Je v pořádku, že má UPS při provozu mezi výstupem a vodičem PE až 462 V ?

(1/3) > >>

Jan Kelbich:
Uváděl jsem do provozu 1f UPS "Fortron UPS Champ 1000 VA Tower",   a nedalo mi to, jako správnému šťouralovi, abych si nezměřil napětí na výstupu. A byl jsem překvapen.

Mezi oběma póly (pracovními vodiči) správné napětí 230 V.
Mezi jedním pólem a PE kopírovala napětí ze vstupu, tj. okolo 231 V.
Mezi druhým pólem a PE se napětí měnilo mezi 0 V a 462 V. Měřeno nejprve multimetrem METEX M3270-D s odporem 10 MΩ, následně kontrolováno zkoušečkou SN-02 s odporem cca 82 kΩ (Schéma zde : https://diskuse.elektrika.cz/index.php?action=dlattach;topic=29939.0;attach=24137).
Více jsem neměl čas to zkoumat.

Je to normální stav, nebo je to vada ?
Mám obavy o kondenzátory v EMC filtrech připojených spotřebičů.

Podle mého odhadu je asi jeden z pracovních vodičů propojen trvale ze vstupu na výstup a napětí mezi druhým a PE vzniká jakou součet fázorů s ne úplně shodnou frekvencí.

Zkonfigurována pro online provoz (bez bypassu),   konverze frekvence (tj. generuje vlastní, nesynchronizuj e se vstupem),   výstupní napětí 230 V.

Jiří Kantner:
Já si myslím, že takovéhle měřní moc vypovídající neni. Zkuste na výstup UPS připojit osciloskop - tam uvidíte jak vypadá celý průběh a pak paralelne nějakou proměnnou zátěž.  Tak od 1W do plného výkonu.  A pak ještě true RMS voltmetr.  Pak budete vědět víc. A můžte experimentovat třeba i s vlivem kapacitni nebo induktivní složky zátěže. Jinak souhlas napěťové špičky nedělají kondenzátorům dobře. Dimenzováni kondenzátoru na 350 V je na hraně. 450V je v síťovém obvodu ekonomické a cenové optimum a  600V je zodpověný výrobce.

Martin Procházka, Slaný:
Takhle moc by to plavat nemělo.

Těžko něco říci bez schématu, ale jak se to chová při prohození L-N na vstupu?

Peter Munka:
Citace: Jiří Kantner  06.03.2022, 22:54

Já si myslím, že takovéhle měřní moc vypovídající neni. Zkuste na výstup UPS připojit osciloskop - tam uvidíte jak vypadá celý průběh a pak paralelne nějakou proměnnou zátěž.  Tak od 1W do plného výkonu.  A pak ještě true RMS voltmetr.  Pak budete vědět víc. A můžte experimentovat třeba i s vlivem kapacitni nebo induktivní složky zátěže. Jinak souhlas napěťové špičky nedělají kondenzátorům dobře. Dimenzováni kondenzátoru na 350 V je na hraně. 450V je v síťovém obvodu ekonomické a cenové optimum a  600V je zodpověný výrobce.

Na ten osciloskop velky pozor, bez diferencialnej sondy je zem beznej sondy spojena kvoli tieneniu s kostrou osciloskopu a ta zase kvoli bezpecnosti s PE vodicom. O pripadoch, ked niekto nacvakol krokodiliky na L a N, pricom L slo na tienenie sondy som cital, skratovy prud narobil nepekne veci ...

Václav Třetí:
Měření osciloskopem, v obvodech spojených se sítí je vždy problém.To jak pro přístroj, tak pro obsluhu. Pokud se měří přímo v síti, osciloskop musí být napájen přes oddělovací transformátor, nejlepší je použití bateriového přístroje. Obsluha musí být velice obezřetná kam a jak se připojuje a na co může sahat. Poněkud jednodušší je případ, pokud se měří v přístroji, který lze napájet přes oddělovací trafo. Tak se opravovaly v dobách dávných televizory, které měly napájení přímo ze sítě. Obecně spíše nedoporučuji.

Možná by bylo dobré zkusit, jak je toto napětí tvrdé. Připojil bych tam dvě klasické vláknové žárovky menšího příkonu (25 - 40W) 230V v serii.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana