Je v pořádku, že má UPS při provozu mezi výstupem a vodičem PE až 462 V ?
Václav Třetí:
Ve filtrech je předepsáno použití kondenzátorů Y pouze mezi PE a pracovními vodiči, kondenzátory mezi L a N mohou být X (X2).
Tomáš Žabka:
Něco podobného jsem zažil, když jsme dávali dohromady záložní systém pro olejové čerpadlo na turbíně. UPS neměla na výstupu spojené N s PE, díky této věci uplavala síť o nějakých cca 100-200V (N-PE). To by asi samo o sobě nebylo problém, ale MaR tam měli nějaký filtr a nebo přepěťovku a té tohle napětí stačilo na to, aby přes filtry na zem pustila nějaké napětí do ovládacího obvodu a nám se začli náhodně spínat relátka a zapínat pohony.
Když jsem viděl, jak nám začal stříkat olej z rozpojeného potrubí, tak jsem řekl a dost. Nechal jsem na výstup UPS namontovat klasické trafo, které mělo střed spojený se zemí a pak už se to nikdy nestalo. Nemělo co uplavat. Teda teď si už nejsem jistý jestli to bylo 3f, ale myslím, že ano u 1f by to šlo taky.
Nevím proč to není ve standartu, aby N v UPS bylo na výstupu možné spojit se zemí a nebo bylo stejné jako na vstupu.
Martin Procházka, Slaný:
Citace: Jan Kelbich 15.03.2022, 09:07
... a při záměně L/N na vstupu zmizí.
...Takže budu zjišťovat u výrobce, jestli je to normální stav, nebo jestli je to závada.
Když tak budu shánět šňůru s opačným pólováním k připojení UPS do zásuvky.
Řekl bych, že odpověď je prostá - cena. Velmi pravděpodobně je jeden vodič průchozí a spojen se středem kapacitního děliče zapojeného v stejnosměrném obvodu střídače. Stačí tak jen jeden pár tranzistorů na spínání, ale má to přesně ty následky, které jste naměřil, a jako bonus můžete mít v případě stejnosměrné složky na odběru hezký ohňostroj.
Myslím, že s přihlédnutím ke specifikům, může tato UPS pracovat celkem dobře. Pokud chcete něco kvalitnějšího, tak bych se asi poohlédl třeba u Eatonu. ;)
Citace: Tomáš Žabka 15.03.2022, 21:12
...Nechal jsem na výstup UPS namontovat klasické trafo, které mělo střed spojený se zemí a pak už se to nikdy nestalo. Nemělo co uplavat. ...
Nevím proč to není ve standartu, aby N v UPS bylo na výstupu možné spojit se zemí a nebo bylo stejné jako na vstupu.
Jo, to by bylo v ideálním světě, ale v reálu je tu tlak trhu. Transformátor je nejlepší řešení, ale pro 900W by stál více než půlku ceny předmětné UPS... :-\
Jiří Kantner:
Nějak se tu motají dohromady bezpečnostní třídy, zkušební a jmenovitá napětí kondenzátorů.
pro názornost dám link na katalog https://www.ecom.cz/DataStore/mainmenu/katalog/54.pdf
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana