Je nutné použít RCD u světelných obvodů v průmyslu ?

<< < (7/8) > >>

Peter Lovacký:
Pozdravujem vás p. Revus...

To všetko čo ste uviedol samozrejme viem, a pre istotu som na to aj upozornil:
Citace: Peter Lovacký  13.01.2022, 12:46

Aby nedošlo k omylu, mne jak RT chránič navyše nijak nevadí,  zvyšuje bezpečnosť EZ, a na funkčnosť nech si potom nadáva prevádzkovateľ ...

To na čo sa snažím upozorniť je, že technicky nevidím nijaký význam chrániča navyše tam, kde ho norma nechce..
A príkladom úrazu z dôvodu zbytočného výpadku osvetlenia som uviedol riziko, keď môže byť chránič navyše skôr na škodu jak na úžitok ..a preto pýtam sa na toto:
Citace: Peter Lovacký  14.01.2022, 12:42

Jak ale potom podľa vás chránič, ktorý je dakde naprojektovaný navyše, zabráni úrazu v situácii v ktorej ho vôbec netreba? ? ?... skúste prosím dajakú konkrétnu situáciu, mňa nič nenapadá...
Samozrejme vzorovú situáciu za predpokladu, že stále platí základné pravidlo ochrany podľa 61140,..bez dodržania ktorého sa vôbec nijaká EI nedá považovať za bezpečnú...

A vy p. Revús jak vidíte náš §4 v 124ke? , ...bo ja v ňom nikde nevidím ani len hlásku o tom, že projektanti musia vyhotoviť projekty tak, aby vyhovovali „minimálnym“ požiadavkám predpisov....
A nemusím byť ani právnik aby som vedel, že v legislatíve na presnom znení záleží...

Podľa môjho zbytočné prekračovanie normových požiadaviek začína preklápať rôzne riziká na druhú stranu,..a ja pre bezpečnosť EI vidím ako najvhodnejšie udržať práve tú vyváženosť presných požiadaviek článkov noriem čo najvyššie,..dačo jak zdvíhať len vrchol sínusovky...

Šak nakoniec,..počítam že v CENELECu nesedia ľudia ktorí si tento fakt neuvedomujú..

Citace: Miroslav Revús  14.01.2022, 14:53

Norma prikazuje/určuje minimálne požiadavky na kvalitu/bezpečnosť/chuť/trvanlivosť/funkčnosť/vzhľad a milión ďalších vecí. Záleží iba na odvetví, kde sa používa.

Tak striktne by som to nevidel...šak aj na lieky sú normy,... a nikto neodporúča predávkovanie. ..

Jan Franěk:
Stručně shrnuto to tedy vnímám tak, že na Slovenské straně je to obdobné jako u nás. Což až na pár národních doplňků, není až tak překvapující. Jde pouze o to, jak si kdo vykládá jednotlivé články norem a zákonů. Rozhodující jsou pak řekněme jednotlivé judikáty soudů.

Stále to tedy vnímám tak, že norma je nastavením bezpečnostní hladiny a já to musím udělat dle této normy minimálně bezpečné, nebo bezpečnější. TO bezpečnější s ohledem na provozní spolehlivost a cenu řešení. Nic na tom pohledu u mne tato diskuse prozatím nezměnila.

Miroslav Revús:
Tak!

Miroslav Revús:
To: Lovacký

Pozdravujem elektrikárov z východného Slovenska. :-)

Už od prvej registrácie na tomto serveri, kedy ste mal nick PetoL, som si všimol, že normy a ich uplatňovanie v praxi vám nie sú cudzie.

Tam ale podobnosť so mnou, Pavlom Horským, Honzom Fraňkom a mnohými inými naslovovzatými odborníkmi z Elektriky končí.

Ak sa nemýlim, ste zamestnaný ako "děvče pro vše" (projektant, elektrikár aj revízny technik v jednej osobe) vo firme, ktorá sa pohybuje aj v stavebníctve. To na jedného človeka dokáže vytvoriť taký tlak, že mu to môže začať deformovať hodnoty.

Vy ste sa rozhodol pre striktne právnický pohľad na svet. Tento pohľad nerozlišuje, čo je správne, ale čo je uvedené v predpise. To je čiernobiely pohľad - "Ak to predpis neprikazuje, neurobím to!"
Ale uvedomte si, že aj právnici vedia, že čo nie je zakázané, to je povolené.

Ja sa pri návrhu elektrickej inštalácie držím požiadaviek noriem a želania zákazníka. Konzultujeme spolu, čo znamená, že návrh tvoríme spolu.
Zákazník má želania, ja znalosti. Mnohokrát navrhujem tri varianty diela, odstupňované podľa ceny - Basic, Standard a Comfort.
Basic je striktné minimum, ktoré požadujú normy.
Standard znamená napríklad zvýšená miera bezpečnosti, lepšie možnosti ovládania a pod.
Comfort je vysoká miera bezpečnosti, ovládanie pomocou PLC, vzdialený dohľad alebo vzdialená správa a pod.
Zákazník má možnosti si vybrať na čo má a čo mu postačuje.

Už dávno som si všimol, že niektorí projektanti už neponúkajú variantu Basic. Rozumiem im a súhlasím s nimi. Striktné minimum bude postačovať iba na papieri. Akonáhle príde k realizácii, zákazník začne požadovať zmeny. A ak ich nepožaduje hneď, tak tesne po realizácii. To dokáže rozhodiť.

Tam, kde zákazník požaduje v rodinnom dome ústredné kúrenie, vy navrhnete kotol a termostat do stredu domu. Pavel Horský navrhne systém s ekvitermickou reguláciou a Jan Franěk navrhne ekvitermiku s elektrickými regulačnými ventilmi na radiátoroch a riadiacim PLC v rozvádzači.

A to je ten rozdiel medzi nami a Vami. Vy zákazníkovi neotvárate obzory, vy ho držíte pri zemi a tvrdíte mu, že to stačí, že viac k životu nepotrebuje.
My mu ukazujeme svet a jeho možnosti a pokiaľ prejaví záujem, tak mu na ceste do sveta podáme pomocnú ruku a prevedieme ho nástrahami na ceste.
Každá cesta stojí peniaze a je iba na zákazníkovi, kam až sa chce vydať. My za neho nerozhodujeme, my mu vysvetlíme pravidlá a ukážeme mantinely na ceste do sveta. A on sa rozhodne.

Pravidlá stanovujú zákony a normy a mantinely má každý projektant nastavené na základe svojich životných skúseností.

Pokračovanie ...

Miroslav Revús:
A nakoniec:
Chránič vo svetelných obvodoch bytov a domov norma požaduje.

V priemysle je jeho nasadenie výhodou, ktorá zlepšuje bezpečnosť osvetľovacej sústavy tým, že vypne poruchový obvod skôr, než sa porucha izolácie stane fatálnou. Ak to prevádzkovateľ ovi vadí, tak by sa mal zamyslieť nad významom preventívnej údržby.

A chránič na vývodoch pre bojler alebo varnú dosku? Odporúčam! Vypne poruchu v dobe, kedy sa spotrebič ešte dá lacno a jednoducho zachrániť - napr. vyčistením. Bez chrániča poruchy izolácie vypnuté základnou ochranou iba oznamujú smrť spotrebiča. Bez možnosti lacnej opravy.

Použitie chrániča tam, kde ho normy neprikazujú neznamená, že ho zakazujú.
Zakázané použitie chrániča je v normách presne uvedené.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana