Jak je připojena domácí FVE k distribuční síti?

<< < (5/6) > >>

Juraj Rojko:
Citace: Rozvodak  17.02.2022, 05:32

Právě pro to netřeba pospíchat. Navíc přidat relé na L držák, nebo kryt jističů, není problém.

Relé? Já jsem to chápal tak, že to má být jednoduše spínač za elektroměrem, který slouží pro ochranu technika, který potřebuje odpojit elektroměr.

Martin Kurka:
Aha, dík, mně to uniklo, nečetl jsem pozorně dovětek, jen doporučení.

Ale chápu, při výměně elektroměru zejména u vzdáleného elektroměru je důležité mít odpojovací prvek, který umožní beznapěťovou výměnu 4Q elektroměru bez ohrožení montéra zpětným napětím, nebo zpětným proudem z FVE.

Jen by to měli mít namalované ve schematech a měli mít i lépe zpracované, co se z podmínek pro výrobny týká a co se netýká mikrozdrojů bez přetoků. Osvětě by pomohly připojovací podmínky pro mikrozdroje. Jestli jak se tvrdí nastává boom mikrozdroojů FVE na střechách domů, pak i distributoři budou muset řešit pořád dokolečka stejná opomenutí a chyby při realizacích a zvlášní výcuc podmínek by byl prospěšný.

Mimochodem si myslím, že distributoři hodně v této oblasti mikrozdrojů zaspali.
Už mohli mít zpracované modernější trendy ze silové elektrotechnik y, jako jsou konektorové desky. Uživatel by se na desku připojil vývodním kabelem silovým, vývodním kabelem ovládacím a distributor by si přinesl předosazenou zrevidovanou a zaplombovanou  sestavu podle zapojení, které požaduje, naklapl ji do mateční desky, zaplomboval naklapnutí a zapnul jistič.
Na desce by měl svůj jistič, svůj elektroměr, svoje HDO a svoje oddělovací relé, svoje dálkové odečty a jiné vymyšlenosti, vše v provedení též bezšroubovém CageClamp naklapávacím.

U výroben by to bylo jednodušší rozjet od počátku.

Ale dokud nějaký poslanec v EU se nenaštve a neukončí vlastnický nesmysl vlastnění i nevlastnění elektroměrovéh o rozvaděče a tvrdé neoddělení vlastnictví a přípojky od měření, tak zůstane tento zvykový systém. A nebude tlak na hromadnou průmyslovou výrobu typových elektroměrovýc h rozvodnic s moderními prvky.
Přitom odběratele zajímá jen malé okénko na páčku hlavního jističe a (zatím) malé okénko na číselník elektroměru. Kdyby distributor měl zájem, velké firmy mu rády zpracují normalizovatel ný systém konektorových desek na kterém vydělají všichni. Zatím je co kus to originál a požadavky na zástavbovou plochu elektroměrovéh o rozvaděče jen bobtnají.

Obdobný zvykový systém s podivným vlastnctvím a zodpovědností byl s úklidem chodníků od sněhu ač byly ve vlastnictví obce, ale byl za ně zodpovědný majitel přilehlé nemovitosti.

Tomáš Bláha:
Myslím že odpojování instalace za ER bude i u mikrozdrojů "bez přetoků" protože:

cituji "musíte zajistit, že vaše výrobna nebude mít žádné přetoky do naší sítě (s výjimkou krátkodobých)"  a právě kvůli těm "krátkodobým" - což taky není nikde vysvětleno co to znamená. Jestli  10ms, 1 sekunda, 1 minuta ?

Je to ochrana pokud dojde k hypotetické poruše střídače.... Navíc součástí smlouvy je i závazek provozovatele hradit škody na DS v případě že budou způsobeny jeho zařízením.

Souhlasím s předchozím příspěvkem že distibotoři mají být více flexibilní a "soudobí" a administrativu spíše omezovat než naopak.

Emanuel Kocián:
To už mám 30 let - "tahem zapni, stiskem vypni" - a tím odpojím kompletně elektroinstala ci od elektroměrovéh o rozvaděče.

Otakar Dosbaba:
Když je tu řeč o tom vypínači zpětného proudu z FVE: Je to pro technika při výměně elektroměru jistota, to ano. Ale také platí, že střídače se musí po ztrátě napětí z DS uvnitř galvanicky odpojit právě ze zmiňovaného důvodu. Takže po vypnutí jističe před elektroměrem se ve střídači zároveň vypne i stykač přívodu (tzv. rozpadový bod),  tudíž by ke zpětnému proudu nemělo dojít. Pokud by tedy FVE nebyla vybavena tímto rozpadovým bodem, neměla by dostat při revizi "zelenou".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana