Jak správně připojit obytný automobil na síť nn?

<< < (3/3)

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  04.04.2022, 19:31

...
Osobně vždy ohmatávám zkoušečkou.

Poznáš opravdu N od PE?

Slyšel jsem o frajerovi, co přijel do kempu v Rakousku, neměl správnou vidlici, tak pro připojení použil oholené vodiče a dřevěné kolíčky.
Na první pokus se netrefil a zhasnul třetinu kempu  ;D

Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz  08.04.2022, 21:12

Slyšel jsem o frajerovi, co přijel do kempu v Rakousku, neměl správnou vidlici, tak pro připojení použil oholené vodiče a dřevěné kolíčky.
Na první pokus se netrefil a zhasnul třetinu kempu 

Co říci, frajer byl hodně odvážný a hloupý, v Rakousku mívají schukostecker nebo kulaté CEE zásuvky, oboje má zapojení známé. Doufám, že ho vypráskali z areálu bičem.

To je právě ten základní problém, proč je připojení karavanů zásadně třeba dělat "idiotenfest".

Ne každý karavan je v pořádku a jeho majitel má všechny potřebné pomůcky pro připojení např. různé redukce zásuvek.

Také není v každém campu vše tak, jak bychom si přáli a potřebovali. Přes veškerou normalisaci není Evropa úplně jednotná. Známý mi před lety říkal, že se setkal v Norsku v campu s rozvodem 3x127/220V, takže v zásuvkách označených 220V měli dvě fáze.

Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí  09.04.2022, 06:29

...v Rakousku mívají schukostecker nebo kulaté CEE zásuvky, oboje má zapojení známé.
...

Měla to být zásuvka, co se u nás sežene pod označením "průmyslová",  kulatá, na vidlici 3 kolíky, max 32A
Když na první pokus netrefil N a PE, shodil nějaký chránič pro celou jednu řadu

Václav Třetí:
U nás je známější a běžnější provedení jednofázové kulaté průmyslové zásuvky podle CEE17 pro proud 16A, ovšem provedení pro 32A je vlastně úplně stejné, jenom větší a se silnějšími kolíky. Stejně tak jako u motorových 4p a 5p je nejsilnější kolík vždy PE. Takže bohužel sedí moje poznámka, že to byl odvážný hlupák bez znalostí. Nehledě na to, že v mnohých campech jsou schopni s připojením pomoci, většinou mají k dispozici redukce na schuko systém, ovšem za poplatek.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana