Jak předejít poškození hladinového spínače po úderu bleskem v okolí?
Ondratan:
Citace: Martin Kurka 28.06.2022, 23:40
Když už budete kupovat obousměrné transily - třeba 1.5KE15CA až 1.5KE30CA, tak si je nainstalujte i do Mave.
Mave je celkem stupidní zapojení, bez velké elektroniky. Tišťák je veliký, 5 transilů se krásně vejde. Prakticky touto úpravou zvýšíte počet instalovaných polovodičů o polovinu
Mezi tečky shodné barvy dejte po jednom transilu, oboje zelené tečky potřebují transil od 20V výše. Univerzál je 1.5KE30CA, který bývá nejdostupnější .
Myslím, že pokud po úderu blesku nevyhoří trafo či stykač, že pak už s transily bude klid.
(poklona) za návod, o víkendu to realizuji!
Ondratan:
Citace: jan as x 29.06.2022, 13:13
Taky premyslim, zda mam ke studni cca 10-15m tou chranickou zasunout jen 3x1,5 cyky anebo i nejake to UTP pripadne 5x1,5 cyky…
Ale na nejake monitorovani hladiny pres MAVE jsem rezignoval, to jsou vyhozene 3000,- a jeste aby to odchazelo na indukci od blesku?
K cemu je to vlastne dobre, kdyz se ochrana cerpani nasucho necha realizovat i jinak - ztratou vytlaku anebo snizenym odberem odstrediveho cerpadla? V pripade vretenoveho funguje asi jen ten prvni zpusob.
A UZ sledovani hladiny vody? Tam je nejaky problem s vodou anebo si to vynasite pres graficke nastroje do online grafu a pozorujete vliv cerpani vs. rocni obdobi?
To by me zajimalo, ze srandy, jak by to slo nejlevneji realizovat nejakym hotovym produktem anebo stavebnici za lidovou cenu - napojitelnym treba na SDSmicro nebo jiny dostupny produkt? Ale obavam se, ze u vrtu to bude dost problem, pokud nebude dost rovny, ten ultrazvuk, nebo se pletu?
Dnes bych neváhal a kabel navíc bych určitě dal. U nás se jedná o klasickou studnu cca 5m hloubka a 1m průměr. Mám tam ponorné čerpadlo od Sigmy a nechci ho pokoušet během na sucho. Problém je, že i když je voda třeba ještě 10-15cm nad čerpadlem, udělá se vír a bere vzduch.
Tím ultrazvukem jsem se to jednak snažil pojistit a jednak přesně jak říkáte, vedu roční statistiku o stavu vody. Původně jsem zkoušel sensor https://dratek.cz/arduino/1306-ultrazvukovy-vodotesny-modul-pro-mereni-vzdalenosti-pro-arduino.html ale má příliš velký pozorovací úhel, takže bral stěny studny. Osvědčil se mi Pepperl Fusch https://www.pepperl-fuchs.com/czech_republic/cs/classid_186.htm?view=productdetails&prodid=90003 u kterého se dá nastavit průměr kužele.
jan as x:
Díky za Sdílení, no ale to je ranec za ten senzor 2 litry, teď je otázka životnost, jestli to v té studni neshnije za 10 let? vám teda k tomu odchází řídící jednotka, ale to čidlo, to je robustní? A tu řídící jednotku k čidlu, tu si asi sám neubastlím a ne naprogramuji atmega anebo jste použil nějaké hotové řešení?
Ondratan:
Čidlo mám ve studni druhým rokem a zatím bez problému. Vlastní foto nemám, ale představu si uděláte zde http://prumyslovesenzory.cz/cz/clanky/mereni-vysky-hladiny-spodnich-vod-iiot-ultrazvukem-za-pomoci-arduina.html
Jediné slabé místo je konektor, ten jsem zalil do pryskyřice. Čidlo mám připojené přes UART přímo do Arduina a z toho už se ovládá jednoduchými HEX příkazy. Čidlo blesk zatím vždy (2x) přežilo, co odchází je právě Arduino, ale o víkendu tam zkusím dát optočleny jak radil Peter Munka.
jan as x:
Super, škoda že jim tam ten graf nefunguje. A právě proto já mám z takových řešení IoT strach, že to nebude mytí dlouhé životnosti (desítky let).
Poptal jsem se, a profíci to prý dělají Dataloggery, kde to funguje na bázi sloupce vody a tlaku, vhodné zejména do vrtání studní kde ta hladina lítá O víc než ty 4 m dosahu ultrazvukového čidla. Cenu ani datové rozhraní zatím nevím.
Každopádně pokud vám to tam často odchází, není možné, že izolace těch starých hliníkových vodičů zemi je narušena?
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana