Jak správně umístit bytový rozvaděč?
Hynek Bureš:
To Ivo novák: Uvědomte si, prosím, že odborníci, kteří odpovídají na dotazy laiků, se pohybují tak trochu po tenkém ledě. Rádce zde uvádí svou kompletní a ověřenou identitu, a teď si představte, že k některé odpovědi "zapomene" dodat obecnou omáčku, že elektroinstala ci musí provádět osoba s příslušnou kvalifikací, o výchozí revizi, a že odpověď je jen informativní, protože z otázky nevyplývají některé konkrétní okolnosti. Tazateli nebo někomu z jeho rodiny to ublíží, něco vyhoří apod. a co poradí šikovný právník? Svezte se na tom čověku, který vám tak "blbě" poradil, abyste si to nainstaloval sám... a dotáhne to do důsledků. Rádci to může přinést pár zbytečných starostí navíc, jak se říká za dobrotu... Proto jsou ověření členové clusteru při odpovídání velmi a hodně opatrní.
Ivo Novák:
Citace: Hynek Bureš 11.05.2007, 13:36
To Ivo novák: Uvědomte si, prosím, že odborníci, kteří odpovídají na dotazy laiků, se pohybují tak trochu po tenkém ledě. Rádce zde uvádí svou kompletní a ověřenou identitu, a teď si představte, že k některé odpovědi "zapomene" dodat obecnou omáčku, že elektroinstala ci musí provádět osoba s příslušnou kvalifikací, o výchozí revizi, a že odpověď je jen informativní, protože z otázky nevyplývají některé konkrétní okolnosti. Tazateli nebo někomu z jeho rodiny to ublíží, něco vyhoří apod. a co poradí šikovný právník? Svezte se na tom čověku, který vám tak "blbě" poradil, abyste si to nainstaloval sám... a dotáhne to do důsledků. Rádci to může přinést pár zbytečných starostí navíc, jak se říká za dobrotu... Proto jsou ověření členové clusteru při odpovídání velmi a hodně opatrní.
Neviděl bych to určitě tak černě při našem soudnictví. Byla by to zřejmě otázka dokazování, ale pochybuji, že by někdo mohl klást někomu za vinu, že špatně poradil. To je přehnané tvrzení. To by zcela jistě neměl šanci uspět. Fórum přeci není psáno v tom duchu, že si to mám udělat sám. Je to jen odpověď na otázku. To asi nebude ten problém, proč jsou někteří tak skoupí na informace. A jen k tomuto tématu. Když si otevřu váš horní odkaz, tak se vlastně dovím, že k uvedené instalaci není žádná norma. A odpověď ostatních je jen zahalena do tajů. Stačilo 1 větou odpovědět, ale to by se muselo asi chtít a ne neustále popisovat, jak to musí provádět odborník. Díru na krabici si ten člověk snad udělat může sám ne ? Souhlasím s tím, že elektrika je svinstvo a ne každý by se měl v něčem takovém vrtat, ale zase není třeba z cela banálních věcí dělat vědu.
Georgis Fasulis:
To Novák:
Obecně máte pravdu, a já určitě nejsem skoupý na slovíčko. Můžete si to ověřit u mých dřívějších příspěvků. Jednou jsem tu dotyčnému tazateli dokonce spočítal kolik ho bude asi stát celá přípojka včetně rekonstrukce elektroinstala ce - a že to zabere nějákou hodinku i lidem, co se v branži pohybují, je nasnadě.
Prosil bych proto, abyste, než někoho začnete soudit, vzal v potaz i další desítky zdejších diskusí. Každý, a to i takoví darebáci, jako jsme my tady, má přece nárok na zohlednění polehčujících okolností. :) Nemám pravdu?
Samozřejmě máte pravdu, že není problém dotyčnému tazateli této diskuse jednou větou odpovědět. Mohl tak učinit kdokoliv, i vy. Toto je přece svobodný virtuální svět, kde každý může sdělovat své názory k danému tématu.
Za sebe (za nikoho jiného) vám vysvětlím ještě jednou proč jsem tak v tomto případě neučinil. Sledujte prosím můj tok myšlenek. :)
1) Z dotazu tazatele je jednoznačně zřejmé, že je elektrotechnic ký laik.
2) Tento laik si chce vysekat díru na rozvaděč - doslova píše: "Budu instalovat rozvaděč - 18 modulů"
3) Kdyby jenom sekal a zbytek mu dělal odborník, myslíte, že by mu ten odborník neřekl - kde má "tesař" učinit díru? Já myslím, že určitě.
4) Z toho jsem vydedukoval, že s největší pravděpodobnos tí dotyčný laik provádí a to prosím bez jakéhokoliv odborného dozoru (všimněte si - o nějákém projektu ani vůbec nehovořím) sám nejen instalaci rozvaděče, ale celou elektroinstala ci! Na tu se neptal, protože tu přece zná každý - černý modrý a zeleno/žlutý vodič umí natáhnout k zásuvce přeci každý.
5) Jako první reakci jsem proto uvedl, že ode mě se rady nedočká a to právě z důvodů, které jsem uvedl.
6) Dotyčný se vícekrát už neozval, aby tyto spekulace popřel.
7) Z toho usuzuji, že mé spekulace byly pravdivé.
8) Nikdo nebrání vám, abyste zde komukoliv radil cokoliv.
Toto je normální internetové diskusní FÓRUM, žádná poradna. Moderátor má jen pár podmínek, o které prosí v záhlaví, a kteréžto ani ony někteří nedodržují. Webmaster si proto vyhrazuje právo příspěvky dle své libovůle mazat. Nic více, nic méně.
... 8)
Hynek Bureš:
To G.F.: (jednicka)
To I.N.: Řekl jsem jen "pár starostí navíc", nikoliv že by došlo k rozsudku. Dále "odpovědi zahalené do tajů" myslím že je snahou registrovaných členů odpovídat co nejpřesněji, tedy např. uvádět i konkrétní čísla článků norem, a né že si vycucám z prstu třeba rozvaděč min. 600mm nad podlahou, max. 2400mm - toto jsou čísla která mě právě teď napadla, že by to tak mohlo být, ale ničím nepodložená. Daleko víc jsou "do tajů zahaleny" otázky tazatelů, kteří šetří své prsty a klávesnice, když ani po výzvě k upřesnění dotazu jim to za tu námahu nestojí. A tato debata mě utvrdila v tom, že KAŽDÁ moje odpověď laikům bude obsahovat nezbytné informace o paragrafech a bezpečnostních náležitostech (udělám si na to šablonu). A moje nejčastější odpověď bude "PROJEKT - ODBORNÁ INSTALACE - REVIZE". Komu se to nelíbí, ať se jde tázat do elektrobastlír ny, tam třeba poradí ochotněji.
Ivo Novák:
Dobrá tedy. Kapituluji. Ve Vašich příspěvcích jsem shledal mnoho pravdy. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana