Mohlo chybějící propojení mezi PEN a základovým zemničem projít revizí?
Roman Kosa:
Koupil jsem zhruba 10 let starou nemovitost a při prohlídce domovního rozvaděče mne zaujalo, že chybí propojení mezi přívodním PEN a základovým zemničem. Není to špatně?
Přívod do rozvaděče od antoníčku s elektroměrem je řešen vodičem 4x16 (hnědá/černá/šedá/zeleno/žlutá), který vstupuje do proudového chrániče. Z proudového chrániče vede zeleno/žlutý vodič na N můstek, kde je spojen s modrými vodiči jednotlivých okruhů. V rozvaděči je přítomnen i PE můstek, na kterém jsou napojeny zelenožluté vodiče jednotlivých okruhů a který je tlustým zelenožlutým vodičem (tl. 16) spojen pouze na základový zemnič a nikam jinam.
Má otázka zní proč by to někdo takto zapojoval a jak to mohlo projít revizí? Výchozí revizi z roku 2009 mám v ruce a na první pohled není vidět, že by bylo do rozvaděče zasahováno.
David Hruda:
Nějak to nechápu. Foto by nebylo?
M S:
Chápem správne, že PE mostík nie je vôbec spojený s PEN vodičom? Inými slovami, PEN vstupuje len do prúdového chrániča na vstupe a nie do bodu rozdelenia?
Jan P:
úplně stejné zapojení mi vyrobil elektrikář v domě. akorát přívod šel do 4p vypínače, takže rozpojoval i PEN.
PE svorkovnice připojena pouze na zemnící pásek.
Peter Munka:
Podla opisu zvlastna situacia, plus ten centralny chranic na cely dom. Nie je to nejaka oblast, kde z historickych dovodov nie je klasicka TN-C ? Urcite by pomohli detailne fotografie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana