V jakém dokumentu je vyžadováno třídění závad při revizích na C1, C2, C3?

<< < (15/24) > >>

Milan Hudec:
Zkusme přehledně, jak má vypadat (co má obsahovat a kdo je opravněn ji zpracovat) dokumentace pro provedení revize v násl.případech ( jen zákonné minimum, bez vlastní invence).
1.altán bez potřeby stav.povolení
2.RD novostavba se stav.povolenim
3.školka novostavba se stav.povolenim, navíc VTZ

To jsem zvědav zdali dojde k nějaké shodě, já se pro jistotu odmlčím, abych diskuzi nerozbijel rýpáním (dance)

Lázeňská Veverka:
Citace: Jan Franěk  30.03.2026, 09:52

Za mě je jádrem pudla jediné........ ........

O0

V průmyslu to funguje o mnoho lépe a to již déle. Proč? Protože se mnohokrát ukázalo že dokumentace se mnohokrát cenově vrátí v jednodušší údržbě a při odstraňování závad, kde velmi záleží na délce odstávky. Víc něž jinde zde totiž platí že čas jsou peníze.

V průmyslu to funguje trošku jinak. Musí provádět audity, kterými odběratelům svých výrobků prokazují kvalitu a vůbec celkovou spolehlivost, správné řízení procesů atd atd atd celé fabriky. Je to pro ně životně důležitý proces, bez auditů mohou zavřít. V praxi jsem vypozoroval, že čím sofistikovaněj ší výrobky fabrika vyrábí, tím více auditů potřebují, tím více jsou pod dozorem a tím více mají vše v pořádku, tím více je pro ně dobrý (myšleno poctivý) revizní technik ctěná osoba. 
Takže především audity, ne SUIP, ne státní aparát, ne zákony, ne revizáci... udržují průmysl v lati. Ve firmě, která vyrábí hřebiky lze očekávat bordel a nezájem, se kterým revizák těžko hne, pokud tam před týdnem nehořelo.

Jinak když tak pročítám celou zajímavou diskuzi a v některých příspěvcích vidím frustraci, jako bych mezi řádky četl, že někdo dostal přes prsty a možná nespravedlivě. .. ano i to se bohužel děje, takový je život.

K těm citacím ze zákonů a vyhlášek a norem... ano mají nějaký význam, ale.... soudy - tedy to nej - se NEŘÍDÍ mechanicky "slovo od slova" textem zákona. Takové to slovíčkaření zase ve výsledku nemusí mít takový význam, jaký se mu zde v diskuzích občas přikládá. Ve hře je také třeba: zavedená praxe v oboru, smluvní ujednání, posuzování odborného standardu péče nebo odborné péče... Takže se prostě obecně nelze jednoduše opřít o nějakou jednu větu v nějaké normě, zákoně.... hotovo tečka tak to je a je přes to nejde vlak. Nebo naopak: tohle.... nikde není definované, takže si můžeme dělat co chceme. To ne, takhle to nefunguje.

Citace: Radim Strycharski  28.03.2026, 21:51

Takže je to kontrola nejen z toho hlediska, že to nezabije a nezahoří, ale i administrativn í kontrola, takže takový supl někoho jiného, nejspíš státního dozoru. .............. ......

Njn, RT je historicky a náturou stvoření zvídavé a často dělá chybu, že vrtá i do toho, co ho nemusí zajímat a pak si naběhne. Stát a všichni kolem RT si toho všímají a chovají se k RT podle toho a sypou jim na záda co se dá a to bude zřejmě pokračovat, dokud se RT nezačnou aktivně bránit prosazováním svých zájmů.

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  30.03.2026, 11:43

Zkusme přehledně, jak má vypadat .....

Hele,  osobně se asi do této diskuse nezapojím i když nějakou představu mám.

Mě osobně je totiž jedno jestli si někdo nechá na altán (nebo cokoliv jiného) udělat projekt nebo revizi. Je to každého osobní odpovědnost do které nezasahuju. Zapojím se do toho až v ten okamžik kdy o to provozovatel skutečně stojí. Buďto jen provedu revizi (neřeším nyní výsledek) kdy poukážu na případné rozpory a třeba tu chybějící dokumentaci, případně nabídnu i pomoc s řešením případných závad, či s dokumentací.

V době kdy se (bohužel) běžně dělá i reviduje instalace podle DSP, kdy někteří RT bez problému zrevidují cokoliv i bez dokumentace, nebo dokonce provádějí revize či další činnost bez oprávnění, se nebudu úplně handrkovat o tom jestli jsem dostal přesně ten typ dokumentace co mám dostat. Přiznávám se že jsem rád za každý alespoň trochu smysluplný dokument který se ke mě dostane. Jen občas mám k dispozici opravdu kvalitní podklady a domnívám se že podobně je na tom většina zde diskutujících RT, pokud nedělají třeba v tom průmyslu kde je situace o poznání lepší.

Jan Bocek:

Za mě je jádrem pudla jediné.

Za mne také.....
elektroinstala ce se provádí na základě projektové dokumentace
a revizní technik má mít k provádění výchozí revize a pravidelné revize
dokumentaci elektrického zařízení odpovídající skutečnému provedení.
AMEN

Není dokumentace?
Jako by elektroinstala ce neexistovala, nařizuje Zákon.

Jak tu EI chcete obsluhovat, udržovat a revidovat?

Rudolf Šála:
Ze své praxe vidím, že je to tak 50:50, kdy jedni kolegové uvádí chybějící dokumentaci za závadu a druzí to buď ignorují, nebo píšou letité plky, že dokumentace je uložena u provozovatele. Zajímavé jsou i takové, ehm podmíněné závěry revizí kdy zařízení bude schopno bezpečného provozu po odstranění závad.

Přitom jak zde bylo řečeno, chybějící dokumentace byla závadou vždy. Dříve dle norem, pak se vedli polemiky o závaznosti norem. Se změnou legislativy přišel zákon 250 a NV190 kde se zdá být vše jasně dané předpisem vyšší právní síly.

Za mě je důležité jak z toho ven. A ani zde není jasno. Protože existují i radikální výklady, že takovou dokumentaci skutečného stavu může vypracovat jen projektant s autorizací.  (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana