Jaký zvolit jistič po zaspojkování kabelu?

<< < (6/9) > >>

Jan Franěk:
Tak už jsem doma. V případě použití LEHČENÝCH spojek, je v katalogu uvedeno ono dovolené zatížení do 90% jmenovitého proudu kabelu. Nicméně je trotl instaluje kabely které jsou zatížené trvale na maximum.

1 - dotaz byl napsán tak, že jsem se domníval že záleží na počtu spojkovaných vodičů. OK, nezáleží

2 - Jedná se o běžný zásuvkový obvod, nebo trvale zatížený na své dovolené hranici? Pokud je to normální v domácnosti běžně využívaný okruh, tak není potřeba se tím více zabývat, i když použijete odlehčené spojky a snížíte dovolené zatížení vodičů o 10%. Stále je tam dostatečná rezerva. Pokud půjde trvale zatížený okruh na hranici dovoleného zatížení, tak je dle mého použití odlehčených spojek chybou a je to potřeba řešit výpočtem i měřením. Navíc je potřeba odlišit trvalý proud od maximálního proudového zatížení.

Možná ještě dodám to, že pokud by CYKY kabelem 3x2,5mm2 tekl proud 15A trvale, je použití tohoto průřezu chybou jak z hlediska zatížení toho kabelu, tak ztrát proměněných v teplo. toto bude samozřejmě vztaženo i k délce toho vedení. Čím větší délka, tím větší ztráty= větší blbost  8)

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  02.03.2022, 17:35

2 - Jedná se o běžný zásuvkový obvod, nebo trvale zatížený na své dovolené hranici?

Popravde si nedokážem predstaviť reálne využitie jedného Z okruhu tak, žeby pri 90% In CYKY3x2,5ky vyrobil spotrebu cca 1000 € mesačne..

Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký  02.03.2022, 19:46

Popravde si nedokážem predstaviť reálne využitie jedného Z okruhu tak, žeby pri 90% In CYKY3x2,5ky vyrobil spotrebu cca 1000 € mesačne..

Nejsem si jist, že se jedná o zásuvkový okruh. V příspěvcích vidím jen okruh, jištěný 16A jističem. Viz dále můj předchozí příspěvek.

NIcméně jsem potkal už dost podobných okruhů, zatížených dlouhodobě na hraně jejich možností. Dokonce i v domácnosti. Nemá cenu asi popisovat všechno co jsem během praxe potkal. Například dva přímotopy 2kW (dohromady 4kW) na jednom jističi a okruhu. Když se oba sepnuly, začínal jistič "vrně blahem" a termokamera ukázala kudy kabel ve zdi vede. I když dnes je vytápění zdmi prý moderní  ;)

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  02.03.2022, 20:00

Nemá cenu asi popisovat všechno co jsem během praxe potkal. Například dva přímotopy 2kW (dohromady 4kW) na jednom jističi a okruhu.

To hej,..vidieť sa toho dá dosť..len si asi každý vysvetľujeme pojem "trvalé zaťaženie" po svojom..

Jak trvalé zaťaženie vidím napríklad hlavný prívod v nepretržitej prevádzke...kd e je dobré mať všetky jeho spoje prístupné kontrole...

Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký  03.03.2022, 07:20

Jak trvalé zaťaženie vidím napríklad hlavný prívod v nepretržitej prevádzke...kd e je dobré mať všetky jeho spoje prístupné kontrole...

To ale platí na rozebíratelné spoje. Nechápu k čemu by mi byla přístupná lisovací spojka, když bude stejně zatavená.  ;D  To bych jako měl svoji spojku na zahradě vykopat, abych se na ní mohl chodit pravidelně dívat?  ;D
Opět píšete o něčem jiném, než co se dle tématu řeší. Dle toho co zde píšete, by musel namísto lisovaní a zaházení do zdi, raději udělat krabičku s víčkem na zdi, kde bude kontrole přístupný spoj. Ano, to je taky alternativa.

Pro mne je prostě lisovaný spoj na úrovni žádného spoje. Tak to vnímám a tak se to snažím provádět. Jinak bych je nemohl zakopávat pod zem, zahazovat do zdi a podobně. Pokud už naměřím nějaký rozdíl oproti celistvému kabelu, tak je opravdu pouze minimální a který může být i chybou měření, se kterou se ve výpočtech běžně počítá.
Přiznávám že mne tazatelův údaj 90% zatížitelnosti překvapil, ale asi to bude tím, že jsem odlehčené dutinky/spojky ještě nekupoval. A vzhledem k mému pohledu na lisované spoje, asi ani kupovat nebudu.  D..k této informaci si na to začnu dávat větší pozor při nákupu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana