Jak řešit chytrou domácnost a její nezávislost na nn?
Libor Skýba:
No přiznám se, že co je uvnitř Loxone nevím. Asi budu muset trochu pobádat ;). Ale asi úlně šunt to nebude, když jim to funguje na tolika instalacích. Tím nijak Loxone nepropaguju a ani s ním nemám žádné praktické zkušenosti.
Jinak k tom řešení tazatele. Asi by to v principu takhle nějak fungovat mohlo. Ale já bych to asi spíš řešil dvěma bistabilníma relé zapojenýma jako schodišťák (jedno by ovládal spínač na zdi a druhé Arduino) a eventuálně stav svítidla bych snímal tím prodouvým senzorem.
Libor C:
Loxone jsem si procházel a i některé ostatní systémy včetně finančního porovnání. Stejně se ovšem dostanu do stejného bodu, že nechci mít kritickou část domu takto závislou. Každý má jinou preferenci :)
RPi / Arduino mám vyzkoušené na pro mě nekritické systémy jako čidla, ovládání rolet apod. V případě selhání se bez toho nějaký čas obejdu a navíc mám v záloze na výměnu další jednotku RPi / Arduino pro obnovu ze zálohy, pokud by selhání bylo takto fatální.
Každopádně osvětlení a zásuvky chci mít funkční bez ohledu na stabilitu nadřazeného systému. Dík za tip se Siemens, to si projdu, protože ty jednotky LOGO při přepočtu na cenu bistabilního relé vychází výborně. V PLC důvěru mám a integrace mezi LOGO a RPi vypadá použitelně.
Jan Novákkkk:
Chce to začít otázkou co vše vlastně požadujete automatizovat a jakou cenu jste za to ochoten zaplatit.
Když to vezmu od vašeho prvního navrhovaného řešení, je potřeba se zamyslet i nad tím, že ovládáte jen např. 1 LED žárovku s příkonem 9VA (ta už celkem rozumně svítí) a k tomu, abyste ji držel rozsvícenou, budete mít sepnuté relé cca 1,5VA a stykač cca 3VA. Tedy pro 100% výkonu svitu zahodíte dalších 50% výkonu teplem v rozvaděči...
Arduino je skvělá věc, sám jsem velký fanda, je kolem toho obrovská komunita lidí a vše je volně dostupné, takže možnosti prakticky neomezené... Na jednu stranu chápu, že vás láká do toho jít. Na druhou stranu je to ale polotovar, který nemá krytí, nemá CE, musíte řešit kam to dát, jak to jistit, aby se z toho nedejbože nezakouřilo.
Pokud chcete všude čidla a řešit kompletně všechna světla atd, pak jednoznačně jděte do něčeho "hotového", třeba Loxone. Mají nachystané všechny možné varianty věcí, co se dají ovládat. Bude to asi i spolehlivé, nicméně bude to něco stát.
Nevím, jak na tom je siemens co se týče domácí automatizace (zda mají připraveny řady PLC pro domácí použití, s webovým serverem atd...), každopádně v průmyslu je to špička.
Pokud budete chtít jít do LOGa, ověřte si předem, že vám bude opravdu na vše zamýšlené stačit. Co si pamatuji, bývalo to použitelné jen na opravdu jednoduché věci, bitová logika, jen omezený počet vstupů a výstupů a ještě to bylo omezeno na počet použitých logických operací. Zkrátka použitelné jen na jednoduché věci. Ale to už je 10 let zpět, co jsem s tím dělal. Dnes už to může být o něčem jiném... Pokud se rozhodnete pro PLC, krom spolehlivosti a "dokončenosti" řešení získáte i výhodu online sledování stavu, pokud budete řešit nějaký problém, to u mikrokontrolér ů nemáte.
Pokud už jste v tom hledání a porovnávání, podívejte se i po modulech shelly, možná by to pro vás mohla být příjemná alternativa. Je v tom také deska s arduinem a dají se k tomu sehnat zdrojové kódy, nebo si to můžete naprogramovat celé sám, pokud si rád hrajete. Každopádně je to hotový systém za pár stovek za kus, který splňuje vše co má.
Jan Franěk:
Před pér lety jsem pomáhal kamarádovi s podobnou realizací Arduina. No, je to bastlíř a chce si s tím hrát, tak proč ne. Po cca 2 letech a řadě nečekaných problémů, už se mu nechtělo být "otrokem" instalace a předělal to na "dospělý" systém. OD té doby má pokoj a jen si užívá výhod automatizace.
Začalo to například častým odejitím vstupů pro teplotní čidla, kde měl větší vzdálenosti a indukce na kabelech, pravděpodobně ze souběhů (kabely si tahal sám), byly toho příčinou. Pak časté sekání systému a potřeba restartu a tak dál. Naproti tomu "dospělé" systémy nepočítají s tím, že bude nějaká aplikace pokusně "na stole", ale rovnou v ostrém provozu a to s vysokou mírou spolehlivosti.
Ale asi to zde vysvětlujeme marně. ;) KAždý se o tom musí/chce přesvědčit sám. Jen zase přibude pár lidí, kteří se stanou kritiky automatizace, protože budou vnímat problémy toho řešení, bez toho aniž by si uvědomili, že je to chybou integrátora, ne systému. No nic 8)
Libor Skýba:
Protože s PLC Siemens LOGO systémové instalace dělám a bylo tady zmíněno, tak pro info dolním pár informací:
Hardwarově pomoci "Expansion Modules" je rošiřitelné na:
24 digitálních vstupů
20 digitálních výstupů
8 analogových vstupů
8 analogových výstupů
a dále je rozšířítelné síťově o dalších:
64 digitálních vstupů
64 digitálních výstupů
32 analogových vstupů
16 analogových výstupů
Co se týká funkcí je jich tam už opravdu dost a lze s tím udělat vše co je třeba. Má i svuj zabudovaný webserver. Nevýhoda proti Loxone a ostaním systémům určeným přímo pro Smart House je že nejsou v programovacím SW hotové bloky pro tohle použií. Je třeba si udělat vlastní (tzn UDF) a ty pak lze použít již opakovaně.
Logo je dnes i jednoduše a spolehlivě propojitelné s okolním světem buď přes MODBUS nebo S7 protokol (které podporují třeba i ty RPi s Node-red apod.). Siemens navíc dělá a dodáva i Industrial miniPC (IOT2020, IOT2040, IOT2050), které jsou vybeveny Linuxem a lze na nich tedy spustit vše co na RPi, ale samozřejmě je to o něčem jiném, než RPi nebo Arduino (spolehlivost, industrial 24/7 provoz, krytí, CE atd.)
Velkou výhodu vidím v tom, že mohu začít s nějakým minimem (na hraní a seznámení třeba základní modul LOGO + RPi) a postupně rozšiřovat systém teoreticky do nekonečna ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana