V jakém dokumentu je vyžadováno třídění závad při revizích na C1, C2, C3?
Kvita Ladislav:
Tady se míchají neustále dva různé pojmy. Pasport stavby ve smyslu stavebního zákona a pasportizace elektrických zařízení, neboli technických zařízení obecně.
Pasport stavby ve smyslu stavebního zákona, co se týká elektrických zařízení, bude obsahovat základní popis elektrického zařízení (a stejně tak i dalších technických zařízení) v souhrnné technické zprávě bez povinnosti řešit elektrická zařízení ve výkresové části.
Pasportizace technických zařízení je věcí provozovatele a stavební zákon ani jeho prováděcí vyhláška tuto pasportizaci neřeší. Netvrdím, že nemůže nastat případ, kdy si může stavební úřad v rámci ověření předloženého pasportu stavby vyžádat více podrobností o provedení technických zařízení.
Ale, jak už jsem tady psal, prošel jsem několik pasportů a žádný z nich neobsahoval výkresy elektrických ani žádných dalších technických zařízení. Výjimkou byl v jednom z pasportů hydrant s přívodním potrubím zakreslený v půdorysu stavebního výkresu včetně zakreslení zařizovacích předmětů zdravotní techniky.
Přikládám manuál pro pasportizaci budov v majetku veřejné správy. Je to sice obsáhlý dokument, ale je v něm obsaženo vše potřebné, co se pasportizace týká. Od základního pasportu zpracovaného pro naplnění litery stavebního zákona přes pasportizaci za účelem správy a evidence majetku až po kompletní pasportizaci pro zajištění PO a BOZP.
Jan Bocek:
Motto: neznám stavbu ( objekt) bez elektrického zařízení
My se zde bavíme jen o elektrickém zařízení. A to jsem našel i v přiloženém Manuálu.
5 ÚČELY UŽITÍ PASPORTŮ
Pasportizace zůstává jedním ze základních nástrojů investičního plánování obnovy a zhodnocení objektů, ale také n á s t r o j e m pro jejich provoz a
správu. Jednotlivé pasporty jako výstupy pasportizace slouží k různým účelům užití podle toho, o jaký druh pasportu se jedná.
V tabulce 2 (32) je uveden jako příklad ( poslední soubor v obsáhlé tabulce)
soubor VTZ
"soubor dat nám umožní u VTZ vlastnit provozní dokumentaci a její aktualizaci. Umožní nám sledovat odpovědnost provozovatele, majitele a revizního technika a také osoby odpovědné za provoz VZT a její povinnosti"
Manuál má přitom i odkazy na V 131/2024 a další zákony, NV a ČSN.
A Manuál řeší především pasportizaci technických zařízení pro provozovatele
P.S. Občas jsem měl za úkol provést revizi elektro velkých bytových domů. V každém větším městě je Správa bytových družstev se svým archivem. V jejich databází a stručné pasportizaci vždy našli výkresy elektro, které jsem potřeboval jak k revizí tak i k podkladům k modernizaci a výměně hlavního rozvodu a rozvaděčů.
Pasportizaci elektro jsem viděl v některých firmách pro auto průmysl.
K posouzení nedostatečné provozní dokumentace ale nepotřebují SZ ani V 131/2014
ani obsáhlé manuály, stačí mi porušení zákona a NV. A hledám cestu s provozovatelem, jak to napravit. Scházející dokumentace byl problém pro RT u ČSN 34 3800 již v šedesátých létech a nepřestal ani po roce 1990 s ČSN 331500. Dnes u VTZ do toho vstupuje Z 250/21 a u jiného EZ stále Zákoník práce.
Ale Pasportizace jako zjednodušená provozní dokumentace je nástrojem, jak tu dokumentaci vůbec mít na stole.
Pokud přijmu rovnici, že pasportizace= zjednodušená provozní dokumentace. Je to databáze podle určitých pravidel.
Jan Franěk:
Tak trochu nyní "bojuji" s jedním projektantem . Opět mi poslal půdorys RD se světly a zásuvkami ale základní popis instalace, tedy technická zpráva opět nikde. Zase budu za prudiče :( a přitom chci jen jednoduchý základní dokument jako podklad pro revizi.
Kvita Ladislav:
Citace: Jan Bocek 27.03.2026, 23:40
Motto: neznám stavbu ( objekt) bez elektrického zařízení
K posouzení nedostatečné provozní dokumentace ale nepotřebují SZ ani V 131/2014
ani obsáhlé manuály, stačí mi porušení zákona a NV.
Nejen, že k posouzení provozní dokumentace v rámci revizní činnosti nepotřebuji SZ ani V 131/2024, ale zároveň není relevantní ve zprávě o revizi uvádět, že chybějící provozní dokumentace je porušením § 158 stavebního zákona nebo přílohy č.11 V 131/2024. Přesně tohle se snažím celou dobu v této diskuzi sdělit.
Ale je dobré si o tom takhle mezi sebou něco říct, rozšířit si obzory.
Nezbývá, než poděkovat Milanu Hudcovi, který téma pasportu odstartoval svou poznámkou:
Citace: Milan Hudec 24.03.2026, 19:00
131 obsahuje nenapadné ustanoveni "pasport stavby" = v podstatě ona dokumentace skutečného provedení.
Milan Hudec:
Pouze bych připoměl, že 499 obsahovala pojem pasport, jen v opačném gardu "dokumentace neboli pasport", dnes pasport neboli dokumentace.
Obecně:
Pro pochopení je vhodné si mimo vlastních předpisů přečíst také důvodové zprávy, je zajímavé, že ty čte málokdo, přitom jde o úžasnou úsporu času, většinou je důvodovka psána srozumitelněji nežli samotný předpis.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana