Jak funguje napájení jednofázových spotřebičů ze střídače s výstupem 3L+PE?

(1/4) > >>

Otakar Dosbaba:
V sestavách FVE, kde jsou střídače PV i bateriových úložišť propojeny na AC straně, vídám občas nabíječe / střídače AKU s připojením 3L+PE. Svorka N se na přístroji nenachází, v datasheetu je uvedeno pouze 3x400V, nikoliv 3x230/400V. Střídač PV má svorky 3L+N+PE, střídač baterií má jen 3L+PE. FVE je přitom u zákazníka nainstalována, (nějak) funguje... Co mi zde uniká?  :-\  :)

Martin Kurka:
Takové uspořádání se liší podle výrobců,  je nutné mluvit o konkrétním typu.
Otázkou je totiž,  jak se výrobce střídače vypořádal s ostrovním režimem.
Měniče pro sítě TN-S nebo TNC-S se musí v ostrovním režimu vypořádat s "výrobou" propojem mezi N a PE.
Například Victron zde má speciální relé,  v režimu on-grid je rozpojené,  v ostrovním uzemní uzel střídače - spojí N a PE.
Jinak by nefungovaly následné ochrany samočinného odpojení od zdroje.

Otakar Dosbaba:
Victron zrovna nebyl ten případ - tři jednofázové střídače se složí do hvězdy 3x230V. Jenže vídám např. hojně nabízený set BYD Battery box ...230, obsahující střídač Refu store 88K. A tento střídač má buďto výstup "do trojúhelníka",  tedy 3x 400V, bez N, nebo je to špatně zakresleno, popsáno, nebo nevím. Poměrně zásadní věc, nejednoznačné technické údaje a blokové schéma si protiřečí mezi sebou navzájem. Nějak se toho ani z instalačního manuálu Refu Store 88K nemohu dopátrat. V tech. údajích je uvedena možnost připojení TN-C, TN-S, TT, ale svorky na přístroji jsou pouze 3L+PE, (nikoliv PEN),  výstup AC je 3x400V, ne však 3x230V. Zkusil jsem dotaz u jednoho z prodejců, ten však nereaguje. Sestava se již delší dobu nabízí a prodává. Tak bych v tom chtěl mít jasno.

Martin Kurka:
V manuálu má tento měnič všude uvedenu PEN svorku.
Podle manuálu umí jak TN-C, tak TN-S TN-C-S ale i TT sítě.
Ale nenašel jsem zde, jak velkou nesymetrii zátěže tento měnič umí. Tudíž asi bude výhradně pro symetrickou zátěž. Nakonec podle výkonu je určen pro solární parky, nebo velké průmyslové a obchodní střechy.
Jen jsem našel že má vestavěné hlídání unikajícího proudu. Jenže to je pro svorku PEN podivné a asi je to parametrizovat elně zapnutelné hlídání pro TT síť a symetrickou zátěž.

Otakar Dosbaba:
No právě, všechny tyhle obrázky mě vedly k tomu dotazu. Nakreslen je PE, ale popsán je jako PEN. Správně by měl být zakreslen i spoj až do měniče, nikoliv jen spojení s kostrou. Přijde mi, jako by tvůrce schéma v tom měl trochu hokej. Ale budiž, může být jen v tomto zakreslení nedostatek. Proč je ale uvedeno pouze napětí 3x 400V? A proč, když už uvádí výrobce připojení do TN-S, není zvlášť vyveden PE a N. Jak se připojí PEN do TN-S. (Jasně, trochu by se komplikovalo spojení PE a N při ostrovním provozu, viz stykač mezi N a PE u Victronu). Ale stále si myslím, že 88K nemá vyveden vodič N.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana