Je minimální zátěž transformátoru klíčový parametr pro jeho správnou funkci?
Jan Novak 99:
Chci připojit pouhé 2 LEDky s výkonem 2x2W, tj celkem 4W a hledám vhodné trafo z 230V - ale nacházím jen něco jako třeba "Elektronický transformátor QLT PT60 20-60W 12V" ... u čehož mě ve specifikacích mate ten minimální výkon 20W, toho nedosáhnu ani náhodou. Trafa s tak malým výkonem nenacházím - da se použít tohle (nebo podobné) trafo nebo je min výkon něco, co je zásadní a pro malé odběry to nebude fungovat?
Václav Třetí:
Klasický transformátor nemá problém ani s nulovým zatížením, ovšem tyto elektronické zdroje mnohdy minimální zatížení potřebují pro správnou funkci regulace napětí ve zpětnovazebním obvodu. Ty vaše LED jsou určené na připojení ke zdroji 12V DC (stejnosměrných) ? On ten vámi zmiňovaný elektronický transformátor má střídavý výstup s vyšší frekvencí a je vhodný pro halogenové žárovky, pro běžné LED nikoliv, bylo by možné použít LED náhrady halogenových žárovek, které v sobě obsahují potřebný usměrňovač.
Jan Novak 99:
Díky.
Že to trafo nemá usměrnovač vím, má napájet LEDky, které umí AC/DC, něco jako https://www.ledlumin.cz/led-zarovky-g4/led-zarovka-g4-12v-ac-dc-2-5w-tepla-bila/ (jen ilustrace).
Je tohle typ "LED náhrady halogenových žárovek" co jste měl na mysli?
(původně v tom osvětlení byly právě halogenové žárovky na 20-60W a to po připojení LEDek brzo odešlo. Jde mi o to, jestli to byla náhoda nebo jestli když koupím nové, tak zase brzo odejde, protože to je špatně)
Juraj Rojko:
Zdroje s nižší výkonem se běžně prodávají. Koukněte třeba na T-LED.
Jan Novak 99:
Díky, asi bych měl říct, že chci vyměnit trafo v digestoři a nechci použít originál za 2300Kč, když v parametrech nevidím rozdíl proti trafům za ~400Kč. Původní trafo je právě na 12V AC 20-60W, ale byly tam halogenové žárovky s vyšším odběrem, ty chci nahradit ledkami. Digestoř funguje i bez trafa (to už jsem demontoval), tj je tam fakt jen na osvětlení, ale přece jenom nevím, jestli by DC trafo nečemu nevadilo ...
Asi to budu muset rozebrat více a podívat se, jak přesně to trafo tam je zapojené.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana