Mám si koupit chytrý dům v akci na BLACK FRIDAY?
Jan Franěk:
Osobně jsem pro svůj dům už před mnoha lety, vybral také Foxtrot a nelituji. Dnes ale častěji sahám po KNX aplikacích. Rozhodoval jsem se po návštěvě několika školení na několik různých systémů. Rozhodující byly jednak možnosti a rozsah systémů, strach z toho aby ta firma přežila i dalších minimálně 10 let a především přístup té firmy k integrátorům a zákazníkům. V tom co chci doma řídit a co od toho očekávám, jsem měl po těch školeních celkem jasno. Pak následovala celá řada realizací u zákazníků a na přání některých i v jiných systémech. Namátkou třeba Fibaro, Inels, Egon a pár dalších co si už ani nepamatuji, nebo pamatovat ani nechci. To mi pomohlo získat určitý rozhled a nyní pomáhám dalším kolegům, ale i koncovým zákazníkům a projektantům, s návrhem konkrétních aplikací, vzhledem k představám a možnostem investorů a systémů. Záleží na mnoha okolnostech, které vedou k výběru konkrétního systému a pak k návrhu konkrétního řešení.
Stejně jako Juraj Rojko, nekoukám na to jak se systémem pochlubit, ale jak ho co nejlépe využít ku svému prospěchu. Až teď když mám to základní v podstatě hotové a nemusel jsem do systému cca 5-6 let sáhnout, si začínám dělat "radost" a rozšiřuji systém o další funkce, které mi dělají spíš radost, než že bych je "musel" mít. Například v posledních letech byla dlouhá úmorná vedra a trpěly tím i zvířata. Foxtrot dává po celé léto 2x denně čerstvou vodu slepicím a zalévá manželce záhony. Podobných "blbinek" mám více a další se chystají. Nicméně to není podstatné. Nejdůležitější m bylo zautomatizován í některých procesů v domě tak, abych eliminoval lidské chyby a ušetřil si některé z pravidelných starostí. U mne například řízení topení s několika zdroji. Kotel na dřevo a uhlí, elektrokotel, tepelné čerpadlo, akumulační nádrže a připravuji solár. Možná za pár let i FVE.
Osobně vidím výhodu v určité robustnosti, spolehlivosti (mám to o cca 1-2 roky déle než J.Rojko) a technické podpoře těchto preferovaných systémů. Bez problémů mohu s některými z nich i spárovat třeba reproduktory Sonos, HUE žárovky, nebo třeba termostaty a další snímače Netatmo. Pak hlasové asistenty a tak dál. Prostě spojit je s IoT prostředím. ALe vše v jedné aplikaci, s jediným přístupem. To mi většina, byť často velmi hezkých a intuitivních systémů, stavěných jako hobby, prostě nenabízí. ALe u maminky jsem vystačil s dálkově ovládanými releovými moduly, ve spojení s EZSkou a podobně. Je to fakt jen o těch představách, potřebách a určení.
Antonín Kohoutek:
Citace: Jan Yossarian 09.12.2021, 13:45
Vtip roku! Do nákladů! Pokud bych vzal prostředky z firemního účtu, místo toho abych za ně koupil nové nářadí, pak bych to určitě v nákladech chtěl mít. Ale elektroinstala ci soukromého rodinného domu v nákladech firmy?
Vypadá, že nehovíte více věcem. Pokoušíte se zde podsouvat srovnání pouťových hraček s něčím, čemu dáváte garanci a záruku. Zkuste nejdříve vy nastudovat o čem se tu bavíme my, co považujeme za seriózní standard a pak možná si sám dáte mokrý ručník na čelo! (Prý elektrikářské systémy! A ty druhý jsou čí systémy?)
A znate dum majitele firmy Fenix (elektricke topne kabely a jine)? Tak jsem to myslel. Da se to najit na youtube, rika tam, ze to ma jako pokusnou laborator. Tak se hnedle necerte.
Jan Yossarian:
Citace: Antonín Kohoutek 10.12.2021, 01:27
A znate dum majitele firmy Fenix (elektricke topne kabely a jine)? Tak jsem to myslel.
Rozumím. Ne každý chce ovšem bydlet v účetně provozní budově.
Když tak sleduji různé ambasadory značek, jako Petr Mára a spol., tak znají svou značku a samozřejmě v její prospěch jednají. Spotřebitel se pak opravdu po tíhou reklamních textů domnívá, že si může inteligentní dům naklikat v e-shopu a doma sbastlit během nedělního odpoledne.
Když bych měl vysvětlit rozdíl, tak pak mi to připomíná souseda, který stále šetřil a chtěl auto nakupovat smontováním náhradních dílů. Do dnes jezdí v kraksnách, které mu vydrží do poruchy tak půl roku. Já si kdysi koupil levnou ale novou fábii, to bylo keců jak vyhazuji peníze, že on to má vše levně. Dnes máme v rodině octávku a vždy po pěti létech novou. Nic neřešíme. Soused má stále něco jinýho. Vždy do té doby, než tomu něco klekne. Bez něj se to neobejde, protože on má kontakty na nové díly a mechaniky.
Možná ten příměr není přesný ale tady to taky není klub lepičů náhradních dílů. Tady je řeč o něčem, co se nainstaluje a se záruku to opraví kterýkoliv jiný odborník.
Citace: Antonín Kohoutek 09.12.2021, 06:39
Případně jak vidíte ty systémy Ikea a Lidl? Tam snad nějaká déledobá kompatibilita bude zajištěna, ne?
Sám v těchto obchodech nakupuji a koukám, co nabízí. Zboží může mít různou funkčnost, kvalitu i cenu. Zkuste si v Lídlu zavolat někoho, kdo vám poradí jak některý z přístrojů začlenit do jiného systému. A s největší pravděpodobnos tí se spíše dozvíte více o složení mražených knedlíků s marmeládou, než o elektrických zapojeních.
Už tu to bylo psáno. Chtít vědět čeho chci docílit, tedy hlavně nechtít inteligentní dům! Stačí obyčejná fábie, ale nová, servisovatelná ...
TechnickapodporaHager:
Zajímavou alternativou může být i náš systém KNX easy.
K jeho nastavení a pro webový přístup, místní i vzdálený, nepotřebujete žádné hluboké znalosti programování. Jednoduchým způsobem označ vstup a výstup, vyber funkci a prolinkuj, naučíte celý dům poslouchta vaše příkazy. Nebudete trvat ani nějak dlouho. Základy tohto systému, od kabelové přípravy po programování, vás naučíme během jednoho dne, na některém z našich školení. Využijte naši Hager akademii, nebo sledujte naše facebookové stránky. Již brzo budou zveřejněny nové termíny pro první část nového roku.
Něco málo o systému třeba zde https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,41376.0.html
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana