Jak posoudit krytí rozvaděče pokud v něm byl při montáži vytvořen další otvor?
Jiří Schwarz:
Citace: Rozmahel Vladimír 22.12.2021, 21:21
Trochu nerozumím dotazu. IP 40 je krytí při zavřených dveřích.
O dveře nejde.
Když vezmu špičatý nástroj, tak ho i při zadeklovaném rozvaděči a zavřených dveřích prostrčím dovnitř a na jističích se dá dotknout u jističe "živého potenciálu"
Jasně, brání mě v tom ta lišta, ale ta není součástí rozvaděče, takže mám hlavní dilema jestli právě tu lištu brát jako nějaký náhradní způsob "zachránění" toho krytí IP40 které bylo vytvořením otvoru pro průchod kabelů zdegradováno
Peter Munka:
Když vezmu špičatý nástroj - tak s nim v pohode prepichenm az po fazu plast kabla, ktory predpisovo ide cez PG priechodku ...
Zdeněk Dančák:
Čistě teoreticky. Jestli je lišta běžně přístupna a lze demontovat bez použití nástroje a po demontáži umožní nebezpečný dotyk pomocí 1mm nástroje, tak je to špatné. Pokud dotyk bez použití demontážních nástrojů není možný, tak jste dle mého názoru IP 40 nějakým technickým prostředkem splnil, co se týče nebezpečného dotyku. Ideální by bylo, aby mechanická (nárazová) odolnost byla na úrovni samotného rozvaděče.
Citace: Jiří Schwarz 22.12.2021, 21:33
O dveře nejde.
Když vezmu špičatý nástroj, tak ho i při zadeklovaném rozvaděči a zavřených dveřích prostrčím dovnitř a na jističích se dá dotknout u jističe "živého potenciálu"
Jestli tomu tak je, tak nešlo by mezi otvor a jistič vložit nějaký vhodný štít? Případně posunout jistič do větší vzdálenosti? Není v normě psáno, že dotyku má být dosaženo nástrojem, tj. sondou průměru 1mm, délky 100mm s rukojetí? Pak by zbývalo vyargumentovat padající části.
Případně co si tak nechat vyrobit plastový štít s gumovýma průchodkama (nebo PG a přišroubovat ho tam s gumovýma průchodkama nebo pg průchodkama?
Hynek Havliš:
Mně se to nelíbí, vesměs z důvodů, které tady zazněly. Zásah do výrobku v rozporu s návodem, IP certifikovaně ověřit nelze, neřemeslné provedení, neodlečení kabelů v tahu... Technicky nejlepší by bylo, aby to ten borec, který to provedl, opravil (= jenže by to znamenalo vyměnit rozvaděč a možná i kabely (třeba přes průchodky nevystačí), možná už má zaplaceno a dělal to podle něčích pokynů, vypnout to už nelze... Jak to tak chodí.
Takže osobně, kdybych nemusel, bych to řešit prostě nechtěl, ale to vám asi moc
nepomůže. Třeba pokud na to máte udělat revizi - nejlépe výchozí s oblíbeným dogmatem, že musí být bez závad;).
Citace: Zdeněk Dančák 22.12.2021, 23:39
...jestli je lišta běžně přístupna a lze demontovat bez použití nástroje a po demontáži umožní nebezpečný dotyk...
Zajímalo by mě, opět čistě technicky, jestli se plastová lišta (konkrétní typ) považuje za rozmontovateln ou s nebo bez pomocí nástrojů a kde je to napsáno. Protože víko z těchto lišt obvykle rukou sundat jde.
Peter Lovacký:
Ja to vidím furt tak, že strkanie skúšobného nástroja do výrobku patrí do skúšobne a nie do revízie a ani do normálnej prevádzky....
Jak revizák by som upozornil na poškodený výrobok a navrhol by som jeho výmenu,...z mojej strany C2 a ďalej je to na prevádzkovateľ ovi a odbornej údržbe...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana