Mám si koupit chytrý dům v akci na BLACK FRIDAY?
Juraj Rojko:
...pokračování monologu...
Na druhou stranu, pokud člověk není v situaci "zítra to musí kompletně fungovat abych dostal zaplaceno", tak to může být skvělá hračka, která mnoho mladých lidí přivádí k zájmu o techniku. Ten, kdo se do toho pořádně zavrtá, může získat nenásilnou formou znalosti, které mu mohou v budoucnu zajistit mimořádně dobře placené místo. Celé se to totiž točí kolem moderních technologií, které jsou obecně využitelné a také velmi využívané.
Abych to shrnul, za mě je odpověď: Ano, pokud vás zajímají nové věci, kupte si pár věcí a klidně i od různých výrobců. Neočekávejte od toho mnoho, neotravujete s tím elektrikáře, ale zkuste si co s tím zvládnete udělat sami. S největší pravděpodobnos tí to skončí někde v šuplíku, ale možná díky tomu trochu pochopíte technologie, které dnes hýbou světem. Tím možná i trochu lépe pochopíte dnešní svět. Nebo se ještě víc utvrdíte v přesvědčení, že dnešní svět je šílený...
Miroslav Minařík:
Citace: Juraj Rojko 08.12.2021, 20:39
Určitě tato zařízení nejsou řešením všeho a už vůbec ne pro každého. A postavit na tom kompletní systémovou instalaci asi není úplně ideální. (Na velikosti záleží...) Ale osobně si myslím, že je chybou vidět věc černobíle a celé to šmahem zavrhovat. Mnoho z nich má opravdu zajímavé funkce i technické provedení. Pro malou automatizaci, nebo doplnění velké systémové elektroinstala ce to vůbec nemusí být špatná volba.
Asi bych to líp nenapsal. Každá krabička může mít svou funkci. Ovládání zásuvek via IKEA je praktická funkcionalita ale nechtít po tom začlenění do většího systému.
Citace: Juraj Rojko 08.12.2021, 20:40
...pokračování monologu...
... kupte si pár věcí a klidně i od různých výrobců. Neočekávejte od toho mnoho, neotravujete s tím elektrikáře, ale zkuste si co s tím zvládnete udělat sami. S největší pravděpodobnos tí to skončí někde v šuplíku, ale možná díky tomu trochu pochopíte technologie, které dnes hýbou světem. Tím možná i trochu lépe pochopíte dnešní svět. Nebo se ještě víc utvrdíte v přesvědčení, že dnešní svět je šílený...
Přesně to jsem začal před 20. roky s ..., pak .... a třetí dům ... . Do toho mnoho různých pokusů ze stavebních supermarketů. To vše spíše pro hledání optima, než o komfortu, či fandovství.
Když teď potkávám nějakého dealera inteligentní instalace, je vhodnější vyklidit pole, než být za chytrýho blba. Nemá cenu někoho zachraňovat nebo komentovat reklamní výkony copywriterů.
Juraj Rojko radí dobře. Ať si každý vyzkouší, co mu trh nabízí, sám si to vyhodnotí a sám se rozhodne zda mu stačí IKEA zásuvka nebo nějaká krabička z Alzy. Proč by ne.
Antonín Kohoutek:
Tady je pěkný 3 roky starý článek, jak HW stojí 100 Kč (5 usd) a jak lze programovat https://www.zive.cz/clanky/pojdme-programovat-elektroniku-hackneme-ultralevny-sonoff-a-vyrobime-si-vlastni-wi-fi-lampu/sc-3-a-192840/default.aspx
Sám jsem letos koupil za cca 200 Kč i s poštou a DPH wifi relátko 16A/230V, které se dá spínat aplikací Ewelink a napájení jde z 5-32V AC/DC - napájím to z rozvodu domovního zvonku AC 8V.
Existuje i verze s RF 433 MHz (k wifi). Ideální ke garážovým vratům apod.
Zkušenost - platforma Ewelink se mi vizualně nelíbí, teď tam tlačí předplatný, Tuya Smart má lepší aplikaci a je i v češtině a HW je stejný, liší se to snad jen licencí v chipu?
No ale vytipovat, nastudovat, implementovat, tak to mě stálo X hodin a kdyby mi někdo nabídl, že to udělá za 4000,- co potřebuji (dálkově spínat), bral bych to - ale nikdo takový na trhu moc není. Přitom práce na 15 minut a má vyděláno 3000 čistého.
Jinak mám pár 16A wifi spínaných zásuvek, toho času v šupliku, mají měření proudu a časovač,mám to jako časovač třeba k závlaze, k filtraci bazenu apod.
každý funguje jinak - třeba jeden se při výpadku uvede do OFF stavu, ale druhý ne (tedy když proběhne výpadek tak pak už neproběhne off scheduler)…
Jeden má i integraci s Apple Home (čip od apple), usb a světlo - lze ovládat rovnou z Ovládacího centra na iPhonu i rozsvěcet. Když jsem v zahradě a potřebuji na dálku zapnout/vypnout čerpadla.
Defakto taková zásuvka s přídomkem “smart” a wifi konektivitou pro mne nahrazuje staré digitálníčasov ací zásuvky bez wifi konektivity a bez měření spotřeby…
Jinak foxtrot a jiné neznám, zajímalo by mě, kdo z vás by si to koupil domů (a nedal do nákladů) a v jaké konkrétní situaci / aplikaci by to ulehčilo život. Nejen barevné světla a scény. Protože tomu tak nějak nehovim.
Případně jak vidíte ty systémy Ikea a Lidl? Tam snad nějaká déledobá kompatibilita bude zajištěna, ne? (Jistě, jsou to soho hračky a ne elektrikářské systémy).
Juraj Rojko:
Citace: Antonín Kohoutek 09.12.2021, 06:39
Jinak foxtrot a jiné neznám, zajímalo by mě, kdo z vás by si to koupil domů (a nedal do nákladů) a v jaké konkrétní situaci / aplikaci by to ulehčilo život. Nejen barevné světla a scény. Protože tomu tak nějak nehovim.
Na Foxtrotu mi dům běží už asi 10let, zatím bez jediného problému. Na rozdíl od těchto smart věciček se to však nedá "koupit domů". Vyžaduje to úplně jiný přístup k návrhu a realizaci celé elektroinstala ce už od samých začátků. mohu do toho přidávat smart prvky, dalo by se to předělat na jiný systém, dokonce to celé mohu velmi snadno a nulovými náklady předělat na klasickou instalaci (na to jsem myslel už při návrhu), ale opačně by určitě nešlo.
Motivace? Jak říkal ten uhlobaron - mě to baví. Ale vážně. Začalo to úvahou jak a čím ovládat venkovní žaluzie a postupně se to vyvinulo až do rozhodnutí využít to komplexně. Neobsahuje to žádnou jednotlivou funkci, která by byla jednoznačným důvodem proč to použít, ale má to spousty drobných funkcí, které v celkovém součtu tomu dávají nějaký smysl. Nedávno se to tady probíralo a pan Franěk to popsal velmi výstižně. Každopádně žít bez toho všeho se dá. Ale také nelituju, že jsem do toho šel.
(Věci jako světelné scény mi také nic neříkají. Navíc se to dá mnohem lépe a levněji realizovat právě smart prvky.)
Jan Yossarian:
Citace: Antonín Kohoutek 09.12.2021, 06:39
Případně jak vidíte ty systémy Ikea a Lidl? Tam snad nějaká déledobá kompatibilita bude zajištěna, ne? (Jistě, jsou to soho hračky a ne elektrikářské systémy).
Vtip roku! Do nákladů! Pokud bych vzal prostředky z firemního účtu, místo toho abych za ně koupil nové nářadí, pak bych to určitě v nákladech chtěl mít. Ale elektroinstala ci soukromého rodinného domu v nákladech firmy?
Vypadá, že nehovíte více věcem. Pokoušíte se zde podsouvat srovnání pouťových hraček s něčím, čemu dáváte garanci a záruku. Zkuste nejdříve vy nastudovat o čem se tu bavíme my, co považujeme za seriózní standard a pak možná si sám dáte mokrý ručník na čelo! (Prý elektrikářské systémy! A ty druhý jsou čí systémy?)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana