Je možné paralelní spojení párů vodičů v CYKY 5x2,5mm2?

(1/4) > >>

mperlik:

Na garáži cca 15m od domu plánuji malou FVE s tím, že přebytky energie chci ohřívat vodu topnou patronou o výkonu 3x2kW (do hvězdy) v 700l akumulační nádobě v domě. Řízení výkonu přebytků bude pomocí SSR relé buď přes 0-10V nebo pomocí PWM. Nějak jsem s tím počítal, když jsem garáž stavěl a tak jsem si pro ten účel natáhl mezi hlavním domovním a podružným garážovým rozvaděčem kabel CYKY-J 5x2,5mm2. Jelikož v domě nemám žádné 3f spotřebiče, zvažuji pouze 1f FVE, která by mě vyšla levněji.

Při zapojení všech 3 topných spirál do hvězdy na stejnou fázi by ale pracovním vodičem N protékal proud 25A, ale kabel 3x6mm2 tam nedokáži bez kopání dostat. Proto zvažuji spojení hnědého a černého vodiče a jejich použití jako fázového vodiče a modrého a šedého pak jako pracovního vodiče. PE vodič bude v obou rozvaděčích ukončen na MET. V garáži (u zdroje) by pak byl kabel jištěn 3-pólovým jističem 3x16A, s tím že hnědý vodič byl na jeho svorce 1 a černý na svorce 3 a  tomu byl každý umožňoval proud 16A a zároveň by bylo zaručeno, že jsou vždy oba vodiče pod napětím, nebo nikoli.

Je toto zapojení možné nebo to neprojde revizí a musím hledat jiné řešení?

Jiří Schwarz:
- pro tyto průřezy je špatně, kdy ochranný vodič PE bude mít nižší průřez než "v součtu" pracovní vodič
- při paralelním provozu vodičů není jednoduché zajistit aby se proud rozdělil přesně na poloviny, aby byla dlouhodobě zaručena stejná vodivost vodičů včetně spojů

Nedoporučuji

Peter Munka:
Citace: Jiří Schwarz  11.02.2022, 17:13

- při paralelním provozu vodičů není jednoduché zajistit aby se proud rozdělil přesně na poloviny, aby byla dlouhodobě zaručena stejná vodivost vodičů včetně spojů

Mechanicky neposkodene zily kabla rovnakej dlzky maju vzdy rovnaky odpor, nevidim dovod, aby sa menil. Jedine riziko su prechodove odpory na spojoch na zaciatku a konci.
Vedel by som si predstavit napr 300mA chranic v ulohe strazcu rovnakeho prudu cez oba paraelne vodice, pri rozvazeni by vypol.

mperlik:
Citace: Jiří Schwarz  11.02.2022, 17:13

- pro tyto průřezy je špatně, kdy ochranný vodič PE bude mít nižší průřez než "v součtu" pracovní vodič

Ano, s tím obecně souhlasím, ale jak jsem psal, na obou stranách kabelu by ochranný vodič byl připojen na MET. A teprve z domovního rozvaděče bych vedl 3x6 k topné patroně - to je v rámci technické místnosti bez problémů - a jeho PE vodič by byl opět připojen na MET. Takže prakticky by PE vodičem kabelu 5x2,5 mezii garáží a domem neměl téct nikdy žádný proud. Jedině snad při narušení izolace samotného kabelu a jeho vodičů.

Citace

Nedoporučuji

I s tím souhlasím, resp. vidím možný problém v kontaktech, dotažení šroubků nebo přechodovém odporu, ale myslím, že toto má řešení. Nicméně odporuje toto normě v takovém smyslu, že to neprojde revizí?

Milan Hudec:
Kontrolní otázka, jaký je dovolený proud takového kabelu v zemi?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana