Jakými svorkami prodloužit hliníkový vodič 6mm2?

<< < (4/6) > >>

Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš  07.01.2022, 17:15

Ale Wago o tom píše.
Nedělejte z toho kovbojku, ta pasta ničemu neublíží.

No, neublíží.....
Kontaktní pasta obecně vede, sice špatně, ale vede.
Zkusím změřit ještě orig.od waga.

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec  07.01.2022, 18:31

No, neublíží.....
Kontaktní pasta obecně vede, sice špatně, ale vede.
Zkusím změřit ještě orig.od waga.

Zkusil jsem dát kapku wagopasty mezi dva banánky a měřit odpor. Dokud se banánky nedotkly (včetně zašmrdlání s nimi),  tak multimetr ukazoval >20 MΩ.

Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš  07.01.2022, 19:27

Zkusil jsem dát kapku wagopasty mezi dva banánky a měřit odpor. Dokud se banánky nedotkly (včetně zašmrdlání s nimi),   tak multimetr ukazoval >20 MΩ.

Dostal jsem se k poloviční hodnotě, ale to není rozhodující...
Tj.pasta wago působí spíše coby izolant...
Není pak kontaktní ploška mezi vodičem a břitem klece příliš malá pro předpokládanou proudovou hustotu, předpokládám, že většina proudu při použití pasty prochází pružnou částí svorky?
To už by vysvětlovalo dovolené použití pouze pro nástrčné, kde vodič přeci jen trochu ohladím do placata, zároveň by bylo takto možno odvodit i max průřez možného použití (poměr placatosti k menšímu kruhu bude nižší).

Zdeněk Dančák:
Citace: Jiří Kantner  06.01.2022, 11:38

Ne pasta nic neupgraduje
Možná je to pro mnohé novina ale u žádné z páčkových klecových svorek wago řady 221 není povoleno použití Al vodiče....

Díky za upřesnění.

Citace: Milan Hudec  07.01.2022, 22:34

...
To už by vysvětlovalo dovolené použití pouze pro nástrčné, kde vodič přeci jen trochu ohladím do placata...

Jsou ale i klecové svorky "cage clamp",  které jsou vhodné pro Al vodiče. Jedná se například o 780-631. A u zmíněné cage clamp se vodič jen "skřípne" aniž by se při zasouvání oškrábnul, či ohladil.

Docela by mne zajímalo zda je páčková cage clamp (např 221-621) materiálově nebo konstrukčně natolik jiná, že Al vodičům nevyhovuje, zatímco jiné cage clamp ano, nebo se jen výrobci nechtělo certifikovat svorku, či riskovat dobrou pověst svorky pro okrajový a hodně problematický Al a to veskrze na opravy starých mnohdy poškozených vodičů (ztvrdlé, zkřehlé, zoxidované a mnohdy s PEN...).

Milan Hudec:
Přidávám link, koukám že už před 3 lety jsme se s kolegou Fukem na téma štengrovali.
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,40084.0.html

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana