Ake su rizika pospojenia antenneho stoziara s kostrou rozvadzaca v panelaku ?

(1/11) > >>

Peter Munka:
Situacia : panelak, na streche sa nachadza strojovna vytahu. Na strojovni je stary nepouzivany antenny stoziar zrusenej spolocnej anteny. Tento v 90-tych rokoch vyuzila firma poskytujuca kablovu televiziu na instalaciu MMDS antenky. Stoziar je prepojeny ocelovym lanom na sustavu bleskozvodu na streche. Od MMDS antenky vedie koaxialny kabel k uz nepouzivanej rozvodnej krabici kablovky. Spolu s koaxialom je tahany zltozeleny CY 6mm2, ten je spojeny (nasli volnu navarenu skrutku a na drote vyrobili ocko, zatiahli maticu) s kostrou plechoveho rozvadzaca stupaciek pred bytmi.
Panelak je stary cca 50 rokov, instalacia povodna, ziadne ekvipotencialn e svorkovnice, zvodice prepatia a pod nie su.
Chapem to spravne, ze to je cele nebezpecne, pretoze pri udere blesku do stoziara cast prudu prejde do kostry rozvadzaca na najvyssom poschodi o potom cez PEN si bude hladat cestu na prizemie ?

Peter Lovacký:
Citace: Peter Munka  25.01.2022, 19:35

Stoziar je prepojeny ocelovym lanom na sustavu bleskozvodu
Spolu s koaxialom je tahany zltozeleny CY 6mm2, ten je spojeny (nasli volnu navarenu skrutku a na drote vyrobili ocko, zatiahli maticu) s kostrou plechoveho rozvadzaca stupaciek pred bytmi.

Nebezpečné to je,..bez debaty..

Pri priamom zásahu do stožiara má z neho bleskový prúd len dve cesty,..
Jednu cez lano do uzemnenia bleskozvodu a druhú cez CY 6ku do všetkých vnútorných vodivých ciest s potenciálom zeme v celom paneláku...
Rozdelenie bleskového prúdu v inštalácii paneláku je vo hviezdach, no tak či tak to všetko začne na tej 6ke...
A že sa bleskový prúd na tom stožiari nerozdelí 50:50, ale výrazne v „prospech“ tej 6ky je viac jak pravdepodobné. .  na 50ročnom paneláku je kvalita uzemnenia bleskozvodu väčšinou len ďalšou neznámou...

Jaké teoretické katastrofy hrozia sa tu dá písať do nekonečna,...no realita je taká, že takto „vylepšených“ výťahových strojovní je všade plno,...a bohužiaľ, zatiaľ   “““ v pohode“““

Navyše je celkom pravdepodobné, že keď na stožiar sadne napr, 50kA, tak si z tej 6ky rýchlo vyrobí „iskrisko“,  ...no a keď je bleskozvod jak-tak v poriadku, potom ďalej bežné blesky zvládne sám a na tej 6tke to občas zaiskrí...

A pre istotu,.. aby nedošlo ku zbytočnému nedorozumeniu,... ja tak tu nijaký taký stav neobhajujem, len popisujem bežnú prax jak ju poznám...,  
Za mňa furt platí moja prvá veta...a jak revizák takú 6ku s koaxom štikám hneď za prítomnosti správcu, a stožiar píšem do nedostatkov... minimálne jak neoverený a neschválený zachytávač navyše (záleží od konkrétnej situácie)...

Počítam, že podobné skúsenosti z praxe, ..kde je to podobné, a dlho.. tu má veľa diskutérov...

Peter Munka:
Mna by zaujimalo, co tou CY 6 sledoval autor montaze ? Nieco ako pospojovanie ? Obaval sa zavlecenia napatia na stoziar alebo koaxial pri poruche antenneho zosilnovaca ?

Sucasny stav : ked som to dnes nasiel, vystrihal som to prec, vytiahol cele z chranicky a zrusil.

Peter Lovacký:
Citace: Peter Munka  25.01.2022, 21:45

Mna by zaujimalo, co tou CY 6 sledoval autor montaze ? Nieco ako pospojovanie ?

Naskôr,..zo zvyku.. a ochranu pred bleskom považoval za už vyriešenú tým lanom na stožiari...
Dosť častý postup,..bez projektu, bez kontroly, ..bohužiaľ...

Václav Třetí:
Zbytečný stožár demontovat

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana