Proč se mi rozchází výpočet s měřením spotřeby při ohřevu vody?

(1/4) > >>

Robert Dolejší:

Rozchází se mi výpočet s měřením, a to dost výrazně, nevím kde dělám chybu. Vysvětlím: ohřívám litr vody v rychlovarné konvici ...

K ohřátí 1L vody o 1 stupeň je potřeba dodat cca 4180J. Vodu o počáteční teplotě 24°C přivedu k varu za 182s. To odpovídá výkonu konvice cca 1746W.

Jinými slovy abych ohřál vodu o 76°C, musím dodat 76 x 4180J = 317680J.
Protože celkových 317680J dodám za 182s, pak každou sekundu musím dodat 1745J, tedy 1745W (?).

Na konvici je údaj výkonu 2000-2400W, takže výpočet plus mínus sedí.

Když však do okruhu zapojím lidlovský měřák spotřeby, který u běžných spotřebičů měří očekávatelné hodnoty s přijatelnou odchylkou (na žárovkách například),   ukazuje s rychlovarkou během vaření příkon jen cca 800W (cca 3.5A),   což je hodnota absolutně mimo a neodpovídá ani zdaleka vypočteným 1745W.

Tak mě to vyvedlo z rovnováhy, že nemůžu najít rozumné vysvětlení, kde jsem něco přehlédl?

A doplňující otázka. Řekněme, že jde o chybu měření, nebo ještě hůře o vadného operatéra :) ale co tedy naměří oficiální měřák spotřeby, resp. co mi bude účtovat dodavatel energie?

Lukáš Rotrekl:
Máte možnost s tím měřákem změřit podobně výkonný spotřebič jako je ta rychlovarná konvice? Např. troubu (samozřejmě při náběhu)? Nebo už jste to udělal? S jakým výsledkem?

Fuk Tomáš:
Třeba vám napoví toto.
Udělal jsem stejný pokus. Odměřený 1 l vodovodní vody, počáteční teplota 23 ºC, doba ohřevu do varu 165 s. Teplota varu 99 ºC. 4185x76/165=1,928 kW.
Na konvici se píše 1850-2200 W.
Naměřeno 233 V, 8,3 A tj. 1,934 kW.
Váš měřák evidentně kecá.

Na dotaz, co naúčtuje dodavatel energie, je jednoduchá odpověď. To, co naměří jeho měřák.

Martin Novák:
Citace: Robert Dolejší  28.04.2022, 15:17

Když však do okruhu zapojím lidlovský měřák spotřeby,  

Obavam se, ze tohle bude vysvetleni...

Peter Munka:
Ten lidlovsky merac je na aky max prud podla navodu ? Mam totiz podla tych spravnych merani malych spotrebicov dojem, ako vacsi prud (povedzme 5A a viac) sposobi na bocniku taky ubytok napatia, az to po naslednom spracovani operacnym zosilnovacom saturuje jeho vystup.  Este tam cinsky sudruh moze mat bocnik, ktory ohrevom velkym prudom tak zmeni svoj odpor, ze vysledok je zly.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana