elektrické spotřebiče do napětí 400 V včetně, pokud nejsou určené pro pevné připojení k elektrické síti,
prodlužovací šňůry a odpojitelné přívody,
zdravotnické elektrické přístroje,
elektrické zařízení strojního zařízení, které je považováno za výrobek podle jiného právního předpisu4,
elektrická zařízení a instalace s charaktery proudu nebo napětí, které nepředstavují zvýšenou míru ohrožení života, zdraví a bezpečnosti fyzických osob, pokud nejsou určeny k použití v prostředí s nebezpečím výbuchu plynů, par nebo prachů.

Konec citace.

V průmyslové  oblasti dovedeme partnerům slušně vysvětlit, co je to VTZ a co je strojní zařízení a kde jsou hranice pro zařazení zařízení pod který zákon a NV. Vím, že těžko se to přijímá, že SZ není VTZ. Ale v oblasti bytové a RD to již tak jasně není definováno .

Proto by mne hlavně zajímalo, jaké jsou hranice v oblasti EI bytové a rodinných domů.
Jsou to oblasti, které nespadají pod SUIBP a tím i pod zákon o BP.
Ale jsou v platností jiné zákony a NV, které nebyly Z250 zrušeny.
V průmyslu se na příklad hodně oprašuje NV 378/2001.
Z 250 nezrušil ani Z90/2016 a NV 118/2016.....( což je pro mnohé překvapení, že takové zákony vůbec existují)

Ještě pokračování

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana