V jakém dokumentu je vyžadováno třídění závad při revizích na C1, C2, C3?
Milan Hudec:
Právě proto jsem uvedl tři jednoduché (každodenní případy s nimiž se RT potkavá) a číhám kdo se ujme relevantní odpovědi.
Rudolf Šála:
Citace: Milan Hudec 30.03.2026, 21:27
Právě proto jsem uvedl tři jednoduché (každodenní případy s nimiž se RT potkavá) a číhám kdo se ujme relevantní odpovědi.
Běžnější je poptávka na starý provoz nebo bytový dům, kde kdysi určitě dokumentace byla, ale buď se ztratila, nebo někdo drze provedl rekonstrukci bez projektu a skutečný stav není zadokumentovan ý.
Ty vaše tři příklady se týkají výchozích revizí, tam není o čem polemizovat, montáži má předcházet projekt.
Problém samozřejmě je i ekonomické hledisko, kdy by bylo značně komplikované sehnat autorizovaného projektanta kvůli vytíženosti i ceně na rekonstrukci bytu v paneláku, nebo zmíněný altán na zahrádce domu.
U RD nebo té školky, z logiky věci nejde stavět bez dokumentace.
Jiná věc je, že často i zde dochází k obcházení, udělají se jen "papíry" pro povolení, instalaci někdo nějak udělá jak si uváží a pak by chtěl revizi, když nemá dokumentaci el.instalace, protokol o určení vnějších vlivů, analýzu rizik, výrobní dokumentaci rozvaděčů a ideálně ani oprávnění TIČR (dance) Pak se hledá trouba co to napíše a nebrblá.
Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec 30.03.2026, 11:43
Zkusme přehledně, jak má vypadat (co má obsahovat a kdo je opravněn ji zpracovat) dokumentace pro provedení revize v násl.případech ( jen zákonné minimum, bez vlastní invence).
1.altán bez potřeby stav.povolení
2.RD novostavba se stav.povolenim
3.školka novostavba se stav.povolenim, navíc VTZ
Nikdo se nechce zesměšnit, ale Nehemiáš mne vytahal za uši, že mám být stručný, proto
1a. Předpokládám, že žádné schéma nedostanu a proto nakreslim na A5 jednopolové zapojení od jističe a chrániče až po lampy a zásuvky. Oprávnění mám a mohu doložit
1b Bude u toho tvůrce elektrikář a tak tu malůvku chci od něj s podpisem. Každý elektrikář se učil technickému kreslení. Takže má oprávnění
2. Zde budu požadovat od dodavatele elektroinstala ce PD a výrobní dokumentaci a hlavně přesné jednopolové schéma skutečného zapojení a schéma zapojení rozvaděčů a k tomu ještě protokoly o měření a k tomu podepsaný protokol o shodě.
3. Zde totéž co za 2) ale zde budu chtít oprávnění a výrobní dokumentaci, případně PD se zeleným přebalem a schválením TIČRem, pokud bude školka v kat.1 A zde přibude jak PD tak výrobní dokumentace, tak ještě provozní dokumentace s Návodem pro obsluhu a údržbu, prohlášení o shodě a protokol o měření. A ta provozní dokumentace bude úplná s technickou zprávou a se schématy a dalšími náležitostmi.
Určitě jsem na něco zapomněl, protože všechny tři kategorie jsou pro mne jen příležitostné revize a jsem více v tom průmyslu. Ale i tam jsem na dodavatele protivný i když si mnozí zvykli, hlavně u VRZ, kdy bojují za provozovatele a ne za dodavatele. Provozovatel má v ruce mocnou zbraň a to je zaplacení faktury dodavateli.
František Šohajda:
Citace
Problém samozřejmě je i ekonomické hledisko, kdy by bylo značně komplikované sehnat autorizovaného projektanta kvůli vytíženosti i ceně na rekonstrukci bytu v paneláku, nebo zmíněný altán na zahrádce domu.
U nových zařízení je projekt dnes už samozdřejmostí ....
Ale u starších el.inst. to málo kdo má (Zažil jsem i prudkou výměnu tech.náměstků a ten co musel odejít,po večerech nosil do kontejneru i projekty!! (box) )
Nyní schází i elektro? (zle)
U starých bych asi se vydal směrem jak píše kol. Bocek :
Citace
1a. Předpokládám, že žádné schéma nedostanu a proto nakreslim na A5 jednopolové zapojení od jističe a chrániče až po lampy a zásuvky. Oprávnění mám a mohu doložit
Některý kolega RTE píše,že projekt je uložen tam a tam....Archiv a pod.
I když někdo toto neuznává,mohu z osobní zkušenosti potvrdit, že jsem si půjčil PD v archivu firmy,osobně jsem jim ho dal po revizi.Na příští Prav.revizi už se nic nenašlo! Kdybych to osobně nevrátil,také bych o této větě pochyboval!! (dance)
Pavel Horský:
O zápůjčce PD by měl vždy existovat zápis a to jak ve firmách, tak na úřadech. Pak bys to mělo být vše dohledatelné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana