Jak je připojena domácí FVE k distribuční síti?

(1/6) > >>

Jakub Pavlík:
Silně uvažuji o instalaci FVE doma, nicméně vzhledem k určitým rozporům v informacích od různých potencionálníc h dodavatelů a stejně tak různým nákresům na webu, bych se rád dozvěděl, jakým způsobem je fve připojena ke stávajícím rozvodům, resp. jak je zaručeno, že elektřina pro spotřebiče bude proudit z fve (pokud bude vyrábět) a ne z vnější sítě. S tímto souvisí i podotázka a to zda může být fve umístěna komplet na a ve stodole a s domem propojena pomocí stávajícího vedení do stodoly.

Pro orientaci, moje situace - přívodní kabel od elektroměru končí doma pod schody v krabici, kde je umístěna přepěťová ochrana, hlavní vypínač, vyvedeno uzemnění a ještě jistič (C25/3) pro zmíněnou stodolu. Odtud jde jednak kabel do domovního rozvaděče, který řeší samotný dům a druhý kabel do stodoly, kde je podružný rozvaděč, který řeší stodolu a okolí. Je to nová instalace, vše v mědi, stodola připojena pomocí cyky 5x10mm2.

Je v tomto zapojení možné osadit elektrárnu na stodolu a nápájet i dům a nebo musí být střídač apod. zapojen na přívodu do domu?

Jednalo by se cca. o 5-6kWp fve + cca.10kWh baterii.

Tomáš Bláha:
Pro První paraelní připojení (tj elektrárna se připojuje kamkoliv před váš elektroměr zjednodušeně řečeno) je nutné splnit několik nebo řadu podmínek. Různá zapojení jsou že existují také řešení ostrov, poloostrov, s akumulací (baterie) atd... Tzv přetoky (tj míru vlastní spotřeby) řeší buď střídač sám nebo ve spolupráci např. s produkty wattrouter, greenbono atd... Sám jsem před pár dny prošel úspěšně celou anabází (sám pro sebe) a ačkolivmám elektro vzdělání a v oblasti elektro se aktivně pohybuji není to uplně triviální (ale také ne stavba Temelínu).

Ještě bych dodal že pro režim mikrozdroj bez přetoků je podmínka dodržet impedanci sítě v místě připojení. Pak výkon FVE podle 1/3 f připojení atd. Tohle vám zjistí libovolný RT. Podle výsledku se pak postupuje dál. (smlouva o dílo, projekt, realizace, revize, uvedení do provozu).  Pokud chcete mít povolené přetoky do DS máte další povinnosti. Tohle platí pro DS ČEZ a jestli i pro další ať doplní jiní...

Emanuel Kocián:
Citace: Jakub Pavlík  11.02.2022, 21:43

Jednalo by se cca. o 5-6kWp fve + cca.10kWh baterii.

5-6 kWp znamená, že to bude připojené nejspíše do 2 fází. Pokud je mi známo, stále je v ČR trpěn ten prazvláštní stav, že se každá elektrická fáze odběrného místa posuzuje a měří elektroměrem sólo.  Takže ano, může být problém dosáhnout stavu, abyste veškerou vyrobenou elektřinu mohl smysluplně a jednoduše spotřebovat celou. Můžete si sice pořídit 3f střídač, který je schopen "přelévat" výrobu mezi fázemi dle spotřeby, ale nefunguje to ani zdaleka ideálně, a navíc se vám prodraží instalace.

hegemo:
Na jednu fázi se smí připojit 3,7 kW tedy 16A jistič (dle PP ČEZ),  ale není mi jasné, zda je to limitace jističem anebo to pak načítají z elektroměru zda nebyla překročena dodávka do sítě? Případně ja zaplombovaný ten střídač?

Můžete @Tomáš Bláha objasnit, když jste si prošel anabázi, a jakého máte obchodníka?

Pro ostrov je prý nejlepší 1F FVE, klidně i vice jak 10 kWp v panelech. Ale co pak v létě s výkonem, že?

Tomáš Bláha:
Jsem u ČEZ prodej, netvrdím že navždy ale přišlo mi že tím si mohu situaci trochu ulehčit.... Největší problém je že v rámci projektu řeší naprosté detaily, samosebou splnění všech norem bez diskuze a pak se obrnit trpělivostí protože je to časově náročné. Navíc bylo třeba pospíchat aby se nemusel upravovat RE přidáním spínače na odvodu - od r 2022 má být povinné. Kdysi (před pár lety) jsem realizoval několik menších FVE ale byrokracie nabobtnala. Na druhou stranu technik který přijel na kontrolu výrobny a výměnu elektroměru (teď je tam 4Q se vzdáleným odečtem - typ měření "B") byl naprosto v pohodě, kontroloval vše co má ale když viděl že jsem z oboru příjemně jsme si popovídali.... Jinak ČEZ povoluje jen 1/3 f připojení, výrobna z prvotního dotazu tedy musí být 3f! nebo do max 16A v případně 1f  provedení. Takže 2f provedení neprojde..... A měření spotřeba/výroba samosebou separátně v každé fázi. Já mám 3f střídač co umí asymetrický provoz takže v tomhle ohledu mi to nevadí ale...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana