Je možné paralelní spojení párů vodičů v CYKY 5x2,5mm2?
Zdeněk Dančák:
Pozor, pokud tazatel zatíží jednou fází dva vodiče a N, kterým poteče stejný proud jako fází zatíží další dva vodiče, tak zatěžuje celkem 4 vodiče stejným proudem, což není obvyklý případ. Tabulkové hodnoty znají dva, nebo tři zatížené vodiče na jeden kabel.
Ať se bude jednat o jakýkoliv způsob uložení, tak parametry, které platí pro kabel se 3mi zatíženými vodiči by se měly pro tento případ, tj 4 zatížených vodičů, násobit koeficientem (3/4)0,5 = 0,866 . Tím zajistíte, že kabel bude generovat při jmenovitém proudu na 4 vodičích stejné teplo jako generují 3vodiče s původním proudem
Pztrátový = dU * I = R * I * I = R * I2 (...zjednodušen ě)
Pak máte rovnici
Pztrátový 3vodiče = Pztrátový 4vodiče
dosadíte
3 * R * I3vodič2 = 4 * R * I4vodič2
upravíte
I4vodič = (3/4)0,5 * I3vodič
I3vodič = povolený proud jedním vodičem v kabelu se 3mi zatíženými vodiči
I4vodič = povolený proud jedním vodičem v kabelu se 4mi zatíženými vodiči
(XY)0,5 = odmocnina (XY)
hegemo:
A co chce tazatel slyšet? Že to musí vykopat?
2,5+2,5mm2=5mm2 a to se při 6 kW nejspíše ani neoteplí a 25A jistič to zaručeně udrží a bez úhony.
Ale správně to není (norm)
ps: příkon 5 kW pouštím přes zásuvku, 2,5mm2, jistič 16A drží. Oteplí se maximálně ta lidl prodlužka 3x1,00 mm2. Vy tam budete mít pětkrát tolik mědi.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 11.02.2022, 20:47
Kontrolní otázka, jaký je dovolený proud takového kabelu v zemi?
Počítáme to nejhorší místo, tedy konce, a zpravidla nejhůře vychází "začátek" kabelu, kde to jde s seskupení s dalšími na výstupu z rozvaděče
František Šohajda:
Co jsem viděl v praxi, tak CY 1,5 udrží 20A -v praxi už drží 30let!! V zemi.
Majiteli jsem to řekl, aby to znovu vykopal, nemá se k tomu, proč když to funguje. (dance)
Není to správné, jen pro nadhled co drží 1,5.
Zdeněk Dančák:
Citace: František Šohajda 13.02.2022, 14:04
Co jsem viděl v praxi, tak CY 1,5 udrží 20A -v praxi už drží 30let!! V zemi. ....
Celý kabel, a to i připojovací místa jsou v zemi? ...nepředpoklá dám, pokud není spojen zafukovacími svorkami někde pod zemí. V tom případě je hezké, kolik takový kabel vydrží papírově pod zemí, ale nejspíš existuje i horší místo z hlediska oteplení a tam by se měl kontrolovat. Docela by mne i zajímalo, který kabel lze celý posuzovat jako "uložen v zemi".
Rovněž udrží 20A ...co to je? Máte tam 20A skutečný trvalý odběr, nebo 20A jištění? To je dost velký rozdíl. Mimochodem, při jištění běžným 10B jističem se počítá, že snese velmi krátkodobě 50A a více. Pro kabel je z hlediska oteplení velmi důležité kromě velikosti proudu i délka trvání. Při nahřívání akumulační nádrže se může jednat o několikahodino vou zátěž, tam je třeba opravdu dodržet max povolený proud.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana