Jak správně připojit obytný automobil na síť nn?

(1/3) > >>

Hanuš Jiří:

Rád občas pročítám diskuze, odpovědi a zkušenosti. Za to jsem všem moc vděčný. Objevil jsem zde pouze pár názorů ohledně tohoto tématu. Ale situace se má tak, že posledních pár let vznikají nové firmičky (spíše OSVČ),   které se zabývají právě úpravou dodávek, tedy přesněji přestavbou na obytné dodávky. Rád bych se že zvědavosti dotázal na několik detailů, kterých jsem si osobně všiml.
Prvně je to předmět podnikání, například - opravy a údržby motorových vozidel.
Opravdu je to dostačující k vlastní výrobě elektroinstala ce, vlastní výrobě rozvaděče apod?
Že zvědavosti jsem otevřel například ČSN61439.. (výrobce rozvaděče, typová zkouška, teplota okolního vzduchu, nadmořská výška,..) je to obrovský soubor informací, o kterém zřejmě tito výrobci ani nevědí.
Revizi provádí 'revizní technik se kterým se zná a ví, že to dělá dobře'. Měla by stačit taková odpověď?
Proč si nevyrobit 'campervan' pro sebe, že, ale opravdu je možné vyrábět jej takovým způsobem za úplatu?
Moje otázky při prohlídce byly, jestli by neměl být přívod jištěn raději 2P (1P+N) jističem, místo 1P, jestli by nebyl lepší chránič typu A místo AC, jestli jistič B16 opravdu vybaví, když je auto připojené 25m prodlužovacím kabelem kamsi do jedné z mnoha kapliček v kempu, jestli ve vnitřní DC instalaci není lepší místo AC jističe použít DC jističe, nebo rovnou pojistky 10x38...
Vím, že jsem pouze průměrný elektro pracovník, co se snaží dělat svojí práci poctivě, pročítat normy, nedělat sobě ani svojí rodině ostudu laxním přístupem, apod..
A pak vidím tyhle díla a jsem zklamanej co všechno si lidi dovolí prodat veřejnosti a ujišťovat je, že takhle to před pár lety začali dělat jako hobby nadšenci, a teď už s tím došli k dokonalosti, protože mají spousty praxe a znalostí. Jak mohou mít znalosti, když neznají ani normy?
Otázka zní, co když svým výrobkem způsobí nehodu, požár nebo i hůř..  jak se s tím pocitem asi usíná.

Jiří Schwarz:
Citace: Hanuš Jiří  03.04.2022, 21:12

...
Otázka zní, co když svým výrobkem způsobí nehodu, požár nebo i hůř..  jak se s tím pocitem asi usíná.

Nejsem výzkumný ústav, takže abych klidně spal, snažím se využít poznatky a doporučení odborníků.
Na vaše téma se dá najít spousta zajímavých a užitečných informací v normách, konkrétně např. v řadě ČSN 33 2000-7, část 708, 717, 721, 722
Jiná věc je pokud to někdo nedodrží a ohrozí to někoho jiného... Ale to by bylo na úplně jinou diskusi

František Šohajda:
Správnou instalaci by měla ověřit VRZ!
Pokud pronajímáte nebo koupíte obytný přívěs jakéholiv tvaru ,   tak bez revize elektrické instalace vám jej nepřihlásí u dopravní POLICIE a podobně.
Zatím znám jeden servis co půjčuje karavany (i tažné) co požaduje od něj pravidelnou revizi elektrické instalace.... (dance)

Václav Třetí:
Ona je to docela složitá problematika, rozhodně není na několik příspěvků zde v diskusi. Pokud vypíchnu jeden detail z dotazu, tak musím napsat, že i jistič 1+N je špatně. Minimálně hlavní jistič by měl být 2P, protože při různých zapojeních v různých campech a také v různých zemích může být fáze na přívodu kdekoliv. Zkrat mezi L na pozici jističe N a PE způsobí výpadek na druhém konci tábora a možná nejen pro jedno stání!

Miroš Jan:
Páni kolegové, nedělejte z toho vědu. :)
Nevidím v tom nic složitého. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana