Jak řešit chytrou domácnost a její nezávislost na nn?

(1/3) > >>

Libor C:
Řeším u sebe dilema jak mít závislé prvky silno-proudu a slabou-proudu v chytré domácnosti.

Nyní mám zprovozněné na stole následující: Tlačítkem pošlu signál v slabo-proudu (sepnu se zemí) do mikro-kontroleru Arduino, který sepne modul relé a následně toto sepne silno-proudý stykač, na kterém běží světlo. Plná závislost na Arduino potažmo Raspberry PI.

V případě výpadku bych nemohl ovládat světla v domě. Rád bych se poradil ohledně jiného přístupu.

Tlačítka jsou zapojeny v silno-proudé instalaci na bistabilní relé, které sepne světlo. Po cestě dám do této instalace něco jako proudový senzor, který odchytí průtok a zapíše do Arduina. V Arduinu mám uloženu hodnotu a následně mohu přes Arduino poslat signál přes slabo-proudé relé do bistabilního relé na vypnutí či zapnutí. Dává to smysl? Napadá vás jiný přístup, jak to udělat nezávislé?

Chtěl bych docílit, že v případě jakéhokoliv výpadku slabo-proudé instalace (Raspberry) mohu dále fungovat a ovládat světla, akorát přijdu o chytré vychytávky.

Instalaci v domě bude řešit elektrikář, se kterým to budu procházet, spíše si teď snažím utříbit myšlenky.

(Chytrá domácnost a nezávislost, jak řešit?)

M S:
Pre plnohodnotný failover na štandardnú situáciu, áno. Nápad s bistabilnými relé nie je zlý.
V rozvádzači môžete mať 24VDC a 5VDC zdroje.

Smart:

Do všetkých tlačidiel po dome môžete posielať 5V cez delay-off relé, ktoré funguje ako watchdog. Ak nedostane každých X sekúnd signál od Raspberry a Arduina, odpadne a prepne sa do 24V režimu.
Signál z tlačidla 5V nie je dosť silný na bistabilné relé 24V, ale funkčné Arduino ho berie ako input, no pre istotu cez diódu, odpor a Zenerku pre oddelenie a ochranu.
Výstup z Arduina v podobe 24V ide cez oddeľovaciu diódu na bistabilné relé v silovej inštalácii.
Tlačidlá sú len vstupom do nadradeného systému a tento systém ovláda výstupné relé.

Failover:

Do všetkých tlačidiel po dome môžete po odpadnutí watchdog relé posielať 24V. Zároveň prítomnosť 24V signálu blokuje Arduino/Raspberry výstupy až kým nepríde k manuálnemu resetu.
Signál z tlačidla môže priamo (ale cez diódu pre oddelenie) ovládať bistabilné relé s cievkou na 24V.
Signál z tlačidla je stále pripojený na Arduino vstup cez diódu, odpor a zenerovu diódu obmedzujúcu napätie na 5V, takže nepríde k poškodeniu.
Tlačidlá teda priamo ovládajú bistabilné relé.

Jan Franěk:
No, mě ten dotaz nějak hlava nebere. Chci mít spolehlivé řízení a složitě vymýšlím ja toho dosáhnot, namísto toho abych si pořídil prostě kvalitní HW a nemusel se toho bát a řešit takové blbosti. Spoléháte na "hračku" tam kde požadujete velkou spolehlivost.
Znám osobně domy kde automatizace funguje víc jak 13 let bez jediného problému. Také několik instalací které jsou starší a přesto stále fungují. Ty jsou většinou na platformě KNX, kdy nemáte žádnou centrální jednotku (vaše Addruino) ale kdy jde o decentrální systém. Na druhou stranu systémy s centrálou (PLCčkem) také využívám a mám cca 9 let u sebe doma, ale to bylo realizováno po pečlivém výběru, na základě několika školení několika systémů. Pak došlo k výběru systému který mají za sebou lidé, kteří jsou zapálení technici, kteří se nebáli velmi dobře své produkty podporovat i v terénu. Tedy se nebojím dát si doma FOXTROT od Kolínské firmy TECO a pak již zmiňované KNX. Zde vím, že spolehlivost je velmi vysoká a já jako integrátor nebudu mít žádný problém se zárukami a následným servisem. Jako uživatel záruku dlouhého a spolehlivého provozu.

Jinak existuje několik způsobů jak mít možnost snadného návratu ke "klasice". K technickému řešení jsem došel po "hraní" u sebe (taky jsem byl nevěřící .. ) a řešil to pak u mnoha svých zákazníků. Nicméně toto řešení si nechám pro své zákazníky, kteří také mají strach o dlouhodobou spolehlivost a kteří jsou ochotni za mé zkušenosti zaplatit.

Jinak k ještě k dotazu. Pokud selže nn, nic nepomůže  :D :D :D Pak jedině FVE, akumulátor, větrník, vodní či větrná turbínka a podobně  ;D ;D ;D ;D  Ale i systémovy mají své zálohované napájecí zdroje s akumulátory a další možná řešení

Libor Skýba:
Taky mi přijde dost zvláštní budovat systémovou instalaci na něčem, čemu už od začátku moc nevěřím a řeším složitě (a draze) jak fungovat až tohle fungovat nebude.

Doporučuju nechat Arduino a RPi na tom testovacím stole a pro systémovou instalaci použít něco, co fungovat prostě bude. Existují i spolehlivá řešení, která ani nemusí být za šílené peníze. Já třeba stavím systémovky na PLC produktech Siemens. Je to léty ověřený průmyslový standard s vysokou mírou spolehlivosti. Nebo i to ze všech stran dnes propagované Loxone bude 100x lepší než Arduino nebo RPi (ještě pro úsporu financí koupené někde na Ali).

Anebo si prostě kupte chytré LED-žárovky (nebo třeba i chytré vypínače) někde v Lídlu nebo v Ikea.  A až vás to přestane bavit nebo to přestane fungovat, tak tam dáte zpátky klasiku.

Jan Franěk:
Citace: Libor Skýba  08.02.2022, 06:42

Nebo i to ze všech stran dnes propagované Loxone bude 100x lepší než Arduino nebo RPi (ještě pro úsporu financí koupené někde na Ali).

A co si myslíte že je uvnitř  ;) ;) ;)

Citace: Libor Skýba  08.02.2022, 06:42

Anebo si prostě kupte chytré LED-žárovky (nebo třeba i chytré vypínače) někde v Lídlu nebo v Ikea.  A až vás to přestane bavit nebo to přestane fungovat, tak tam dáte zpátky klasiku.

Ano, na podobné hraní to postačí. Až to ale bude myslet s automatizací vážně, musí se poohlédnout trochu jinde.  (norm) (dance) (norm) (dance)

Jinak jj, Siemens je další dobrou volbou, například ještě vedle WAGO a dalších. Na výběr je toho dost, tak proč blbnout s hračkama.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana