Proč se mi rozchází výpočet s měřením spotřeby při ohřevu vody?
Robert Dolejší:
Ok, i když se někdy vyjadřuji jak tatar, otázka byla pochopena a zodpovězena, (poklona) , přesně o to mi šlo.
Jak výpočet, tak měření je samozřejmě hrubě orientační, nicméně jsem počítal s tím, že v tom obrovském rozdílu vypočítaných vs. naměřených hodnot hrají drobné nepřesnosti a odchylky zanedbatelnou roli, takže jsem neřešil nadmořskou výšku ani salinitu apod. :)
Šlo mi spíše o to, aby mě někdo upozornil, že mi někde něco uniklo, např. přepočet jednotek aj. Pamatujete si ze školy, co udělá na začátku výpočtu rovnice jedno chybně vyhodnocené znaménko... zbytek výpočtu i postup je správně, ale výsledek je za pět.
Zde tedy soudím, že ve výpočtu jsem vážnou chybu neudělal. Nezbývá, než nevěřit vlastním očím při odečítání údajů z displeje mého měřáku.
Nemám příliš možností měřit více spotřebičů, ale ze zvědavosti se někdy pokusím zjistit "bod zlomu" toho měřáku, tedy přibližné hodnoty, kdy měří ještě relativně uspokojivě a kdy již nikoliv, případně porovnám s jinými měřáky. Zvědavost se holt finančně nevyplácí.
Pro doplnění, jde o Saphir EKM 30, kde je na štítku uvedený spínací výkon 16A/3680W. Ehm, a tím jsem si možná odpověděl. Skutečně to nemusí ani zdaleka znamenat, že měří "přijatelně" v celém rozsahu spínacího výkonu.
Což mě sice přivádí k myšlence zapojit vlastní bočník a zkusit si změřit úbytek napětí, ale na to si jednak při takovém napětí netroufnu a druhak bych musel nastudovat, co bych vlastně v obvodu střídavého proudu měřil. Navíc tipuju, že bych naměřil podobně chybné hodnoty, jako ten měřák, viz zdejší příspěvek Petera Munky výše (to mi nedošlo a tam asi bude zakopaný pes).
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana