V jakém dokumentu je vyžadováno třídění závad při revizích na C1, C2, C3?

<< < (18/24) > >>

Jan Bocek:
Citace: Rudolf Šála  31.03.2026, 19:11

U VIP zákazníků se osvědčilo provést tytéž úkony jako při prohlídce s měřením a údržbou. Místo revize předat seznam závad a CN na odstranění, samotnou kladnou revizi obdrží až po všech nezbytných opravách, doplnění dokumentace a protokolu o určení vnějších vlivů.

Pane kolego, napsal jste to skvěle..
Předat seznam závad a CN k odstranění, to je ta Technická před revizní zpráva.
A uplatňovali jsme to v době divoké privatizace, kdy se rodily soukromé firmy jako houby po dešti. A nemusí to být jen zákazníci VIP, ale i objekty ve státní správě. Na příklad školy, kulturní domy a kina. Nechtěl jsem psát o CN, ale to vyplývá z principu věcí. Velice zanedbaná elektroinstala ce desítky roků stojí úprava obvykle více než ta revize.

Jedna se o to, že RT může provozovateli pomoci řešit situaci jako znalec v oboru.
Je to dobrovolné.... ale je lépe problémy řešit, než je vytvářet.

Rudolf Šála:
Citace: Jan Bocek  31.03.2026, 23:06

... to je ta Technická před revizní zpráva.

O0

Citace: Jan Bocek  31.03.2026, 23:06

Jedna se o to, že RT může provozovateli pomoci řešit situaci jako znalec v oboru.
Je to dobrovolné.... ale je lépe problémy řešit, než je vytvářet.

Je to v zájmu všech. Důležité je vydýchat prvotní investice, když se dělá prvně revize po někom, kdo si docházel na kávičku dvacet let.  o:-)

Jan Bocek:
Citace: Rudolf Šála  01.04.2026, 17:23

Je to v zájmu všech.
Důležité je vydýchat prvotní investice,
když se dělá prvně revize po někom
kdo si docházel na kávičku dvacet let.  

O0 O0 O0

Slíbil jsem Nehemiášovi, že budu stručný, ale zase mi to nedá.
Protože to je realita všedních dnů ....a opravdu je to v zájmu všech.

Děláme v regionu za posledních 20 let několik škol, školek a úřadů. To jen z důvodů, že jsme před léty začali a máme s vedením dobré vztahy. A za ty roky je elektrika "vymazlena".

Vloni nás oslovila ředitelka jedné školy, že dostala referenci od kolegyně a že jejich RT odešel do definitivního důchodu a již 5 roků byl vážně nemocný. Tak jsme to prohlédli a nemohli jsme to rozdýchat. Žalostný stav elektriky a zanedbaný. A dokonce jsem k dokumentaci dostali i přiložené faktury a i to jsme nemohli také rozdýchat. No, byly to moc drahé kávičky.

Prohlídka a posouzení několika budov, včetně školky, sportovní haly obrovské školní kuchyně a technická zpráva se spoustou závad. Rozdělené podle vlastního dělení na Z1-Z3 ( podobné jako C1-C3). RZ by byla negativní. Rozdělili jsme to na etapy...a CN?
Plat pro dva pracovníky na měsíc během prázdnin a stejná minimální částka odhad za materiál.
A co se nestihne, tak další prázdniny.
Stihli jsme odstranit Z1 a Z2 a vystavit kladnou revizi.

První rozdýchání bylo náročné, ale paní ředitelka a ekonomka našly cesty jak to zvládnout.
Samozřejmě, že si nechaly udělat poptávku a CN od mnohých firem. Naše CN byla nejpřiznívější, protože jsme nepracovali podle úvodních projektů, ale podle výrobní dílenské dokumentace a pod dozorem.

Je to v zájmu všech.
Důležité je vydýchat prvotní investice,
které vždycky jsou, ale nemusí být hned v sedmimístných číslech nezačínající první číslovkou.
Tu školu budeme mít v péči možná dalších 10-15 roků. Vymazlili jsme smlouvu. Škola z roku 1980 není na tom ještě tak špatně, jako školy se 70 let, nebo i z 50 let.

Lázeňská Veverka:
Citace: Milan Hudec  30.03.2026, 11:43

Zkusme přehledně, jak má vypadat (co má obsahovat a kdo je opravněn ji zpracovat) dokumentace pro provedení revize v násl.případech ( jen zákonné minimum, bez vlastní invence).
1.altán bez potřeby stav.povolení
2.RD novostavba se stav.povolenim
3.školka novostavba se stav.povolenim, navíc VTZ

To jsem zvědav zdali dojde k nějaké shodě, já se pro jistotu odmlčím, abych diskuzi nerozbijel rýpáním (dance)

VTZ je všechno a třeba taková "RD novostavba" pro multimiliardář e je takové "VTZ",  že by se za něj nemusela stydět ani malá nemocnice.
Stavební povolení/nepovolení RT nezajímá, máme jedny zákony, jedny normy - postupuje vždy stejně.
Kdo může co projektovat a zakreslovat je jasné.
U Školky musí RT navíc prostudovat PBŘ, je třeba zkontrolovat zda projektant elektro v plném míře respektoval jeho požadavky. Nejlépe před zahájením stavby!

Citace: Jan Bocek  01.04.2026, 19:00

První rozdýchání bylo náročné, ale paní ředitelka a ekonomka našly cesty jak to zvládnout.
Samozřejmě, že si nechaly udělat poptávku a CN od mnohých firem. Naše CN byla nejpřiznívější, protože jsme nepracovali podle úvodních projektů, ale podle výrobní dílenské dokumentace a pod dozorem.

jj. Se zakreslováním jsem začal před cca 11 lety, firma, cca 20 tis obvodů. Ostatní revizáci se tomu tehdy pošklebovali, dnes už se nešklebí a zakreslují až se z nich kouří.

Problém nevidím v tom, že by revizák nedokázal dát zařízení do pořádku. Problém vidím v tom, aby provozovatelé pochopili, že dokumentaci musí udržovat v souladu se svým zařízením stále,  ne že se spoléhají na revizáka, že až přijde za pár let, že to dá zase do pořádku.

Jan Bocek:
Citace: Lázeňská Veverka  02.04.2026, 08:28

Problém nevidím v tom, že by revizák nedokázal dát zařízení do pořádku. Problém vidím v tom, aby provozovatelé pochopili, že dokumentaci musí udržovat v souladu se svým zařízením stále,   ne že se spoléhají na revizáka, že až přijde za pár let, že to dá zase do pořádku.

To je věc osvěty, kdy RT připomíná  a vysvětluje již 25 rokú platnost NV 378 z roku 2021

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana