Je nutné použít RCD u světelných obvodů v průmyslu ?
Pavel Horský:
Je to přesně tak jak píše Honza.
Jako projektant si vše co navrhnu dokáži u zákazníka s přehledem obhájit.
Dovedu si dát dohromady články ČSN a vyhlášek s léty praxe pohybu v terénu a zdravým úsudkem.
Jen malý příklad ohledně svítidel a společných prostorů bytového domu.
Ne jednou se u nás v domě stalo, že se některý ze sousedů rozhodl pro výměnu žárovky ve svítidle s pohybovým senzorem a při demontáži vadné žárovky ukroutil sklo od objímky.
Pak vzal špičaté kleště a jal se zbytek žárovky z objímky vylovit. A bylo hotovo.
Nebo stačí špatně zapojená objímka, L na závitu a na neštěstí je zaděláno v cukuletu.
Toť praxe, živé skutečné příběhy. Ne žádné katastrofické scénáře. Tak to prostě je a tyto scény se běžně dějí.
Peter Lovacký:
Tak je,..bezpečný návrh, a jeho následná obhajoba v prípade úrazu je plne na pleciach projektantov,...
U nás je to pekne popísané v §4 zákona 124/2006, a napr. pojem jak neodstrániteľn é nebezpečenstvo či ohrozenie, sa tu v debatách nepoužíva vôbec....
A že to projektanti ľahké nemajú.., keď napr. musia brať do úvahy aj riziko, že chránič v osvetlení spoločných priestorov môže byť viac na škodu jak na prospech...dám príklad..
Vychádzam z myšlienky, že nijaké znižovanie rizík ktoré vznikajú pri nedovolených činnostiach do návrhu nepatrí,..
Inakšie povedané, keď dakto nedovolene strká kliešte do objímky pod napätím, tak si zaslúži skôr kopanec jak chránič.., no a podľa môjho by projektant takéto riziko priameho dotyku nemal v PD riešiť chráničom, ale poučením o bezpečnej práci na EZ, čo je vypnutie a prístup oprávnených osôb...no a na vypnutej EI je už osobe znalej či poučenej chránič nanič...
Horšie už ale je, keď dôjde k úrazu napr. pádom zo schodov pri náhlom výpadku normálneho prevádzkového osvetlenia,..(únikové ani protipanické ho nenahradzuje)
No a dajmetomu, že vyšetrovanie ako priamu príčinu výpadku určí chránič, ktorý v priestore s predpísanou pravidelnou kontrolou a údržbou úplne zbytočne zareagoval na dočasné, alebo hoci i na postupné trvalé zníženie Riso,..(napr. orosenie svietidla, degradácia EZ a pod....)
To ja by som v taký čas naozaj nechcel vysvetľovať, že prečo viac chránim dajaké EZ pred bezpečným osvetlením pre človeka...
No je to len môj pohľad na riziká,.. a jak píšem, ...projektanti to nemajú ľahké..
Radim Strycharski:
Citace: Peter Lovacký 12.01.2022, 11:22
Horšie už ale je, keď dôjde k úrazu napr. pádom zo schodov pri náhlom výpadku normálneho prevádzkového osvetlenia,..(únikové ani protipanické ho nenahradzuje)
No a dajmetomu, že vyšetrovanie ako priamu príčinu výpadku určí chránič, ktorý v priestore s predpísanou pravidelnou kontrolou a údržbou úplne zbytočne zareagoval na dočasné, alebo hoci i na postupné trvalé zníženie Riso,..(napr. orosenie svietidla, degradácia EZ a pod....)
To ja by som v taký čas naozaj nechcel vysvetľovať, že prečo viac chránim dajaké EZ pred bezpečným osvetlením pre človeka...
Myslím, že si děláte zbytečné starosti. Pokud by někdo sledoval riziko z nežádoucího vybavení tohoto typu, musel by na to projektanta předem a prokazatelně upozornit a nějak věrohodně doložit, že riziko pádu do náhlé tmy je významnější než třeba situace, kterou popsal pan Horský. Protože takových "riskantních" situací existuje celá řada nejen u světel, ale i u zásuvek a pak by se tím mohl kdekdo ohánět. Zrovna včera se mi kolega svěřil, že upadl z běžícího pásu, protože vypadlo napájení vybavením chrániče.
Jaroslav Jonáš:
Je to tak, splnění norem ČSN zaručuje bezpečnostní minimum. Normy obecně berou v úvahu i určitou míru rizik. Tam, kde je to nutné, normy uvádí vhodné opatření, např. v koupelnách. Ve společných prostorách bytových domů normy ČSN žádná další opatření neuvádí. Proto si tady nebudu vymýšlet za každou cenu nějaká další rizika, s ohledem na pohyb obyvatel domu. Možné opatření uvedl pan Lovacký.
Pavel Horský:
Citace: Jaroslav Jonáš 12.01.2022, 15:38
Proto si tady nebudu vymýšlet za každou cenu nějaká další rizika...
Vy ne, já ano, pokud to uznám jako vhodné pro zvýšení bezpečnosti.
Normy jsou bezpečnostním minimem a podle toho je potřeba se v mnoha případech i chovat.
Teď znám váš přístup stejně jako vy znáte můj. Já váš přístup respektuji a to samé očekávám od vás vůči mé osobě.
(poklona) a přeji mnoho pracovních i nepracovních úspěchů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana