Jak ovládat SV okruh z více míst, když lze použít pouze vypínače č. 6?
Jirka Dobrovolný:
Možná by to šlo i podle obrázku v příloze. Ovšem je to řešení dost na hraně. Vyžaduje volbu správné funkce multifunkčního relé a hlavně je zde důležitá otázka, zda by mžikový impuls stačil na jeho spolehlivé ovládání.
Samozřejmě by bylo možné použít i nějaké jednoduché PLC resp. programovateln é relé. Při ceně těch vypínačů by takové PLC projekt moc neprodražilo. Třeba Siemens LOGO (jeho náhrady) za cca 3500 nebo TECO SG2 ještě levnější. Bylo by to mnohem elegantnější řešení.
Václav Třetí:
Do většiny dnešních spínačů lze osadit pružinu a přeměnit je na tlačítko, kterým se bude ovládat klopné relé. Každým stiskem tlačítka dojde ke změně stavu zap. / vyp. Výhodou bude, že stačí dvojvodičové spojení všech tlačítek paralelně a že výpadkem sítě dojde automaticky k vypnutí osvětlení, které se samo později nerozsvítí. Nevýhodou je potřeba klopného relé a jeho umístění.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Václav Třetí 27.05.2022, 19:30
Do většiny dnešních spínačů lze osadit pružinu a přeměnit je na tlačítko, kterým se bude ovládat klopné relé.
Bez nějaké urážky, ale rozklikl jste si odkaz na ten spínač? Jedná se o otočný retro spínač (přepínač) bratru za 4500Kč bez DPH, mám obavu, že konverze na 1/0 nebude možná.
Citace: Petr Bulka 27.05.2022, 10:23
Máte zkušenost s nějakým relé, které vydrží dlouhodobé napájení civky?
Relé PT od Schracku mám několik let instalována jako stavová na trvale zapnuto a není žádný zásadní problém. Jen se jim musí nechat prostor, aby měly kam vyteplovat.
Václav Třetí:
Citace: Lukáš Rotrekl 27.05.2022, 20:19
Bez nějaké urážky, ale rozklikl jste si odkaz na ten spínač? Jedná se o otočný retro spínač (přepínač) bratru za 4500Kč bez DPH, mám obavu, že konverze na 1/0 nebude možná.
Moje chyba, rozklikl jsem odkaz a vlezla mi tam nějaká blbost, tak jsem to zase zavřel a dále tomu nevěnoval pozornost. Teď se mi to povedlo, takže chyba je na mé straně. Spínač je to hezký, ale ta cena. Navíc mě napadlo to, o čem píše kol. Hudec, zda se dá uzemnit kovová část spínače nebo jestli strojek doopravdy odpovídá tř. II.
Citace: Petr Liskar 27.05.2022, 09:09
Pokud je v chodu stávajícího strojku stav, kdy jsou oba kontakty strojku rozepnuty
U provedení spínače č. 6 nulová mezipoloha není.
Citace: Lukáš Rotrekl 27.05.2022, 09:19
Pokud jste někde na začátku a nemáte kabeláž, tak z nich udělat 4x ř. "1", ovládající 4 relé s dvojicí přepínacích kontaktů v rozvaděči, schované skříňce někde ....
Nebudou třeba ani čtyři relé. Postačí dvě nebo jedno. Je-li možno připravit kabeláž pro taková zapojení. V obou případech budou krajní spínače zapojeny ve funkci schodišťáků (č.6) a přímo spínat světla.
Zapojení se dvěma relé: Dva střední vypínače se zapojí jako č.1 a každý bude ovládat relé s dvěma přepínacími kontakty zapojenými do funkce křižáku (č.7) a vřazené mezi schodišťáky.
Zapojení s jedním relé: Dva střední vypínače se zapojí jako další obvod se schodišťáky (č.6) a na jejich výstupu bude zapojeno jedno relé se dvěma přepínacími kontakty zapojenými do funkce křižáku a vřazené do obvodu osvětlení mezi krajní schodišťáky.
Je třeba počítat s tím, že v určitých kombinacích budou relé zůstávat napájena i v době, kdy bude osvětlení zhasnuté.
Jako relé by se dal použít např. typ Finder 4052.8.230, které lze osadit do patice na DIN lištu se šroubovými svorkami nebo do patice pájecí. Cívka 230V~, dva přepínací kontakty 8A, vlastní příkon cívky 1,2VA, rozměry 12,5x25x29mm, hmotnost samotného relé 17 gr.
Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí 28.05.2022, 04:17
Jako relé by se dal použít např. typ Finder 4052.8.230, které lze osadit do patice na DIN lištu se šroubovými svorkami nebo do patice pájecí. Cívka 230V~, dva přepínací kontakty 8A, vlastní příkon cívky 1,2VA, rozměry 12,5x25x29mm, hmotnost samotného relé 17 gr.
Osobně se obávám častého spínání a toho, jestli dobře snese především spínání LED světel. I 10A vypínače mnohých výrobců, s tím mají dnes problém, už od cca 2 LEDek více. Není problém aby LEDka zatěžovala krátkodobě 30-60A, dle druhu světla a jeho řešení. To se pak začnou rychle "lepit" kontakty, které k tomu nejsou přizpůsobené.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana